Λιγες ώρες μετα την ψηφοφορία στην αμερικανική Βουλή και την έγκριση του νόμου που δυνητικά θα μπορούσε να θέσει σε απαγόρευση τη δημοφιλή εφαρμογή του Tik Tok, ομάδα αμερικανών επιχειρηματιών υπο τον τέως υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μνούτσιν, θα προσπαθήσει να την αποκτήσει.

Tik Tok: Πέρασε απο την αμερικανική Βουλή ο νόμος που μπορεί να μπλοκάρει την εφαρμογή

Ο πρωην υπουργός Σ. Μνούτσιν είπε σε συνέντευξή του στο CNBC την Πέμπτη ότι οργανώνει μια ομάδα επενδυτών για να προσπαθήσει να αναλάβει την γνωστή εφαρμογή με τα σύντομα βίντεο. «Είναι μια σπουδαία επιχείρηση», είπε . «Θα έπρεπε να ανήκει σε αμερικανική επιχείρηση. Δεν υπάρχει περίπτωση οι Κινέζοι να αφήσουν ποτέ μια αμερικανική εταιρεία να τρέξει κάτι τέτοιο στην Κίνα».

Αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ είπαν ότι η εφαρμογή ενέχει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Η Κίνα έχει από καιρό απαγορεύσει τις πιο δημοφιλείς δυτικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και X, καθώς αύξησε τη λογοκρισία, σημειώνουν οι FT.

Ωστόσο, οποιαδήποτε πώληση θα απαιτούσε την έγκριση της Κίνας βάσει των κανόνων ελέγχου των εξαγωγών που στην πραγματικότητα της δίνουν δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία που θα πουλούσε κινεζική τεχνολογία σε αγοραστή από τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εμπορίου του Πεκίνου δήλωσε πέρυσι ότι θα «αντιταχτεί σθεναρά» σε μια αναγκαστική πώληση από την ByteDance.

H κινεζική αντίδραση

Μετά την ψηφοφορία στην αμερικανική Βουλή, Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ έδειξαν «ληστρική λογική» απέναντι στην TikTok και πως η Ουάσιγκτον πρέπει «να σταματήσει να καταπιέζει άδικα ξένες εταιρείες».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ έδειξαν μια «ληστρική λογική» απέναντι στην εφαρμογή, η οποία έχει 170 εκατομμύρια χρήστες στην Αμερική. «Όταν βλέπεις τα καλά πράγματα των άλλων, πρέπει να βρεις τρόπους να τα κατέχεις», είπε ο Wang.

Το νομοσχέδιο που ενέκρινε την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ  θα αναγκάσει τον ιδιοκτήτη του TikTok , την εταιρεία ByteDance να πουλήσει την εφαρμογή σε μια μη κινεζική εταιρεία εντός έξι μηνών. Διαφορετικά, θα απαγορευτεί από τα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ.

Πάντως και πέραν της εγκρισης απο τη Βουλή των Αντιπροσώπων , χρειάζεται ακόμη η έγκριση της Γερουσίας και η υπογραφή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.