Για τις αρρυθμίες του Ταμείου Ανάκαμψης και τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση κοινοτικών πόρων αναφέρθηκε το ειδικό κλιμάκιο της Κομισιόν που βρέθηκε στην Αθήνα.

Η ειδική υπηρεσία της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, στις εκθέσεις της για την Ελλάδα, δεν παραλείπει να επισημαίνει την ανάγκη ενισχύσεων των υπηρεσιών της διοίκησης, ώστε οι διαγωνισμοί να τρέχουν ταχύτερα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις

Από το βήμα του συνεδρίου του ΙΟΒΕ για την εφαρμογή του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για την Ελλάδα, η επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Νιόβη Ρίνγκου τόνισε ότι «η χώρα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων ως προς την υλοποίηση, ότι έως σήμερα έχουν δοθεί περίπου 15 δισ. ευρώ και πως αποτελεί ένα από τα έξι κράτη- μέλη με τρεις εκταμιεύσεις πόρων» και πρόσθεσε «σημασία είναι να συνεχίσει να εφαρμόζεται το πλάνο όσο το δυνατόν γρηγορότερα»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι «η χώρα είναι έτοιμη να υποβάλει το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων έως το τέλος του Απριλίου και το 5ο αίτημα προς το τέλος του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου. Επισημαίνοντας ότι στην αναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας άνω του 60% οφείλεται στο Ταμείο».

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το δανειακό σκέλος, καθώς, όπως είπε, με τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια καλύπτει σημαντικό μέρος του επενδυτικού κενού της χώρας. Λέγοντας, παράλληλα, ότι είναι άνω των 11 δισ. ευρώ σε συμβάσεις και από αυτά 4,7 δισ. ευρώ στο δανειακό σκέλος». Και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «απαιτείται επιτάχυνση, φέροντας ως παράδειγμα τις καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης και το μεταρρυθμιστικό έργο στη δημόσια διοίκηση».

Ο Σκέρτσος

Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε, με συντονιστή εκ μέρους του ΙΟΒΕ τον καθηγητή Νίκο Βέττα, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος ανέφερε ότι «εάν δεν υπήρχε το Ταμείο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ευρώπη θα ήταν σε ύφεση και όχι σε στασιμότητα και η Ελλάδα δεν θα είχε επιτύχει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Καθώς μάλιστα όλοι κινούνται σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Το Ταμείο πρόσθεσε, με το φτηνό ρευστό χρήμα μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι «πρόκειται για το πλέον φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ποτέ διανοηθεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και προχωρά σε νέες. Πάντως ο υπουργός τόνισε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι του προγράμματος ακολουθεί καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν οι επενδύσεις που έχουν σχεδιαστεί και πολλά ζητήματα, όπως καθυστερήσεις λόγω δικαστικών προσφυγών ή σε ό,τι αφορά την προσφορά εξοπλισμού, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν».

Για την προώθηση της πράσινης μετάβασης ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε την παρουσίαση εντός του επομένου διαστήματος νομοσχεδίου με κεντρικό στόχο την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου, την προώθηση της εγκατάστασης μπαταριών αλλά και τη διαμόρφωση του πλαισίου των περικοπών ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.

Επίσης όπως είπε εξετάζεται η προοπτική της θεσμοθέτησης των περιβαλλοντικών ισοδυνάμων τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες και θα διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο χρόνος υλοποίησης των επενδύσεων έχει οικονομική διάσταση και η αποτελεσματικότητα είναι η βασική έννοια των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού όπως ανέφερε οι καθυστερήσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία