Στις 15.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη ανοίγει το χρονικό παράθυρο για την τρίτη δοκιμαστική εκτόξευση του Starship, του φουτουριστικού πυραύλου της SpaceX που θα μεταφέρει αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη και τελικά στον Άρη, σύμφωνα τουλάχιστον με το όραμα του Ίλον Μασκ.

Τοποθετημένο στην κορυφή του πυραύλου βαρέω-βαρών Super Heavy, το «Αστρόπλοιο» θα εκτοξευτεί από το τη βάση της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα τoυ Τέξας για μια σύντομη πτήση πριν τελικά πέσει στον Ειρηνικό.

Με συνολικό ύψος 122 μέτρα, ο συνδυασμός Starship-Super Heavy είναι ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Η SpaceX παραδέχεται πάντως ότιο πύραυλος δεν αποκλείεται να εκραγεί, όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες δοκιμές.

Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ακριβώς αποτυχία, δεδομένου ότι η εταιρεία του Μασκ ακολουθεί την ασυνήθιστη προσέγγιση να δοκιμάζει τους πυραύλους της μέχρι το σημείο αποτυχίας, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα για βελτιώσεις σε επόμενο στάδιο.

Το παράθυρο εκτόξευσης που ανοίγει το απόγευμα έχει διάρκεια 110 λεπτών.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο δοκιμές, οι οποίες είχαν στόχο να δείξουν ότι το σκάφος μπορεί να αποσυνδεθεί από τον πύραυλο μετά την εκτόξευση, η τρίτη δοκιμαστική πτήση προβλέπει το άνοιγμα της θύρας φορτίων και την πυροδότηση ενός κινητήρα του Starship στο Διάστημα.

Ακόμα όμως κι αν η δοκιμή είναι επιτυχής, όλα δείχνουν ότι το Starship δεν είναι ακόμα έτοιμο για τακτικές πτήσεις.

Και αυτό περιπλέκει τα σχέδια της NASA, καθώς το Starship έχει επιλεγεί για τη μεταφορά των πρώτων αστροναυτών της υπηρεσίας στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του Starship δημιουργούν επιφυλάξεις για το εάν η πρώτη προσσελήνωση είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το 2026 όπως προγραμματίζεται.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης