Την εκκίνηση του έργου που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και προβλέπει τη διενέργεια με ψηφιακά μέσα των ελέγχων της εφορίας σε φορολογούμενους ανακοινώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 και 2,5% το 2025

Διευκρινίζει δε, πως δεν αλλάζει κάποιος νόμος, ή απόφαση παρά αλλάζει η διαδικασία του ελέγχου.

Η ανακοίνωση

Ειδικότερα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με ανακοίνωση του αναφέρει:

«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα διευκρινίζουμε ότι η διαδικασία ελέγχου των φορολογουμένων από την εφορία δεν έχει αλλάξει. Δεν τροποποιήθηκε κανένας νόμος, καμία απόφαση, κανένας κανονισμός. Επομένως η πρόσβαση της ΑΑΔΕ στα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων παραμένει ίδια και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει εδώ και χρόνια η νομοθεσία. Το μόνο που αλλάζει στην όλη διαδικασία είναι ότι πλέον οι έλεγχοι θα γίνονται ηλεκτρονικά, μετά την υλοποίηση σχετικού έργου που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Το έργο

Το έργο στο οποίο αναφέρεται το υπουργείο, πρόκειται για σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας μέσω του οποίου ο φορολογικός μηχανισμός θα έχει άμεση πρόσβαση και πλήρη εικόνα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες, τα στοιχεία για χορηγήσεις, επενδύσεις μέχρι και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια των φορολογούμενων που ελέγχονται για «μαύρο χρήμα».

Το νέο σύστημα «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» – BANCAPP» βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και άρχισε να δέχεται πληροφορίες από τις  συστημικές τράπεζες και μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές μεταξύ ΑΑΔΕ και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Με το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ο προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης γίνεται πλέον εύκολη υπόθεση. Τα στοιχεία που θα λαμβάνουν οι φοροελεγκτές  θα τα επεξεργάζονται και θα τα διασταυρώνουν με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην Εφορία οι φορολογούμενοι που ελέγχονται για παράνομη προσαύξηση περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax