
Η Apple συμφώνησε να πληρώσει 490 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή που κατηγορεί τον διευθύνοντας σύμβουλο Τιμ Κουκ ότι εξαπάτησε τους μετόχους κρύβοντας την πτώση της ζήτησης για συσκευές iPhone στην Κίνα.
Ο προκαταρκτικός συμβιβασμός κατατέθηκε την Παρασκευή σε Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και απαιτεί έγκριση οριστική έγκριση.
Ένα βήμα πίσω κάνει η Apple στη διαμάχη της με την Epic Games
Η υπόθεση προέκυψε από την απροσδόκητη ανακοίνωση της Apple στις 2 Ιανουαρίου 2019 ότι θα μείωνε τις τριμηνιαίες προβλέψεις εσόδων της έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Ο Κουκ είχε πει στους επενδυτές σε μια κλήση αναλυτών την 1η Νοεμβρίου 2018 ότι παρόλο που η Apple αντιμετώπιζε πίεση πωλήσεων σε αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Τουρκία, όπου τα νομίσματα είχαν αποδυναμωθεί, «δεν θα έβαζα την Κίνα σε αυτή την κατηγορία».
Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα η οδηγία της Apple προς τους προμηθευτές να περιορίσουν την παραγωγή. Η πρόβλεψη για τα μειωμένα έσοδα ήταν η πρώτη της Apple μετά την κυκλοφορία του iPhone το 2007. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 10% την επόμενη μέρα, εξαλείφοντας 74 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία.
Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια αρνήθηκε την ευθύνη, αλλά συμφώνησε για να αποφύγει το κόστος και την προσοχή που θα προσέλκυε η δίκη, δείχνουν τα δικαστικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται το Reuters.
Από την άλλη πλευρά δικηγόρος της εταιρείας που εκπροσωπεί τους μετόχους, χαρακτήρισε τον διακανονισμό «εξαιρετικό αποτέλεσμα». Ο διακανονισμός καλύπτει τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Apple στο διάστημα δύο μηνών μεταξύ των σχολίων του Κουκ και της πρόβλεψης εσόδων.
Πληρώνει τα κέρδη δύο ημερών
Η Apple σημείωσε καθαρά 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο της οικονομικό έτος και ο συμβιβασμός πρακτικά ισούται με λίγο λιγότερο από τα κέρδη της εταιρείας δύο ημερών.
Η πλευρά των μετόχων θεώρησε εύλογο ότι ο Κουκ είχε είχε συζητήσει τις προοπτικές πωλήσεων της Apple και όχι τις μεταπτώσεις των τοπικών νομισμάτων, ενώ ανέφεραν ότι η Apple γνώριζε ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται και η ζήτηση μπορεί να μειωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κύριος ενάγων είναι το συμβούλιο της κομητείας Νόρφολκ ως Διοικούσα Αρχή του Ταμείου Συντάξεων Νορφολκ, που βρίσκεται στο Νόργουϊτς της Αγγλίας. Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της υπόθεσης είναι ότι οι δικηγόροι των μετόχων μπορούν να ζητήσουν αμοιβές έως και 25% του ποσού διακανονισμού.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή της μετοχής της Apple έχει υπερτετραπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2019, δίνοντας στην εταιρεία αγοραία αξία άνω των 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.


Latest News

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου