Η Apple έχει αποκαταστήσει τον λογαριασμό προγραμματιστή της Epic Games, ανακοίνωσε η τελευταία, δύο ημέρες αφότου η κατασκευάστρια του iPhone την είχε εμποδίσει να ξεκινήσει τη δική της διαδικτυακή αγορά για iPhone και iPad στην Ευρώπη.

Η Epic Games, δημιουργός μεταξύ άλλων της σειρά βιντεοπαιχνιδιών Fortnite, είπε ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά της να επαναφέρει το Epic Games Store και το παιχνίδι Fortnite στο iOS για τους χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ της σύγκρουσης Apple-Epic Games

«Αυτό στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στους προγραμματιστές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργήσει γρήγορα για να επιβάλει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές και να ζητήσει από τους παραβάτες να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε η Epic Games.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη από το 2020, όταν η εταιρεία δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών ισχυρίστηκε ότι η πρακτική της Apple να χρεώνει έως και 30% προμήθειες σε πληρωμές εντός εφαρμογής στις συσκευές iOS παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες των ΗΠΑ.

Η απάντηση της Apple

«Μετά από συνομιλίες με την Epic, δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν τους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών μας για το DMA. Ως αποτέλεσμα, η Epic Sweden AB έχει επιτραπεί να υπογράψει εκ νέου τη συμφωνία προγραμματιστή και έγινε αποδεκτή στο Πρόγραμμα προγραμματιστών της Apple», αναφέρει η Apple στη δική της ανακοίνωση.

Η παρέμβαση της ΕΕ

Σημειώνεται ότι τον αποκλεισμό του λογαριασμού της Epic ακολούθησε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ζητούσε από την Apple να εξηγήσει γιατί εμπόδισε την Epic Games να λανσάρει τη δική της διαδικτυακή αγορά για iPhone και iPad στην Ευρώπη και εάν αυτό παραβιάζει τους τεχνολογικούς κανόνες της Ένωσης.

Η πρώτη αντίδραση της Apple στην τοποθέτηση της ΕΕ ήταν να επαναλάβει ότι άσκησε τα δικαιώματά της που έχουν καθοριστεί από τα δικαστήρια. «Υπό το φως του παρελθόντος και της συνεχιζόμενης συμπεριφοράς της Epic, η Apple επέλεξε να ασκήσει αυτό το δικαίωμα», κατέληγε η ανακοίνωση της Apple.

Από τη δική της πλευρά η Epic είχε ανακοινώσει ότι η Apple αφαιρεί έναν από τους μεγαλύτερους πιθανούς ανταγωνιστές του App Store.

Προφανώς το τριήμερο… τεχνολογικό δράμα αποτελεί μία από τις πρώτες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού DMA (Digital Markets Act). Μέχρι τώρα το κύριο ερώτημα παρέμενε εάν τα πρόστιμα και οι υπόλοιπες κυρώσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα αρκούσαν για να περιορίσουν συγκεκριμένες πρακτικές εταιρειών.

Η γρήγορη ανταπόκριση της Apple υποδηλώνει ότι ίσως οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα είναι σε θέση να επιβάλλουν το νόμο.

Η απόφαση της Apple να ανοίξει τελικά την πόρτα στην Epic ακολουθεί την προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη για τις Big Tech εταιρείες να συμμορφωθούν με τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ένα σύνολο κανόνων που απαγορεύει στις Apple και Google να έχουν τον πλήρη έλεγχο των εφαρμογών που διανέμονται σε συσκευές με λειτουργικά συστήματα iOS και Android.

Ο Τιερί Μπρετόν, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές είχαν προειδοποιήσει την Apple για την κίνησή της να εμποδίσει την πιθανή επιστροφή της Epic. «Σημειώνω με ικανοποίηση ότι μετά τις επαφές μας η Apple αποφάσισε να κάνει πίσω την απόφασή της για τον αποκλεισμό της Epic. Από τη 2η ημέρα, ο DMA δείχνει ήδη πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα!» αναφέρει στη δήλωσή του ο Μπρετόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.