H ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να κατακτήσει και τον οίκο Μοοdy’s καθώς διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση για την Ελλάδα στο Ba1, μια βαθμίδα κάτω από το investment grade.

Η επιβεβαίωση που δεν ήρθε από την Moody΄s θα επισφράγιζε την πλήρη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η αναβάθμιση αυτή θα είχε μια μεγαλύτερη βαρύτητα σε επίπεδο αγορών-καθώς η Moody’s μαζί με την Standard & Poor’s είναι αυτές που κυριαρχούν στις αγορές.

Μοοdy’s: Δεν έδωσε την επενδυτική βαθμίδα

Τα συν και τα πλην που είδε η Moody’s

  • Ισχυρό ιστορικό μεταρρυθμίσεων
  • Ισχυρότερες επενδύσεις
  • Υγιέστερο τραπεζικό κλάδο
  • Αντοχή στην ενεργειακή κρίση
  • Λόγος χρέους προς ΑΕΠ ακόμη υπερβολικά υψηλός

Οι συνεχείς προκλήσεις

  • Μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
  • Ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς καθώς σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας είναι ναυτιλία και τουρισμός
  • Συνέχιση μεταρρυθμίσεων ειδικά στο δικαστικό σύστημα
  • Ταχύτερη από την αναμενόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής ισχύος
  • Ταχύτερη αντιμετώπιση των NPLs

Τι έχουν φέρει οι προηγούμενες αναβαθμίσεις στα ομόλογα

Πάντως οι προηγούμενες συνεχείς αναβαθμίσεις έχουν οδηγήσει ήδη το spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του γερμανικού σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα των 100 μονάδων βάσης (πέριξ των 89 μονάδων βάσης), ενώ έχει αφήσει αρκετά πίσω του το ιταλικο διαθέτει υψηλότερο rating από την Ελλάδα.

O συνεχής αγώνας

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έστω και από τους υπόλοιπους οίκους δεν είναι το τέλος αλλά μόνο η αρχή.

Η Ελλάδα πέρα από ότι έχει να κατακτήσει στην επόμενη αξιολόγηση τη δύσκολη Moody’s απέχει εννέα «σκαλοπάτια» από το «ΑΑΑ» και ο πιο δύσκολος στόχος πλέον είναι η περαιτέρω αναρρίχηση στον πίνακα των αξιολογήσεων.

Ανάπτυξη, χρέος, πλεονάσματα, τραπεζικό σύστημα και μεταρρυθμίσεις αποτελούν τους βασικούς πυλώνες που θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει η κυβέρνηση για τη περαιτέρω βαθμολογική αναρρίχηση.

Τα πολλαπλά οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας

Τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολλαπλά για την ελληνική οικονομία.

Η άρση του καθεστώτος του «non Investment grade» για τα ελληνικά ομόλογα επιτρέπει σε πιο συντηρητικούς επενδυτές ομολόγων (ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες) να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικούς τίτλους.

Η Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα αποτελεί ένα πολύ καλό προορισμό επενδύσεων αφού έχει μειωθεί ο λεγόμενος «κίνδυνος χώρας».

Η αναβάθμιση του Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει να αναγεννηθεί η αγορά εταιρικών ομολόγων .Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές.

Η υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου συμπαρασύρει και αυτή των εμπορικών τραπεζών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να δανειστούν πιο φθηνά από τη διατραπεζική αγορά και βέβαια θα μπορεί αυτή η ρευστότητα να περάσει και στην αγορά. Πρόσφατα μάλιστα είδαμε πως αντιμετωπίζονται οι ελληνικές τράπεζες στην διεθνή αγορά. Το ποσοστό του ΤΧΣ στην Πειραιώς για παράδειγμα που βγήκε προς πώληση ήταν από τις πρώτες ώρες sold out.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους