Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια φιλόδοξη, σύγχρονη και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ), με πυρήνα τη βιωσιμότητα, ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα η ΕΕ και οι Φιλιππίνες.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, εμπορικές συμφωνίες όπως αυτές αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ενισχύοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και προάγοντας βιώσιμες εμπορικές πρακτικές.

Μια ΣΕΣ με τις Φιλιππίνες, μια ακμάζουσα οικονομία 115 εκατομμυρίων ανθρώπων στην καρδιά της στρατηγικής σημασίας περιοχής Ινδο-Ειρηνικού, θα ήταν επομένως μια πολύτιμη προσθήκη στο δίκτυο εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ.

Πού στοχεύει η ΕΕ

Η ΕΕ στοχεύει σε μια ολοκληρωμένη ΣΕΣ με τις Φιλιππίνες που περιλαμβάνει φιλόδοξη πρόσβαση στην αγορά για αγαθά, υπηρεσίες, επενδύσεις και κρατικές προμήθειες, την άρση των εμποδίων στο ψηφιακό εμπόριο και το εμπόριο ενέργειας και πρώτων υλών, υποστηρίζοντας έτσι την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση· γρήγορες και αποτελεσματικές υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές διαδικασίες (SPS)· βιώσιμα συστήματα τροφίμων (SFS)· την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών ενδείξεων (GI) και των ισχυρών και εφαρμοστέων πειθαρχιών για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη (TSD) – σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής για την αναθεώρηση TSD του Ιουνίου 2022, υποστηρίζοντας υψηλά επίπεδα προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και την επίτευξη φιλόδοξων στόχων για το κλίμα.

Η ΕΕ και οι Φιλιππίνες έχουν ήδη εδραιωμένες εμπορικές σχέσεις, με σαφείς δυνατότητες για μια ακόμη στενότερη σχέση:

·       Το εμπόριο αγαθών ήταν αξίας άνω των 18,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, ενώ το εμπόριο υπηρεσιών ανήλθε σε 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021

·       η ΕΕ είναι ο 4ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των Φιλιππίνων

·       οι Φιλιππίνες, η 5η μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή ASEAN, είναι ο 7ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή (και 41ος παγκοσμίως)

·       οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο, και προβλέπεται ότι θα σημειώσουν τη 2η υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη στην ASEAN με αύξηση του ΑΕΠ 5,9% το 2024

·       η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις Φιλιππίνες, με το απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων της ΕΕ στις Φιλιππίνες να φτάνει τα 13,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Εκτός από μια σημαντική και αναπτυσσόμενη οικονομία, οι Φιλιππίνες διαθέτουν επίσης σημαντικά αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών, όπως νικέλιο, χαλκός και χρωμίτης, που είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή πράσινων τεχνολογιών, τονίζει η Κομισιόν.

Σε συνδυασμό με τις εκ νέου προσπάθειες των Φιλιππίνων να αξιοποιήσουν το δυναμικό ΑΠΕ και την πρόσφατη απελευθέρωση για ξένους επενδυτές στον τομέα, οι Φιλιππίνες αποτελούν σημαντικό εταίρο στην πράσινη μετάβαση.

Επόμενα βήματα

Η ΕΕ και οι Φιλιππίνες θα κάνουν τώρα τις αντίστοιχες τεχνικές προετοιμασίες τους για τον πρώτο γύρο του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα εντός του έτους.

Ιστορικό

Η ΕΕ και οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν για πρώτη φορά διαπραγματεύσεις για μια ΣΕΣ το 2015. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε το 2017 και οι διαπραγματεύσεις έκτοτε έχουν ανασταλεί.

Στις 30 Ιουνίου 2022, η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της και έδειξε προθυμία να συνεργαστεί με την ΕΕ σε βασικά σημαντικά ζητήματα.

Το 2023, η ΕΕ και οι Φιλιππίνες ξεκίνησαν μια άσκηση απολογισμού για να αξιολογήσουν την ετοιμότητά τους να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για μια ΣΕΣ, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023, επιβεβαιώνοντας ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα ήταν σκόπιμη.

Η στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό 2021 επιβεβαιώνει το μακροχρόνιο ενδιαφέρον της ΕΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ΣΕΣ με τις Φιλιππίνες.

Η ΕΕ διαθέτει ήδη υπερσύγχρονες ΣΕΣ σε ισχύ με δύο χώρες του ASEAN (Σιγκαπούρη και Βιετνάμ), διαπραγματεύεται ΣΕΣ με την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και πραγματοποιεί άσκηση απογραφής με τη Μαλαισία.

Οι Φιλιππίνες απολαμβάνουν επί του παρόντος εμπορικές προτιμήσεις στο πλαίσιο του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων + (GSP+) της ΕΕ, μιας ειδικής ρύθμισης κινήτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη χρηστή διακυβέρνηση που παρέχει αδασμολόγητη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τα δύο τρίτα των δασμολογικών γραμμών.

Αυτή η ενισχυμένη πρόσβαση εξαρτάται από την εφαρμογή μιας σειράς διεθνών συμβάσεων από τις Φιλιππίνες που καλύπτουν ζητήματα όπως τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, η χρηστή διακυβέρνηση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των Φιλιππίνων με τις διεθνείς υποχρεώσεις τους σε αυτούς τους τομείς και θα συνεχίσει τον συνεχιζόμενο διάλογό της για να ενθαρρύνει περαιτέρω βελτίωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή