Έντονη νευρικότητα και αρκετή μεταβλητότητα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους αφομοιώνουν τη μεγάλη αλλαγή που έκανε στην πολιτική της η Bank of Japan, ενώ αναμένουν και τις αποφάσεις της Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,02%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,03% στις 7.725 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,20% στις 17.967 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,13% στις 8.158 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Atos βυθίζονται κατά 18% μετά τον τερματισμό των συνομιλιών της Airbus για πιθανή απόκτηση της μονάδας κυβερνοασφάλειας. Μετά τη βουτιά, υπήρξε αναστολή για λίγο της διαπραγμάτευσης της μετοχής, μέχρι η Atos να ανακοινώσει ότι θα επαναξιολογίσει την εκτίμηση των κερδών της για το 2023 προκειμένου να «μελετήσει τις στρατηγικές επιλογές της».

Οι αγορές δείχνουν να βρίσκονται σε μια μεγάλη προσαρμογή εξαιτίας των αλλαγών που ανακοίνωσε η Bank of Japan, η οποία τερμάτισε επίσημα την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, αυξάνοντας τα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια στο 0% – 0,1% από -0,1%. Μάλιστα, η Bank of Japan κατάργησε επίσης την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή πολιτικής.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι πρόσφατες αναφορές για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ωθήσουν την κεντρική τράπεζα να δώσει σήμα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed προβλέπουν επί του παρόντος 99% πιθανότητα ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές