Ενώ στην ευρωπαϊκή αγορά επαγγελματικών ακινήτων η συζήτηση επικεντρώνεται στο πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών, στην Ελλάδα ο κλάδος των σύγχρονων «πράσινων» γραφείων λόγω της έλλειψης προϊόντος βιώνει μια παρατεταμένη «άνοιξη» με κύριο επενδυτικό μοχλό τις εγχώριες ΑΕΕΑΠ.

Ακίνητα: Νέα άνοδος στα ενοίκια γραφείων και logistics

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην εγχώρια αγορά είναι η συμφωνία μίσθωσης του γραφειακού συγκροτήματος που αναπτύσσει η THE GRID Α.Ε., η κοινή εταιρεία που έχουν συστήσει η Noval Property και ο επενδυτικός όμιλος Brook Lane Capital, στο Μαρούσι.

Όπως δήλωσε στον ΟΤ ο κος Παναγιώτης Καπετανάκος, CEO της ΑΕΕΑΠ, το νέο συγκρότημα γραφείων στο πρώην ακίνητο Kodak στο Μαρούσι, έχει ήδη κατά το ήμισυ μισθωθεί σε πολυεθνική εταιρεία.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Με ευρύ και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 61 ακινήτων, από κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα μέχρι logistics, ξενοδοχεία και οικιστικά ακίνητα, η Noval Property εστιάζει στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων, σύγχρονων και υψηλών προδιαγραφών ακινήτων.

Με τέτοιες προδιαγραφές κατασκευάζεται και το πρωτοποριακό office campus στο πρώην κτίριο της Kodak στο Μαρούσι.

Επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου, το οικόπεδο των 16,1 στρεμμάτων με το εγκαταλειμμένο από χρόνια κτίριο της Kodak, άλλοτε κτήμα της Ektasis Development, αγοράστηκε μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού από την THE GRID Α.Ε. στο τέλος του 2021.

Κατόπιν σχετικού διαγωνισμού, η κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων έχει ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ (100% θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Το συγκρότημα γραφείων, συνολικής επιφάνειας 61.500 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 26.400 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρους ανωδομής και τα 35.100 τ.μ. σε υπόγειους χώρους, θα αποτελείται από δύο κτίρια σχήματος Γ (συνολικά 4 κτιριακοί όγκοι) τα οποία διατάσσονται αντικριστά σχηματίζοντας έναν κεντρικό κήπο με εκτεταμένη βλάστηση.

Κάθε ένα από τα κτίρια αποτελείται από διακριτούς όγκους, οι οποίοι ενώνονται μέσω «γεφυρών», ενώ δημιουργείται ένα ηλιακό αίθριο το οποίο περικλείεται από την κεντρική είσοδο και τα εξωτερικά κλιμακοστάσια. Οι εξωτερικές όψεις επενδύονται εξ ολοκλήρου με ενεργειακό κέλυφος και το συγκρότημα αναμένεται να πιστοποιηθεί στην ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης LEED PLATINUM.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σχεδόν στα 100 εκατ. ευρώ και το συνολικό έργο, περιλαμβανομένου περιβάλλοντος χώρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2026, ενώ αρκετά νωρίτερα θα παραδοθεί στους μισθωτές για εγκατάσταση και ολοκλήρωση των εσωτερικών εργασιών διαρρύθμισης.

Το διακεκριμένο αρχιτεκτονικό γραφείο FOSTER + PARTNERS ηγήθηκε στον σχεδιασμό αυτού του έργου και η HILL International έχει αναλάβει την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης σε όλα τα στάδια του έργου, σχεδιασμού και κατασκευής.

«Πετάνε» τα ενοίκια

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Danos-BNB Paribas, που βασίστηκε στις συναλλαγές του 2023, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χώρους γραφείων Grade Α.

Το μέσο ενοίκιο ανά τ.μ. για γραφεία Grade A κυμαίνεται στα 27 ευρώ ανά τ.μ., ενώ αναμένονται να προστεθούν 39.000 τ.μ. νέων γραφειακών χώρων με τις προγραμματισμένες επενδύσεις για το 2024-2025 να προβλέπεται να αυξήσουν το απόθεμα κατά ακόμη 155.000 τ.μ..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις