Με αρνητικά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον γαλλικό CAC 40 να βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση λόγω των απωλειών των μεγάλων brands πολυτελών αγαθών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τον κλάδο των οικιακών αγαθών να χάνει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,10% στις 7.730 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,11% στις 17.968 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,73% στις 8.141 μονάδες.

Στο επίκεντρο των πιέσεων σήμερα είναι οι μετοχές των εμπορικών σημάτων ειδών πολυτελείας LVMH, Christian Dior και Hermes, που υποχωρούν όλες περισσότερο από 2%. Η Burberry χάνει επίσης 4,7%, μετά την έκδοση μιας σπάνιας προειδοποίησης κερδών λόγω της μείωσης των πωλήσεων στην Ασία. Οι μετοχές της Kering υποχωρούν 13%.

Στο μεταξύ, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής. Ωστόσο, αναμένονται μειώσεις επιτοκίων το 2024 και η αγορά θα αναζητήσει ενδείξεις για το συγχρονισμό τους. Το τρέχον εύρος στόχου επιτοκίων ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι μεταξύ 5,25% και 5,50%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, λίγο χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένου του κόστους στέγασης αυξήθηκε κατά 3,8%, σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης σημείωσε αύξηση 0,6% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού σημείωσε άλμα 4,5% σε ετήσιο επίπεδο και σημείωσε άνοδο 0,6% σε μηνιαία βάση.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός πληθωρισμού για τα προϊόντα που προέρχονται από εργοστάσια στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άνοδο 0,3% τον Φεβρουάριο, ενώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,4%. Εν τω μεταξύ, οι τιμές των εισροών παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 2,7% σε ετήσια βάση.

Τέλος, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία κατέγραψαν πτώση 4,1% τον Φεβρουάριο, σε ετήσια βάση, ενώ σε μηνιαία ο δείκτης μειώθηκε κατά 0,4%.

Τον ίδιο μήνα, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 10,1% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πριν από ένα χρόνο και σημείωσαν πτώση 1,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών υποχώρησαν κατά 3,8% από τον Φεβρουάριο του 2023 και παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης