Οι τελευταίες εξελίξεις στην κοινωνία δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς. Τα επιτεύγματα στην επιστήμη από τη μία πλευρά (τεχνητή νοημοσύνη – ΤΝ και συνθετική βιολογία – ΣυνΒιο) και οι ραγδαίες κοινωνικές αναταράξεις από την άλλη (κουλτούρα αφύπνισης και ιστορικής ακύρωσης) οδηγούν σε φαινόμενα ακατανόητα για τους πολλούς και εντελώς δυσνόητα για τη μεγάλη μάζα των λαϊκών στρωμάτων.
Τα ενδεχόμενα οφέλη από την ΤΝ και τη ΣυνΒιο μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που ζούμε αλλά σίγουρα πάντα υπάρχουν και μειονεκτήματα λόγω σκοτεινών λεπτομερειών. Υπάρχουν κίνδυνοι ανεξέλεγκτων εφαρμογών της ΤΝ ή κινήσεων βιοτρομοκρατίας μέχρι και τη διάλυση του εθνικού κράτους όπως το έχουμε γνωρίσει και διαβιώσει. Το ζήτημα είναι αν γίνεται αυτές οι τεχνολογίες κάπως να ελεγχθούν ώστε να φανούν χρήσιμες για τους ανθρώπους και να μη μετατραπούν σε εργαλεία καταπίεσης ή ελέγχου τους.
Εκεί όμως όπου τα πράγματα έχουν ήδη οδηγηθεί στα άκρα είναι στις κοινωνικές μεταμορφώσεις που έχουν προκληθεί από ακατανόητες επιβολές νέων ηθικών αξιών που κλονίζουν την καθημερινότητά μας. Οπως λέει ο Piers Morgan στο εντυπωσιακό του βιβλίο «Wake Up» (Ξυπνήστε), Harper Collins, 2020, ο κόσμος έχει τρελαθεί υποστηρίζοντας αρχές και ιδέες παρανοϊκές που προσβάλλουν την κοινή νοημοσύνη. Και το πιο παράδοξο είναι πως οι απόψεις αυτές προβάλλονται από υποστηρικτές του φιλελευθερισμού, που ουσιαστικά ποδοπατούν βίαια τις ιδέες τους. Στην ίδια λογική και ο Κώστας Στούπας στο βιβλίο του «Η επερχόμενη αταξία», Επίκεντρο, 2023 (σελ. 146-147) καταγγέλλει τον αυταρχισμό της κουλτούρας wοke και της πολιτικής ορθότητας, επισημαίνοντας τον αυταρχισμό τους και την καταπίεση της ελεύθερης σκέψης και της ελεύθερης έκφρασης.
Σύμφωνα με τις κριτικές αυτές έχει επέλθει μια βάναυση επιβολή «ορθών» σκέψεων και εκφράσεων που περιθωριοποιούν τον δημοκρατικό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων. Μια ντε φάκτο καταπιεστική λογοκρισία επιβάλλεται και μία μόνο σκέψη γίνεται ανοικτή. Κι αυτά πάντα στα πλαίσια δημοκρατικών δήθεν αρχών και αντιλήψεων. Καθηγητές χάνουν τις έδρες τους σε μεγάλα πανεπιστήμια της Δύσης διότι δεν συναινούν σ’ αυτή τη μονοδιάστατη σκέψη. Συγγραφείς, όπως η Rowling του «Χάρι Πότερ», φιμώνονται και τα βιβλία τους μπαίνουν σε μαύρη λίστα διότι δεν ομονοούν σε αντιλήψεις περί μη ύπαρξης φύλων ή επειδή πιστεύουν πως «υπάρχουν γυναίκες»!
Οι φιλελεύθερες αντιλήψεις γίνονται ακραίες απορρίπτοντας την όποια διαφωνία. Σύμφωνα με τον Piers Morgan, όπως παραπάνω, «οι φιλελεύθεροι (κανονικά) υποστηρίζουν ότι η κοινωνία πρέπει να αλλάζει σταδιακά ώστε το χρήμα, η ιδιοκτησία και η εξουσία – δύναμη να μοιράζεται πιο ισότιμα. Πάνω απ’ όλα οι φιλελεύθεροι οφείλουν να είναι «ανεκτοί» στην αντίθετη άποψη. Εν τούτοις, εδώ κραυγάζουν, χειρονομούν, τσιρίζουν και βγάζουν δηλητήριο καθοδηγώντας όλους μας σ’ έναν κόσμο πλήρους έλλειψης ανοχής και αποπειρώμενοι να εμποδίσουν ή να φιμώσουν την ελευθερία μας του λόγου, ειδικά για τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα» (σελ. 3).
Αυτή η ουσιαστική εξόντωση της διαφωνίας γίνεται προσπάθεια να γίνει ο βασικός τρόπος κοινωνικής συμπεριφοράς των ημερών μας. Οι δημοκρατικές αρχές και παραδόσεις κλονίζονται. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική αντίδραση το μέλλον φαντάζει ζοφερό μετά το αναπόφευκτο ξεσήκωμα της λογικής και των λαϊκότερων στρωμάτων.
Δείτε επίσης
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.