Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην αυστριακή Raiffeisen Bank International, τη μεγαλύτερη δυτική τράπεζα στη Ρωσία, να εγκαταλείψει τα σχέδια αγοράς βιομηχανικού μεριδίου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ενός Ρώσου μεγιστάνα, όπως αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

«Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον είναι πιθανό να εκτροχιάσει μια από τις μεγαλύτερες δυτικές συμφωνίες στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και να συσσωρεύσει μεγαλύτερη πίεση στον αυστριακό όμιλο που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια ευρώ διεθνών πληρωμών για Ρώσους» ανέφεραν δύο από τις πηγές. Η είδηση ​​συγκλόνισε τους επενδυτές.

Η Raiffeisen αγοράζει το μερίδιο της Strabag με έδρα τη Βιέννη από μια εταιρεία, που ο κατασκευαστικός όμιλος προσδιόρισε ότι ελέγχεται από τον Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Ρωσία: Εξελίξεις για την HSBC – Πράσινο φως από τον Πούτιν για έξοδο από τη χώρα

Η τράπεζα έκλεισε τη συμφωνία, η οποία ολοκληρώνεται μέσω της Ρωσίας, ως μέσο για να ξεκλειδώσει μερικά από τα δισεκατομμύρια ευρώ που είναι αποκλεισμένα στη Ρωσία και ενδεχομένως να χαλαρώσει τους δεσμούς της. Η είδηση ​​τον Δεκέμβριο προκάλεσε ράλι στη μετοχή της τράπεζας, η οποία έχει πληγεί σκληρά λόγω των δεσμών της με τη Ρωσία.

Αμερικανικές πιέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υπογράμμισαν τις ανησυχίες τους για τη συναλλαγή σε συναντήσεις με την τράπεζα και τις αυστριακές αρχές, αναφέρει το Reuters. Και τόνισαν ότι ο Ντεριπάσκα είναι υπό κυρώσεις.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που πιστεύουν ότι ο Ντεριπάσκα θα επωφεληθεί από την πώληση, ζήτησαν από την τράπεζα να δώσει λεπτομέρειες για τα άτομα και τις εταιρείες που εμπλέκονται στη συμφωνία.

Εάν η Raiffeisen συνεχίσει ανεξάρτητα και η συμφωνία αποδειχθεί ότι έρχεται σε αντίθεση με τις αμερικανικές κυρώσεις, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην τράπεζα, αναφέρουν πηγές που δεν κατονομάζονται. Και τονίζουν ότι υπό την αμερικανική απειλή, δεν αποκλείεται οι αυστριακές αρχές να καθυστερήσουν να δώσουν το πράσινο φως. Άλλη πηγή είπε ότι η ίδια η τράπεζα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη συμφωνία.

Έλεγχοι

Εκπρόσωπος της τράπεζας ανέφερε ότι «ελέγχει επιμελώς τη συμμόρφωση της συναλλαγής Strabag με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις, πριν από την υπογραφή» και τις τελευταίες εβδομάδες «ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και του OFAC (Office of Foreign Assets Control) ».

«Είναι αυτονόητο ότι η RBI δεν θα προχωρήσει σε καμία συμφωνία που θα παραβίαζε τις κυρώσεις ή θα εκθέσει την RBI στον κίνδυνο κυρώσεων», είπε ο εκπρόσωπος.

Στενοί δεσμοί

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η συνεχής παρουσία της Raiffeisen υπογραμμίζει το βάθος των σχέσεων μεταξύ Αυστρίας και Ρωσίας, που συνδέονται με τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου και με τη Βιέννη που λειτουργεί ως κόμβος για μετρητά από τη Ρωσία και τα πρώην σοβιετικά κράτη.

Όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο η τράπεζα αποτελεί ένα καθοριστικό οικονομικό σωσίβιο για εκατομμύρια Ρώσους πελάτες που θέλουν να στείλουν ευρώ ή δολάρια στο εξωτερικό.

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο συνεχούς ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές της Raiffeisen και των ρωσικών διασυνδέσεών της, που ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, όταν η αμερικανική αρχή επιβολής των κυρώσεων OFAC άρχισε να εξετάζει τις δραστηριότητες της τράπεζας στη Ρωσία.

Η Μονάδα Ακεραιότητας Τραπεζών του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί μέρος του ποινικού τμήματος, έχει επίσης εξετάσει τη Raiffeisen για τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, είπε ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο περιέγραψε τον έλεγχο ως συνεχιζόμενο.

Η Κομισιόν

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επιβλέπει τις κυρώσεις της ΕΕ σε ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του Ντεριπάσκα, είπε ότι γνώριζε τη συναλλαγή και «ζήτησε διευκρινίσεις από τις αυστριακές αρχές, οι απαντήσεις των οποίων εκκρεμούν».

Η Κομισιόν ήταν «σε στενή επαφή με τις αρχές των ΗΠΑ», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Γενικά, υπό τις κυρώσεις της ΕΕ, τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων πρέπει να δεσμεύονται, δηλαδή ουσιαστικά απαγορεύεται η συναλλαγή με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή