Όλα είναι έτοιμα για την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Κατώτατο Μισθό και το Κατώτατο Ημερομίσθιο του 2024, με την αποστολή του Σχεδίου Πορίσματος της Διαβούλευσης του ΚΕΠΕ, καθώς και όλων των λοιπών σχετικών της Διαβούλευσης, την Παρασκευή, προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και ήταν το τελευταίο βήμα στη διαδικασία πριν κάνει την εισήγησή της στο υπουργικό συμβούλιο για να προσδιοριστεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Το τελικό πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα του ΚΕΠΕ που έχει στο γραφείο της η Υπουργός «βλέπει» τον νέο κατώτατο μισθό μέχρι και τα 819-820 ευρώ.

Το τελικό ύψος όμως του κατώτατου θα κριθεί από την εισήγηση της υπουργού και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα 830 ευρώ

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες η εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να «στείλει» τον κατώτατο μισθό ακόμη και στα 830 ευρώ.

Με τον κατώτατο στα 830 ευρώ, η κυβέρνηση θα είναι ακόμη πιο κοντά στη κυβερνητική δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος της δεύτερης τετραετίας.

Ο Νίκος Μηλαπίδης

Πάντως όπως επισημαίνει στον ΟΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Νίκος Μηλαπίδης, είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού τα τελευταία 4 χρόνια:

«Ο νέος κατώτατος θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Πρέπει όμως να σκεφτούμε πως χρειάζεται ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αλλά και των απολαβών των εργαζομένων ώστε να ξεπεράσουν την ακρίβεια αλλά και να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τις οικογένειες τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων

Η ΓΣΕΕ έχει προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ από 780 σήμερα.

Η ΓΣΕΒΕΕ πάλι θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή η αύξηση δεν θα πρέπει να υπολείπεται του πληθωρισμού του 2023 άρα κάνει λόγο για μια αύξηση της τάξεως του 3,5% .

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) τάσσεται υπέρ μίας λελογισμένης αύξησης. Η θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι η αύξηση θα πρέπει να αποφασιστεί με γνώμονα το ύψος του πληθωρισμού του 2023, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων.

Αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό προτείνει ο ΣΕΒ, εκτιμώντας ότι το ποσοστό αυτό «αντανακλά τις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων και μπορεί να ενισχύσει το σύνολο της οικονομίας». Έως 5% προτείνει αύξηση ο (ΣΕΤΕ), δηλαδή βλέπει πως ο κατώτατος μισθός μπορεί να φθάσει από τα 807,3 ευρώ έως 819 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση του κατώτατου επηρεάζει αφορά περίπου 550.000 εργαζόμενους και επηρεάζει 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.