Τη νέα εφαρμογή myAADEapp για τα κινητά τηλέφωνα η οποία έρχεται να κάνει πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων με την εφορία παρουσίασε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Την εφαρμογή μπορούν να κατεβάσουν από σήμερα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους σε μία μόνο εφαρμογή όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για προθεσμίες πληρωμής και να πληρώνουν με IRIS ή κάρτα φόρους και δόσεις ρυθμίσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής « δεν μπορεί να κάνουμε την πληρωμή των φόρων πιο ευχάριστη αλλά θα την κάνουμε πιο εύκολη» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να «παίζουμε το κράτος στο χέρι» και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Το MyAADEApp

Η νέα εφαρμογή θα περιέχει σε πρώτη φάση:

1. Πληρωμή οφειλών μέσω IRIS ή κάρτας

2. Τα αιτήματα και τα ραντεβού που θα έχουν κλείσει οι φορολογούμενοι

3. Τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις. Θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ειδοποιήσεις όπως πληρωμή δόσεων ρύθμισης, ή φόρων. Δύο, τρεις ημέρες πριν λήξη η προθεσμία της πληρωμής θα ειδοποιούνται στο κινητό τους μέσω της εφαρμογής.

4. Στοιχεία επικοινωνίας, IBAN. Μέσω της εφαρμογής οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν ή να αλλάξουν το IBAN

5. MyWallet: Θα υπάρχουν όπως φορολογική ενημερότητας, στοιχεία μητρώου και τέλη κυκλοφορίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κώστας Χατζηδάκης η νέα εφαρμογή είναι ένα φορολογικό ημερολόγιο και ένα φορολογικό ξυπνητήρι που οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

Ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι σε λίγες ημέρες έρχεται ο προσωπικός αριθμός για να δώσει λύση σε πολλά προβλήματα, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η νέα εφαρμογή φέρνει πιο κοντά τον πολίτη στη διοίκηση.

Χατζηδάκης: Βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού

Για ένα βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού κάνει λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτησή του σχετικά με τη νέα εφαρμογή myAADEapp.

Ο υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το 2024 είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονα τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό στην ΑΑΔΕ επισημαίνοντας ότι αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και ο νόμος που προβλέπει καθολική εφαρμογή του myDATA. Επέκταση των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Θέσπιση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ψηφιακού πελατολογίου. Και διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η οποία, όπως τονίζει, θα ολοκληρωθεί πάση θυσία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός αναφέρει στην ανάρτησή του:

Η νέα, χρηστική εφαρμογή myAADEapp έρχεται να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών. Σωστότερα, λιγότερο δύσκολη 😊😊, διότι όταν μιλάει κανείς για φόρους ίσως δεν πρέπει να χρησιμοποεί τη λέξη «ευκολία». Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο, αλλά κι ως φορολογικό «ξυπνητήρι». Ο μέσος πολίτης μπορεί να έχει πλέον στο κινητό του τηλέφωνο την «ακτινογραφία» των φορολογικών του υποχρεώσεων. Και μπορεί να κάνει μια σειρά από ενέργειες, όπως έκδοση φορολογικής ενημερότητας, εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων, να ενημερωθεί για επιστροφές φόρων, να λάβει ειδοποιήσεις για προθεσμίες πληρωμών κ.λπ.

Η νέα αυτή εφαρμογή είναι ένα βήμα ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Και το 2024 είναι μια χρονιά που σηματοδοτεί ιδιαίτερα έντονα τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό στην ΑΑΔΕ, πράγμα για το οποίο τόσο εγώ όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ακριβώς στοχεύει και ο νόμος που περάσαμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής: Καθολική εφαρμογή του myDATA. Επέκταση των ηλεκτρονικών τιμολογίων. Θέσπιση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και του ψηφιακού πελατολογίου. Και διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η οποία θα ολοκληρωθεί πάση θυσία.

Επιπλέον, η νέα αυτή εφαρμογή εντάσσεται στο πλαίσιο κι άλλων πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης των πολιτών. Όπως: Το νέο τηλεφωνικό κέντρο που ετοιμάζεται κατά τα πρότυπα του 1555. Η νέα, πιο χρηστική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Το chatbot που, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα μπορεί να απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα των φορολογουμένων. Η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και εν γένει η αυτοματοποίηση της υποβολής τους. Και η ίδρυση των νέων υπηρεσιών φορολογικής εξυπηρέτησης.

Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε όσους εργάστηκαν για τη νέα αυτή εφαρμογή: στον Γιώργο Πιτσιλή, στον Δημήτρη Παπαστεργίου και στις ομάδες τους. Τόσο το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και η ΑΑΔΕ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τους το χρωστάμε!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax