Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι αγορές της Ιαπωνίας, αφού η Federal Reserve διατήρησε την πρόβλεψή της για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, δίνοντας ώθηση στις διαθέσεις ανάληψης ρίσκου καθώς αναμένεται μείωση του κόστους χρήματος.

Η προοπτική για τρεις περικοπές προήλθε από το «dot plot» της Fed, έναν προσεκτικά παρακολουθούμενο πίνακα ανώνυμων προβλέψεων από τους 19 αξιωματούχους που αποτελούν την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς. Το νέο «διάγραμμα κουκκίδων» έδειξε τρεις περικοπές και το 2025 – μία λιγότερες από την τελευταία φορά που το πλέγμα ενημερώθηκε τον Δεκέμβριο.

Οι δείκτες

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε κατά 2,03% υψηλότερα στις 40.815,66 μονάδες, φτάνοντας σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών, ενώ και ο Topix έκλεισε κατά 1,64% υψηλότερα στις 2.796,21 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε άνοδο 2,17%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,45%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 2,18%, ενώ ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας παρέμεινε σταθερός. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κέρδισε 1,16% για να κλείσει στις 7.784,9 μονάδες.

Στο επίκεντρο των αγορών σήμερα ήταν και η Temu, καθώς τα τριμηνιαία έσοδα της υπερδιπλασιάστηκαν. Τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου της μητρικής PDD αυξήθηκαν κατά 123% στα 88,88 δισ. γιουάν (12,35 δισ. δολάρια) σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της από τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με τον δείκτη της τράπεζας au Jibun. Ο σύνθετος PMI της χώρας ανέβηκε στο 52,3 τον Μάρτιο από 50,6 τον προηγούμενο μήνα.

Ο μεταποιητικός PMI της Ιαπωνίας αυξήθηκε στο 48,2, υποδηλώνοντας πιο ήπια συρρίκνωση σε σύγκριση με 47,2 τον Φεβρουάριο, ενώ ο PMI του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 54,9, από 52,9.

Επίσης, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 7,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για άνοδο 5,3% από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Η αύξηση 7,8% ήταν χαμηλότερη από την αύξηση 11,9% τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό ανεργίας της Αυστραλίας μειώθηκε στο 3,7% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με 4,1% τον προηγούμενο μήνα και χαμηλότερο από το 4% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες