Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall Street, η οποία ικανοποιήθηκε από το σήμα που έδωσε η Federal Reserve ότι έρχονται τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, μετά και τη νέα σταθεροποίηση που αποφάσισε σήμερα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,03% στις 39.511 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,89% στις 5.224 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,25% στις 16.369 μονάδες.

Αντιστάθηκαν στις «πολυτελείς» πιέσεις οι ευρωαγορές

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έκλεισαν υψηλότερα μετά την απόφαση της Fed, με την ελπίδα ότι οι μειώσεις επιτοκίων φέτος θα διατηρήσουν την οικονομία σε ανάπτυξη. Η American Express προσέθεσε περισσότερο από 2%, ενώ το ETF SPDR S&P Regional Banking κέρδισε σχεδόν 3%.

Οι μετοχές της τεχνολογίας Megacap που ευθύνονται για το πρόσφατο ράλι της αγοράς αυξήθηκαν καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο κλάδος θα κερδίσει τα μέγιστα από τα χαμηλότερα επιτόκια. Η Alphabet, η Amazon, η Microsoft και η Nvidia ενισχύθηκαν περίπου 1%, ενώ η Meta κέρδισε 2%.

Επίσης, η Chipotle σημείωσε άνοδο 3%, μετά την ανακοίνωση της μεξικανικής αλυσίδας fast-casual για διάσπαση μετοχών 50 προς 1. Η αλλαγή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο, εάν εγκριθεί από τους μετόχους.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για σειρά μειώσεων μέσα στο 2024. Οι αμερικανοί τραπεζίτες μετά και την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης αφήνουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό περίπου 23 ετών στο εύρος 5,25-5,5%.

Με δεδομένο ότι η απόφαση της Fed ήταν προεξοφλημένη από την αγορά, οι επενδυτές εστίασαν στο dot -plot. Σύμφωνα με αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μ.β. έκαστη μέχρι το τέλος του 2024.

Πριν από την απόφαση, ορισμένοι επενδυτές φοβούνταν ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό θα οδηγούσε ενδεχομένως σε ακόμη λιγότερες μειώσεις από ό,τι ανέμεναν οι αγορές.

«Είχαμε κάποιες πιέσεις στον πληθωρισμό φέτος, αλλά ο Jerome Powell δεν άλλαξε τον τόνο του», σχολίασε ο David Russell, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στο TradeStation. «Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν όταν επιβεβαίωσαν ότι το σενάριο τριών μειώσεων παραμένει στο dot plot, υποστηρίζοντας τις αγορές και την διάθεση για ρίσκο», πρόσθεσε.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, τώρα, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 1,6% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έρευνα Υποθηκών Αιτήσεων (MBA) του Mortgage Bankers Association (MBA). Η κάμψη εμφανίζεται παράλληλα με την άνοδο του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων 30 ετών, το οποίο έχει σκαρφαλώσει από το 6,84% στο 6,97%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street