Έρευνες που παρέχουν βασικές πληροφορίες για τις μετρήσεις καταναλωτικών δαπανών ενδέχεται σύντομα να περιλαμβάνουν και τις οικιακές εργασίες, οι οποίες κατά συντριπτική πλειοψηφία γίνονται από γυναίκες.

Σύμφωνα με μια έκθεση, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Γραφείου Στατιστικών Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι γυναίκες παρέχουν σχεδόν το 80% των οικιακών υπηρεσιών που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των δαπανών και του βιοτικού επιπέδου, όπως η φροντίδα των παιδιών και οι επισκευές στο σπίτι «φτιάξ’ το μόνος σου». Τα ευρήματα αναμένεται να ενσωματωθούν στα στοιχεία κατανάλωσης στις Έρευνες Καταναλωτικών Δαπανών.

Οι έρευνες αυτές μετρούν το πώς ξοδεύουν τα νοικοκυριά τα χρήματά τους. Το BLS, που διεξάγει τις έρευνες, ήθελε να αναπτύξει ένα μέτρο της οικιακής παραγωγής δεδομένου του υπερμεγέθους ρόλου του στην κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ανέθεσε στο Levy Economics Institute να κάνει τη δουλειά.

«Οι συντάκτες της έκθεσης ελπίζουν ότι οι προσπάθειές τους θα συμβάλλουν στον στενότερο έλεγχο της οικιακής παραγωγής και στη διαμόρφωση πολιτικών για τη μείωση της ανισότητας των φύλων και της οικονομικής ανισότητας», ανέφερε το ινστιτούτο σε ανακοίνωσή του.

Η οικιακή παραγωγή…

Ενώ οι οικογένειες αγοράζουν πράγματα όπως τρόφιμα και κινητά τηλέφωνα για να διατηρήσουν μια ορισμένη ποιότητα ζωής, υπάρχουν επίσης άυλες υπηρεσίες που γίνονται μέσα στο σπίτι που είναι σημαντικές από αυτή την άποψη. Η οικιακή παραγωγή —η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, η καθαριότητα και η φροντίδα των ηλικιωμένων— συμβάλλει στις δαπάνες, γι’ αυτό οι συγγραφείς λένε ότι «κάποιο μέτρο της χρηματικής της αξίας θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε ένα ευρύ μέτρο κατανάλωσης».

Το BLS θα αξιολογεί την προτεινόμενη μεθοδολογία καθ’ όλη τη διάρκεια του δημοσιονομικού 2024, με την προσδοκία να εισαχθεί ένα τέτοιο μέτρο το 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή