Ρομπότ με πιο… ανοιχτούς ορίζοντες «πλάθει» η startup Progressive Robotics λύνοντας τα χέρια πολλών βιομηχανικών μονάδων που εκφράζουν ζωηρό ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες της.

Τεχνολογικές start-ups: Αρχισαν… λιτότητα στις μετοχές που μοιράζουν στους υπαλλήλους

Ο CEO και συνιδρυτής της startup, Φώτης Δημέας μαζί με τον Μάριο Κιάτο (CTO) και την καθηγήτρια Ζωή Δουλγέρη «έχτισαν» μέσα από τα εργαστήρια του ΑΠΘ την εταιρεία τολμώντας να ριχτούν από την ακαδημαϊκή στην επιχειρηματική αρένα.

«Ξεκινήσαμε από το ΑΠΘ, είμαστε μία εταιρεία – τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου, ήμασταν στο εργαστήριο ρομποτικής με τους συνεργάτες μου σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, κάναμε έρευνα και είχαμε παράξει κάποια μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά διαπιστώναμε πως η βιομηχανία δεν ερχόταν σε εμάς», σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο κ. Δημέας.

Από την ακαδημαϊκή θεωρία στην επιχειρηματική πράξη

«Έτσι αποφασίσαμε το περασμένο καλοκαίρι να συστήσουμε μία εταιρεία η οποία θα καθιστά με την χρήση του λογισμικού που αναπτύξαμε πιο έξυπνα τα ρομπότ για την παραγωγική βιομηχανία καθώς είχαμε διαπιστώσει και στα πλαίσια ερευνητικών projects που είχαμε τρέξει νωρίτερα πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη στο πεδίο του προγραμματισμού των ρομπότ, ανάγκη η οποία δεν καλυπτόταν μέχρι πρότινος.

Το πώς μπορείς να προγραμματίσεις ένα ρομπότ να κάνει μία δουλεία πιο γρήγορα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μικρές και μεγάλες παραγωγικές μονάδες, είναι πολύ χρονοβόρο να προγραμματίσεις ένα ρομπότ. Το ότι καταφέραμε να αναπτύξουμε την κατάλληλη τεχνολογία για να το κάνουμε αυτό πιο γρήγορα αλλά και το ότι είμαστε πρακτικοί άνθρωποι και δεν μας αρέσει να αφήνουμε αναξιοποίητη την έρευνα που κάναμε μας οδήγησε στην απόφαση να δοκιμάσουμε στην πράξη την ιδέα μας», εξηγεί.

«Απλώνει» βραχίονες και στο εξωτερικό

«Όταν ξεκινήσαμε την εταιρεία θέσαμε σαν στόχο να βγούμε στην παγκόσμια αγορά, η Ελλάδα είναι ένας καλός πιλότος για αυτό. Ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, εμείς χρησιμοποιούμε ήδη υπάρχοντες ρομποτικούς βραχίονες της αγοράς στους οποίους εγκαθιστούμε το λογισμικό μας. Για τις υπηρεσίες μας υπάρχει ζήτηση ενώ είμαστε και σε επαφές με το εξωτερικό», υποστηρίζει.

Μείωση κόστους 20% για τις επιχειρήσεις – «Έτοιμο» το ρομπότ σε 3 μέρες

«Με την χρήση του λογισμικού μας θα μπορούσε ο χρόνος για τον προγραμματισμό ενός ρομπότ από 3 μήνες να πέσει σε 3 μέρες. Χρησιμοποιούμε επίσης τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική όραση για να διευκολύνουμε το ρομπότ να μάθει το χώρο του και τις εργασίες του (πχ πώς πρέπει να πιάνει ένα αντικείμενο). Εκτιμάμε πως με την χρήση του λογισμικού μας η συνολική μείωση του κόστους που πετυχαίνει ένα εργοστάσιο για τον προγραμματισμό ενός ρομπότ κυμαίνεται μεταξύ 15-20%. Δηλαδή, αντί να προγραμματίζει κάποιος το ρομπότ με το πληκτρολόγιο, ο εργαζόμενος πιάνει το ρομπότ με το χέρι και το καθοδηγεί. Του μαθαίνει σε λίγα δευτερόλεπτα τη δουλειά επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση χρόνου και κόστους, είναι πολύ εύχρηστη μέθοδος», επισημαίνει.

Αισιοδοξία

«Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώσαμε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, στο οποίο συμμετείχε το Genesis Ventures μαζί με angel investors. Έχουμε αποκτήσει τους πρώτους πελάτες και τα πρώτα έσοδα, σε γενικές γραμμές πάμε καλά, υπάρχει ζήτηση για αυτό που κάνουμε από εργοστάσια, εγκαταστάτες και κατασκευαστές ρομπότ», σημειώνει.

Τα «μυστικά» των πετυχημένων startups

«Το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων έχει ιδιαίτερα ελπιδοφόρες προοπτικές, μπορεί να μην συγκρίνεται με αντίστοιχα του εξωτερικού αλλά γίνονται πράγματα, υπάρχουν ιδέες. Για να ανοίξει κάποιος μία δικιά του startup σήμερα πρέπει να κατέχει τέλεια το τι πάει να κάνει (startup σημαίνει πως πας να κάνεις κάτι που δεν έχει κάνει κάποιος άλλος μέχρι σήμερα), να διαβάσει το κατάλληλο τεχνολογικό υπόβαθρο και να διαβάσει σωστά τι χρειάζεται η αγορά, δηλαδή ποιο πρόβλημα επιχειρεί να επιλύσει το προϊόν που προτείνει, όλα αυτά πρέπει να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups