Οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας μείωσαν τα πακέτα μετοχών για νέες προσλήψεις καθώς αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη ύφεση, σύμφωνα με νέα στοιχεία από την εταιρεία λογισμικού Carta, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Οι άνθρωποι που πρόκειται να εργαστούν σε νεοφυείς επιχειρήσεις λαμβάνουν κατά μέσο όρο 37% λιγότερες μετοχές στις εταιρείες τους σε σύγκριση με πριν από 18 μήνες, έδειξαν τα στοιχεία. Από την άλλη, οι μέσοι μισθοί ελάχιστα άλλαξαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συγκεκριμένα συρρικνώθηκαν μόλις 0,2% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την Carta, η οποία αντλεί πληροφορίες από 43.000 αμερικανικούς τεχνολογικούς ομίλους πρώιμου σταδίου που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της για να διαχειρίζονται τους επενδυτές τους.

Startups: Τα πιο εμβληματικά deals από το 2021 μέχρι σήμερα

Τα πακέτα μετοχών που χορηγούν εταιρείες σε υπαλλήλους τους αποτελούν εδώ και πολύ καιρό ένα κρίσιμο στοιχείο αντισταθμίσματος στους χαμηλούς μισθούς και ένα μέσο με το οποίο οι start-ups εταιρείες μπορούν ακόμα να προσελκύουν κορυφαία ταλέντα, ακόμη και αν οι μισθοί είναι χαμηλότεροι από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε start-ups επιχειρήσεις, ιδιαίτερα κατά την πρώτη περίοδο της έναρξής τους, μπορούν να γίνουν πλούσιοι πουλώντας αυτές τις μετοχές εάν η εταιρεία τους περάσει την πύλη του χρηματιστηρίου . Η δημόσια εγγραφή (IPO) του Facebook το 2012 δημιούργησε «μια νέα γενιά νέων εκατομμυριούχων» μεταξύ των 3.000 υπαλλήλων του, ανέφεραν τότε οι FT.

Ωστόσο, σημειώθηκε ευρεία πτώση στις αποτιμήσεις τέτοιων επιχειρήσεων τους τελευταίους 18 μήνες, καθώς οι μετοχές του κλάδου τεχνολογίας που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο έχουν υποχωρήσει και τα υψηλά επιτόκια έχουν ωθήσει τους επενδυτές σε λιγότερο επικίνδυνες επενδύσεις.

«Οι εταιρείες είναι πολύ συντηρητικές στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται τη διαχείριση τόσο των μετρητών όσο και των μετοχών σε μια αβέβαιη αγορά», δήλωσε ο Tom Keiser, διευθύνων σύμβουλος της Carta.

Σύμφωνα με τον Keiser, οι νεοφυείς επιχειρήσεις διακρατούν ώστε όταν βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια, αλλά πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι συνέβαλαν επίσης στη μετατόπιση των αποζημιώσεων.

Οι εργαζόμενοι πλέον εκτιμούν τα μετρητά

«Ένα άλλο θέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν πιστεύουν πλέον στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ή στην αποζημίωση σε μετοχές επειδή δεν πιστεύουν ότι η αγορά είναι στο σημείο εκείνο που ήταν πριν, για να δημιουργήσει πλούτο», είπε. «Τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού [HR] εξετάζουν τι πραγματικά εκτιμούν οι εργαζόμενοι και εκτιμούν τα μετρητά περισσότερο αυτή τη στιγμή παρά τις μετοχές».

Περίπου το 20% των επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που μελετήθηκαν από την Carta πέρυσι ήταν “down rounds”, που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση ήταν σε χαμηλότερη αποτίμηση από την τελευταία φορά που η εταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαια — το υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό από τις αρχές του 2018. Μια πτώση στην αποτίμηση σημαίνει ότι οι μετοχές που κατέχουν οι υπάλληλοι των start-ups είναι λιγότερο πολύτιμες από πριν, ακόμη και για εκείνους που έλαβαν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

Τα πακέτα μετοχικών κεφαλαίων εκκίνησης έχουν συρρικνωθεί παρόλο που ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την Carta. Πέρυσι σημειώθηκε η πρώτη ετήσια καθαρή συρρίκνωση των εργαζόμενων που απασχολούνται στις start-ups εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, με περισσότερες αποχωρήσεις σε σχέση με νέες προσλήψεις.

Οι προσλήψεις μειώθηκαν κατά το ήμισυ το 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα και η απομάκρυνση εργαζομένων ήταν σημαντική – το 32% των εργαζομένων που προσλήφθηκαν το 2022 έχουν ήδη φύγει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Carta. Υπήρξε ένα κύμα απολύσεων μεταξύ των start-up επιχειρήσεων στις αρχές του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων 18.000 εργαζομένων που απολύθηκαν μόνο τον Ιανουάριο του 2023, κάτι που αντικατοπτρίζει τις μεγάλες απολύσεις από ομίλους Big Tech εκείνον τον μήνα.

Πουλάν πιο φθηνά

Οι υπάρχοντες εργαζόμενοι σε start-up επιχειρήσεις παρακολούθησαν την αξία των μετοχών τους να μειώνεται απότομα στα χαρτιά τα τελευταία δύο χρόνια. Μια δημόσια εγγραφή ή πώληση μετοχών σε ιδιωτικές αγορές επιτρέπει στους εργαζόμενους να εξαργυρώσουν τις συμμετοχές τους. Σε μια σειρά από πρόσφατες συμφωνίες, ωστόσο, οι εργαζόμενοι πούλησαν μετοχές σε πολύ χαμηλότερη αποτίμηση από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η εφαρμογή παράδοσης ειδών παντοπωλείου Instacart αποτιμήθηκε στα 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο, ένα κλάσμα των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων που άξιζε το 2021. Όταν η εταιρεία κοινωνικών μέσων Reddit προχωρήσει στην IPO της την επόμενη εβδομάδα, οι μετοχές της αναμένεται να εκτιμηθούν μεταξύ 5,8 και 6,4 δισ. δολάρια, λιγότερο από τα 10 δισ. δολάρια που έφτασε το Reddit στην τελευταία ιδιωτική του αποτίμηση.

Ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις που καθυστέρησαν τα σχέδιά τους για IPO κατά τη διάρκεια της ύφεσης πραγματοποίησαν ιδιωτικές πωλήσεις μετοχών τους τελευταίους μήνες για να παρέχουν κάποια ρευστότητα στους εργαζόμενους των οποίων το εισόδημα είναι συνδεδεμένο με δικαιώματα προαίρεσης μετοχών της εταιρείας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο όμιλος πληρωμών Stripe οργάνωσε μια πώληση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μετοχών των εργαζομένων σε μια συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτω από τη μέγιστη αξία των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021.

Καθώς οι αποτιμήσεις έχουν πέσει, ορισμένες νεοφυείς επιχειρήσεις έσπευσαν να ανατιμήσουν τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών των εργαζομένων, μειώνοντας την τιμή των επιχορηγήσεων προκειμένου να αυξηθεί η αντιστροφή της πορείας της αξίας τους για τους υπαλλήλους που τις κατέχουν. Τα τελευταία έξι τρίμηνα ήταν η πιο γεμάτη περίοδος αναπροσαρμογής των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών από την αρχή του 2019, σύμφωνα με την Carta.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή