
«Αύριο καταθέτουμε την εισήγησή μας στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό», δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ΕΡΤ, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη (27/3) το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για το ύψος της αύξησης.
Όπως σημείωσε η ίδια «Η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ. Την περασμένη Παρασκευή λάβαμε την τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε μέχρι το 12%, 13%. ».
Ακόμη, η υπουργός τόνισε πως «Την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου. Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς. Να θυμίσω επίσης ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και τα 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ».
Κατώτατος μισθός: Τελευταίες πινελιές για τη λήψη της απόφασης
Πλατφόρμα Εργαζόμενων Συνταξιούχων
Από εκεί και πέρα, η ίδια ανέφερε ως «Ανέλπιστη επιτυχία η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Μέσα σε τρεις εβδομάδες έχουμε φτάσει στους 45.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που έχουν κάνει αίτηση. Από μόνο του το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα του μέτρου».
Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «Πρόκειται για έναν αριθμό που υπερβαίνει το σύνολο των συνταξιούχων που είχαν δηλώσει πως εργάζονται πριν τη λειτουργία της πλατφόρμας και που ξεπερνά τις αρχικές μας προβλέψεις. Ένα χρόνο πριν, δηλαδή, ξέραμε ότι εργάζονται στη χώρα 36.000 συνταξιούχοι. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων καθώς πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα. Με τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, που κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας: Προστατεύουμε τους συνταξιούχους και αυξάνουμε το εισόδημά τους».
Έλεγχοι ΣΕΠΕ
Ακόμη, η υπουργός επισήμανε ότι «Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, 3500 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα τους από 250 επιχειρήσεις ακριβώς επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο. Η Ψηφιακή Κάρτα εργασίας εφαρμόζεται, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μια κεντροδεξιά Κυβέρνηση που είναι δίπλα στους εργαζομένους».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «Όλοι οι εργαζόμενοι, και τονίζω όλοι, θα πληρώνονται τις ώρες που δουλεύουν. Χωρίς καμία εξαίρεση. Στις μισθολογικές συνθήκες είμαστε κάθετοι και δεν είμαστε κάθετοι στη ρητορική, είμαστε κάθετοι στην πράξη. Γι’ αυτό λοιπόν εντατικοποιούμε τους ελέγχους και εφαρμόζουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Όσον αφορά στους ελέγχους, φέτος, έχουμε αυξήσει κατά 20% τους ελέγχους σε σχέση με πέρσι. Πως γίνονται οι έλεγχοι; Οι έλεγχοι γίνονται στοχευόμενοι. Που γίνονται; Εκεί που απασχολούνται πιο πολύ πολίτες τρίτης εθνικότητας, εκεί που απασχολούνται νομίμως θεωρητικά ανήλικοι, στην εποχική εργασία και στις οικοδομές. Στοχευόμενα, ιδιαίτερα σε αυτούς τους τέσσερις κλάδους».


Latest News

Ολοκληρώθηκε η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Αφορά 835.766 φυσικά πρόσωπα
Η υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2024 συνεχίζεται απρόσκοπτα και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 2.802.134 δηλώσεις

Ξεκινά η λειτουργία νέας δομής ΚΕ.Π.Α. στο Γαλάτσι
Νέες υποδομές, καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες

Σήμερα η αυτόματη υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων - Οι εκπτώσεις φόρου
Τι έκπτωση φόρου δικαιούνται οι φορολογούμενοι εφόσον ο φόρος που θα προκύψει εξοφληθεί έως τις 31/7

Η εφορία πατάει το κουμπί για τις δηλώσεις - Ποιοι κωδικοί πρέπει να ελεγχθούν
Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Αναδρομικά: Δύο νέα πακέτα έως 8.500 ευρώ σε 82.000 συνταξιούχους
Τα πακέτα με τα αναδρομικά αφορούν «επιστροφή» κρατήσεων προς 42.000 απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και 40.000 ασφαλισμένους 49 ταμείων από επανυπολογισμούς

Αυξήθηκαν κατά 14,4 δισ. ευρώ τα εισοδήματα το 2024 - Ποιοι πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων
Σε ιστορικό υψηλό τα εισοδήματα που δήλωσαν οι φορολογούμενοι το 2024 - ‘Εφτασαν τα 106 δισ. ευρώ

Την Παρασκευή η αυτόματη υποβολή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων - Πώς θα πετύχετε την έκπτωση
Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την πληρότητα και την ορθότητα των προσυμπληρωμένων στοιχείων

Αντίστροφη μέτρηση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων - Τι πρέπει να προσέξετε
Προσυμπληρωμένες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι οι φορολογικές δηλώσεις

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας - Οι νέες προσλήψεις, τα ποσοστά της ανεργίας [πίνακας]
Τι αναφέρεται στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής για την αγορά εργασίας
![Συνταξιούχοι: Ποιοι θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/syntaxeis-dimogr28-2-600x466.jpg)
Οι συνταξιούχοι που θα λαμβάνουν επιπλέον 250 ευρώ τον χρόνο [πίνακες]
Το μέτρο αφορά και ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία - Ποια είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια