Με στηρίξεις από τον βρετανικό FTSE 100, οι ευρωαγορές αναχαίτισαν ελαφρώς τις πιέσεις που δέχτηκαν σήμερα από την ήπια κατοχύρωση κερδών, μετά τα ιστορικά υψηλά που βρέθηκε χτες ο Stoxx 600, αλλά ο CAC 40 “χάλασε” την τελική εικόνα.

Κακάο: Νέο ρεκόρ στις τιμές – Οι καταλύτες του ράλι

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,02%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,61% στις 7.930 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,18% στις 18.212 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,34% στις 8.151 μονάδες.

Θετικά έκλεισαν όμως οι δείκτες σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς έλαβαν σημαντική ώθηση από τις τελευταίες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Ο FTSE 100 κέρδισε 2,6%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 1,5%, αλλά ο CAC 40 έκλεισε οριακά χαμηλότερα, καθώς “χτυπήθηκε” από το sell off του κλάδου των πολυτελών αγαθών.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Phoenix Group σημείωσαν άνοδο 7%, αφού ικανοποίησε την αγορά με τις αισιόδοξες προβλέψεις της. Η εταιρεία είπε ότι είχε επιτύχει τον αναπτυξιακό στόχο του 2025 δύο χρόνια νωρίτερα.

Κέρδη 1,3% και για την Vodafone, καθώς η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε στη εταιρεία και την CK Hutchison πέντε εργάσιμες ημέρες για να βρουν λύσεις σχετικά με την προτεινόμενη συγχώνευση των επιχειρήσεων τους στη χώρα, διαφορετικά κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν μια εις βάθος έρευνα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία μειώθηκε κατά 5,9% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές εισαγωγής παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023.

Αντίθετα, οι τιμές εξαγωγών παρουσίασαν μέτρια μείωση 1,3% σε ετήσια βάση και ελαφρά αύξηση 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποδεικνύοντας διαφοροποιημένες μετατοπίσεις στη δυναμική του εμπορίου. Η πτώση των τιμών εισαγωγών μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους, με τις τιμές του φυσικού αερίου να βυθίζονται κατά 47,2% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023.

Παράλληλα, οι όγκοι λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν ετήσια πτώση 0,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS). Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό παρέμεινε αμετάβλητο.

Τα πολυκαταστήματα και τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ τα καταστήματα καυσίμων και ειδών οικιακής χρήσης κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση. Από την άλλη πλευρά, οι διαδικτυακές πωλήσεις κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης