Υποχωρούν οι τιμές του χρυσού υπό το βάρος της ανόδου του δολαρίου. Ωστόσο το πολύτιμό μέταλλο οδεύει να κλείσει την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών, καθώς η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει τις προβλέψεις της για μείωση των επιτοκίων για το 2024 καθιστά πιο ελκυστικό το χρυσό.

Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,6% στα 2.166,79 δολάρια η ουγγιά, ωστόσο σε εβδομαδιαίο επίπεδο ενισχύεται κατά 0,8%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,8% στα 2.168,10 δολάρια η ουγγιά.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νευρικότητα πέριξ των ιστορικών υψηλών

Το δολάριο ανήλθε σε υψηλό τριών εβδομάδων και οδεύει  για δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο, καθιστώντας τον χρυσό σε τιμή δολαρίου πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων.

«Οι επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων υποστηρίζουν γενικά τις τιμές του χρυσού και παρέχουν ένα κατώτατο όριο για το κίτρινο μέταλλο μόλις τεθεί σε ισχύ η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων» εξηγεί στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς IG, Yeap Jun Rong.

«Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο χρυσός βρίσκεται σε ακραίες συνθήκες υπεραγοράς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη ψύξη στο πρόσφατο ράλι του, με περαιτέρω αρνητικές πλευρές για να αφήσει το επίπεδο των 2.148 δολαρίων ως άμεση υποστήριξη προς διατήρηση».

Η απόφαση της Fed

Την Πέμπτη, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν σε υψηλό όλων των εποχών, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed διατήρησαν την πρόβλεψη τους για μείωση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης  μέχρι το τέλος του 2024, παρά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που κινήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου  είπε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν αισθάνονται ότι αλλάζει η πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού, απλά δεν είναι γραμμική η αποκλιμάκωση.

«Νομίζω ότι δεν έχουν αλλάξει πραγματικά τη συνολική ιστορία, η οποία είναι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς τα κάτω σε έναν μερικές φορές ανώμαλο δρόμο προς το 2%» είπε «Δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτά τα δεδομένα των δύο μηνών, ούτε να τα αγνοήσουμε».

Ο χρυσός, που δεν πληρώνει τόκους, τείνει να ωφελείται όταν τα επιτόκια πέφτουν, καθώς αυτό μειώνει το κόστος ευκαιρίας της διατήρησης χρυσού.

Οι έμποροι συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed τιμολογούν τώρα με πιθανότητα 74% ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, σύμφωνα με το FedWatch Tool του Ομίλου CME.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities