Συρρικνώθηκαν κατά 19,9% οι ροές ξένων επενδύσεων στην Κίνα το πρώτο δίμηνο του έτους έναντι με το αντίστοιχο διάστημα το 2023 και διαμορφώθηκαν σε 215,1 δισ. γιουάν (30 δισ. δολάρια), σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας ανακοίνωσε νέα μέτρα για να σταματήσει την επιβράδυνση των ξένων επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της πρόσβασης στην αγορά και της χαλάρωσης ορισμένων κανόνων, όπως αναφέρει το Reuters.

Κίνα: Καμία ανάκαμψη για την αγορά ακινήτων παρά τα μέτρα

Οι υπερπόντιες εταιρείες έχουν στριμώξει την Κίνα από τότε που θέσπισε εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς για την πανδημία και τους απέσυρε ξαφνικά στα τέλη του 2022, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη ανησυχούσε για το επιχειρηματικό περιβάλλον, την ασταθή οικονομική ανάκαμψη και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις με τη Δύση που επιβάρυναν την εμπιστοσύνη στη χώρα.

Μια σειρά ρυθμιστικών μέτρων σε τομείς από την τεχνολογία έως την εκπαίδευση έχουν επίσης προκαλέσει αναστάτωση στους εγχώριους και ξένους επενδυτές, αυξάνοντας την ανησυχία για τη διαφάνεια της πολιτικής στην Κίνα.

Η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο δήλωσε πέρυσι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις της είχαν πει ότι η Κίνα είχε γίνει «μη επενδύσιμη»

Το 2023, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα έκαναν βουτιά  8% σε ετήσια βάση.

Από τις ξένες επενδύσεις κατά τους δύο πρώτους μήνες, 71,44 δισ. γιουάν, ή το ένα τρίτο του συνόλου, κατευθύνθηκαν στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας, ανέφερε το υπουργείο.

Οι ξένες επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας αυξήθηκαν κατά 43,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδύσεις στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή