❚❚
FTSE [Large Cap] 0 0 0 FTSEA [Δείκτης Αγοράς] 0 0 0 FTSEM [Mid Cap] 0 0 0 HELMSI [Mid & Small Cap] 0 0 0 ΔΤΡ [Τράπεζες] 0 0 0 ΦΙΕΡ [FIER.ATH] 0 0 0 ΜΠΡΙΚ [BRIQ.ATH] 0 0 0 ΛΕΒΚ [LEBEK.ATH] 0 0 0 CENER [CENER.ATH] 0 0 0 ΓΕΚΤΕΡΝΑ [GEKTERNA.ATH] 0 0 0 DIMAND [DIMAND.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΚΑ [INTRK.ATH] 0 0 0 ΜΙΓ [MIG.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΕΤ [INTET.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΠΔ [XYLEPR.ATH] 0 0 0 ΔΕΗ [PPC.ATH] 0 0 0 ΕΝΤΕΡ [ENTER.ATH] 0 0 0 ΕΕΕ [EEE.ATH] 0 0 0 ΑΝΔΡΟ [ANDRO.ATH] 0 0 0 ΕΣΥΜΒ [EUROC.ATH] 0 0 0 ΔΑΙΟΣ [DAIOS.ATH] 0 0 0 ΜΕΝΤΙ [MEDIC.ATH] 0 0 0 ΑΡΑΙΓ [AEGN.ATH] 0 0 0 ΛΑΜΨΑ [LAMPS.ATH] 0 0 0 ΑΒΕ [AVE.ATH] 0 0 0 TITC [TITC.ATH] 0 0 0 ΕΚΤΕΡ [EKTER.ATH] 0 0 0 ΜΟΥΖΚ [MOYZK.ATH] 0 0 0 ΚΛΜ [KLM.ATH] 0 0 0 ΜΕΒΑ [MEVA.ATH] 0 0 0 ΦΡΛΚ [FOYRK.ATH] 0 0 0 ΕΒΡΟΦ [EVROF.ATH] 0 0 0 ΔΑΑ [AIA.ATH] 0 0 0 ΕΛΒΕ [ELBE.ATH] 0 0 0 ΚΑΡΕΛ [KARE.ATH] 0 0 0 ΜΠΕΛΑ [BELA.ATH] 0 0 0 ΑΤΡΑΣΤ [ATRUST.ATH] 0 0 0 ΚΕΠΕΝ [KEPEN.ATH] 0 0 0 ΦΡΙΓΟ [FRIGO.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΠ [XYLEP.ATH] 0 0 0 ΣΙΔΜΑ [SIDMA.ATH] 0 0 0 ΑΣΚΟ [ASCO.ATH] 0 0 0 ΑΑΑΚ [AAAK.ATH] 0 0 0 ΒΙΟΤ [BIOT.ATH] 0 0 0 ΒΙΟ [VIO.ATH] 0 0 0 ΚΑΜΠ [KAMP.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΚ [XYLEK.ATH] 0 0 0 ΡΕΒΟΙΛ [REVOIL.ATH] 0 0 0 ΟΛΠ [PPA.ATH] 0 0 0 ΓΕΒΚΑ [GEBKA.ATH] 0 0 0 ΟΛΥΜΠ [OLYMP.ATH] 0 0 0 ΙΑΤΡ [IATR.ATH] 0 0 0 ΑΔΜΗΕ [ADMIE.ATH] 0 0 0 ΙΝΛΟΤ [INLOT.ATH] 0 0 0 ΠΕΙΡ [TPEIR.ATH] 0 0 0 ΙΛΥΔΑ [ILYDA.ATH] 0 0 0 CNLCAP [CNLCAP.ATH] 0 0 0 ΧΑΙΔΕ [HAIDE.ATH] 0 0 0 ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ [TRESTATES.ATH] 0 0 0 ΚΕΚΡ [KEKR.ATH] 0 0 0 ΥΑΛΚΟ [YALCO.ATH] 0 0 0 ΠΡΟΦ [PROF.ATH] 0 0 0 ΕΛΣΤΡ [ELSTR.ATH] 0 0 0 ΛΙΒΑΝ [LIVAN.ATH] 0 0 0 ΣΠΥΡ [SPIR.ATH] 0 0 0 ΒΑΡΝΗ [VARNH.ATH] 0 0 0 ΚΡΕΚΑ [KREKA.ATH] 0 0 0 ΑΛΜΥ [ALMY.ATH] 0 0 0 ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ [BLEKEDROS.ATH] 0 0 0 ΛΑΝΑΚ [LANAC.ATH] 0 0 0 ΤΖΚΑ [PROFK.ATH] 0 0 0 ΑΚΡΙΤ [AKRIT.ATH] 0 0 0 ΦΛΕΞΟ [FLEXO.ATH] 0 0 0 ΠΡΔ [PRD.ATH] 0 0 0 ΟΠΑΠ [OPAP.ATH] 0 0 0
Επιχειρήσεις

Παπαστράτος: Δρώντας «Προς το Καλύτερο» και για το περιβάλλον

Με πράξεις για την προστασία των δασών και την ορθή διαχείριση του νερού - Φυτεύτηκαν 70.000 δέντρα σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής

Παπαστράτος: Δρώντας «Προς το Καλύτερο» και για το περιβάλλον

Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε είναι εμάς τους ίδιους. Τόσο απλά. Και τόσο δύσκολα.

Η Παπαστράτος τόλμησε την αλλαγή και κοιτώντας το πρόβλημα κατάματα ανέτρεψε όλο το επιχειρηματικό και παραγωγικό της είναι και από καπνοβιομηχανία μετασχηματίστηκε σε εταιρεία τεχνολογίας, θέτοντας τη βιωσιμότητα και την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης ως πυρήνα της στρατηγικής της σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές της δράσης της.

Υπό αυτό το πρίσμα έχει αυτοδεσμευτεί να παράγει αξία όχι μόνο για το δικό της οικοσύστημα αλλά και για την ελληνική οικονομία και κοινωνία ευρύτερα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που επέλεξε τον Μάρτιο, τον μήνα των Δασών και του Νερού, για να πράξει «Προς το Καλύτερο» όσον αφορά τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Το μεγαλύτερο εταιρικό πρόγραμμα αναδάσωσης στην Ελλάδα

Εξ ου λοιπόν και στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στην Πηγή Καρακαντά, στην Πεντέλη Αττικής, σηματοδοτώντας την έναρξη της Β’ φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης που υλοποιεί στην περιοχή, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρική αναδάσωση στην Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

Η ανταπόκριση στην πρόσφατη δράση ήταν μεγάλη, με πάνω από 150 εθελοντές της Παπαστράτος φύτεψαν συμβολικά τα πρώτα 800 δέντρα.

Η πρωτοβουλία αυτή, που εντάσσεται στην ευρύτερη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος, περιλαμβάνει τη φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής.

Το συγκεκριμένο έργο, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, συνεισφέρει ουσιαστικά στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής, με την εταιρεία, εκτός από τη φύτευση των δέντρων, να έχει αναλάβει και την πλήρη φροντίδα τους μέχρι το 2026.

Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 50% του προγράμματος, με τον εξωτερικό αξιολογητή του έργου να έχει γνωμοδοτήσει ότι η υλοποίησή του έχει γίνει ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές αναδάσωσης.

Κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης, φυτεύτηκαν 35.000 δέντρα στον Άγιο Στέφανο, από τα οποία τα 8.000, παρά την εντατική τους φροντίδα, ξεράθηκαν εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα το καλοκαίρι του 2023 και επαναφυτεύτηκαν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τόσο την ευελιξία όσο και την αφοσίωση της εταιρείας στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και την απόλυτη δέσμευσή της ώστε να ξαναγίνει δάσος εκεί που υπήρχε δάσος.

150 άνθρωποι της Παπαστράτος φύτευσαν τα πρώτα 800 δέντρα στην έναρξη της Β΄φάσης του Προγράµµατος Αναδάσωσης

…και μια ευχάριστη έκπληξη

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, τη δεύτερη περιοχή που είχε αρχικά επιλεγεί, η φύση επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη. Εκεί ξεκίνησε η φυσική αναγέννηση του καμένου δάσους, με αποτέλεσμα οι δράσεις του προγράμματος να κατευθυνθούν σε νέα έκταση 500 στρεμμάτων στο Δήμο Πεντέλης, στην οποία θα φυτευτούν άλλα 35.000 δέντρα.

Για την επιτυχή εκτέλεση του Προγράμματος, η αρμόδια επιστημονική ομάδα έχει συντάξει ήδη τις απαραίτητες μελέτες αναδάσωσης με την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το βασικό κριτήριο επιτυχίας της όλης ενέργειας είναι το ποσοστό επιβίωσης των νέων δέντρων. Στόχος της Παπαστράτος είναι τουλάχιστον το 75% των δέντρων που θα φυτευτούν να καταφέρουν να επιβιώσουν, ποσοστό υψηλό που απαιτεί επιστημονική καθοδήγηση, σταθερή παρακολούθηση και διαρκή φροντίδα των αναδασωμένων περιοχών.

«Απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα»

Με αφορμή την έναρξη της δεύτερης φάσης του Προγράμματος Αναδάσωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, δήλωσε: «Στην Παπαστράτος έχουμε μάθει να απαντάμε με πράξεις στα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται μπροστά μας. Αυτό κάναμε και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα, μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος αναδάσωσης που υλοποιούμε από τον Δεκέμβριο του 2021. Δεν μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, που πλήττει τον πυρήνα του οικοσυστήματός μας. Σήμερα, όλοι μαζί, οι άνθρωποι της Παπαστράτος, φυτεύσαμε τα πρώτα δέντρα στο Δήμο Πεντέλης, με στόχο να δώσουμε νέα πνοή στο φυσικό περιβάλλον».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Γιώργος Μαργώνης, o Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, κ. Θέμης Χασιώτης

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε τα εξής: «Τα βουνά στην Αττική είναι ο “πνεύμονας” από τον οποίο αναπνέουμε όλοι στην περιοχή. Μπροστά μας έχουμε δύσκολα χρόνια, καθώς θα βιώσουμε αυξημένες θερμοκρασίες και μεγάλους κινδύνους από τους καύσωνες, οι οποίοι θα ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Γι’ αυτό και θα πρέπει να δουλεύουμε παράλληλα στην αναδάσωση και στην καινούργια δάσωση – προπαντός στην Αττική. Συνδυάζουμε κωνοφόρα δέντρα με πλατύφυλλα, τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στις πυρκαγιές. Κάθε δέντρο που φυτεύουμε λειτουργεί σαν εναπόθεση άνθρακα. Σκοπός μας είναι τα δάση της Αττικής να τεθούν ξανά σε διαχείριση. Αυτές τις μέρες αναθέτουμε διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε την υλοποίηση των διαγωνισμών, με τους οποίους θα τεθούν σε διαχείριση. Ταυτόχρονα, δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και υλοποιούμε καθαρισμούς, με έμφαση στους οικισμούς της Αττικής. Έχουμε, όμως, να παλέψουμε με δεκαετίες κατά τις οποίες χτίζαμε λάθος και αναμειγνύαμε τη δόμηση με το δάσος. Αυτές οι πρακτικές δεν συγχωρούνται, πλέον, στη σημερινή εποχή. Πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας».

Οι δράσεις για την προστασία των υδάτινων πόρων

Η πορεία προς το καλύτερο αφορά και το νερό. Η Παπαστράτος επενδύει με συνέπεια στην υπεύθυνη διαχείριση του νερού τόσο εντός των εγκαταστάσεών της όσο και συνολικά στην περιοχή του Θριασίου πεδίου όπου δραστηριοποιείται.

Τι σημαίνει όμως σωστή διαχείριση του νερού; Για την Παπαστράτος σημαίνει εφαρμογή μέτρων υψηλής αποδοτικότητας, προώθηση δράσεων για την ανακύκλωσή του, προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, πρόληψη της ρύπανσης των υδάτων, και προώθηση της βιώσιμης διαχείρισής τους σε συνεργασία με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Κι όλα αυτά με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Μια από τις πρώτες εταιρίες στην Ελλάδα με πιστοποίηση AWS Standard 2.0

Γι’ αυτό και η πρόσφατη επαναπιστοποίηση της Παπαστράτος με το διεθνές πρότυπο Alliance for Water Stewardship (AWS) Standard 2.0, που λαμβάνει σταθερά από το 2020, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη δέσμευσή της στην ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Ας σημειωθεί ότι η Παπαστράτος έγινε μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβε την εν λόγω διεθνή πιστοποίηση.

Η απόκτηση του εξαιρετικά απαιτητικού αυτού διεθνούς προτύπου, το οποίο έχει στόχο τη χρήση νερού που είναι κοινωνικά και πολιτιστικά δίκαιη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και οικονομικά επωφελής, περιλαμβάνει πέντε πεδία συνεχούς βελτίωσης. Συγκεκριμένα:

• Την ορθή διακυβέρνηση των υδάτινων πόρων.
• Το βιώσιμο υδατικό ισοζύγιο (το νερό που εισρέει σε μία περιοχή έναντι των απολήψεων).
• Τη βελτίωση της ποιότητας του νερού.
• Την προστασία των σημαντικών περιοχών που σχετίζονται με το νερό.
• Την πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αποχέτευση και υγιεινή για όλους (WASH-Water, Sanitation & Hygiene), που αντιστοιχεί στον 6ο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Επιπλέον, και ειδικά για τη συμμόρφωση µε το πρότυπο AWS και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, συνεργατών και ενδιαφερόμενων φορέων, έχει συσταθεί στην Παπαστράτος ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους των τμημάτων Βιωσιμότητας, Παραγωγής, Εξωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας.

Οι δράσεις για το νερό

Σύμφωνα με το πρότυπο ΑWS, οι κοινές προκλήσεις για το νερό περιλαμβάνουν την απειλή ή την ανησυχία που αφορά στη διαχείριση του νερού και η οποία επηρεάζει και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη της περιοχής χρήσης αυτού, όπως το υδατικό ισοζύγιο-υφαλμύρινση υπογείου υδροφόρου ορίζοντα, η ποιότητα του υπογείου υδροφόρου ορίζοντα και η εξάλειψη του κινδύνου πλημμύρας. Με πρωτοβουλία της Παπαστράτος, όλα αυτά τα ζητήματα επικοινωνούνται μέσω συναντήσεων με τοπικούς φορείς με συμμετοχή του Δήμου Ασπροπύργου, της ΕΥΔΑΠ και άλλων εταιρειών που έχουν έδρα στη λεκάνη απορροής της περιοχής που ανήκει και η Παπαστράτος. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται ενημέρωση σχετικά με το Alliance for Water Stewardship (AWS), τα εσωτερικά σχετικά με το νερό έργα της εταιρείας και παρουσιάζονται τα «shared water challenges» που έχει αναγνωρίσει η Παπαστράτος ώστε να εξετάζονται ενδεχόμενες κοινές δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του νερού αλλά και τη δραστηριοποίηση στους υπόλοιπους πυλώνες του προτύπου.

Οι υπόλοιπες εξωτερικές δράσεις περιλαμβάνουν επίσκεψη στη Λίμνη Κουμουνδούρου, καθαρισμό ρέματος Κηφισού και της παραλίας του Αγγελοχωρίου στη Θεσσαλονίκη καθώς και τη μεγάλη πρωτοβουλία αναδάσωσης που τρέχει από το 2021, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, με τη φύτευση συνολικά 70.000 δέντρων σε 1.000 στρέμματα πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής (Άγιος Στέφανος, Πεντέλη) και την πλήρη φροντίδα τους μέχρι το 2026.

Εκπαίδευση των εργαζομένων

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η Παπαστράτος στη συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων της σχετικά με το νερό ως κρίσιμο στοιχείο για ένα βιώσιμο μέλλον. Διοργανώνει τη δράση «Sustainability Week» κατά την οποία οι εργαζόµενοι στην παραγωγή αλλά και στα γραφεία της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ εκπαιδεύονται με βιωµατικό τρόπο, χρησιµοποιώντας διαδραστικά μέσα για την αξία της ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αλλά και τη σηµασία της πιστοποίησης με το πρότυπο AWS.

Παράλληλα, η Παπαστράτος συµµετέχει σε μηνιαίες ηµερίδες που διοργανώνονται από τη PMI, με συµµετοχή όλων των εργοστασίων του Οµίλου, για την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και βέλτιστων πρακτικών για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιµετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τη μείωση των αποθεµάτων νερού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, στο πλαίσιο των εσωτερικών δράσεων, πραγματοποιούνται μια σειρά βελτιωτικών έργων που περιλαμβάνουν – μεταξύ άλλων – έργα για τη μείωση διαρροών στο δίκτυο ατμού και στο δίκτυο πυροπροστασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232433