H εύρεση στέγης στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις φοιτητουπόλεις έχει εξελιχθεί σε έναν «Γολγοθά» για τους ενοικιαστές.
Ιδιοκτήτες ζητούν υπέρογκα ποσά για λίγα μόλις τετραγωνικά, με ενοίκια τα οποία σε πολλές περιπτώσεις αντιστοιχούν στα δύο τρίτα ενός σημερινού κατώτατου μισθού.
Οι τιμές των ακινήτων βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν ένα ράλι αύξησης της τάξεως του 27% μέσα μόλις σε δύο χρόνια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο περνάει ο καιρός το στεγαστικό πρόβλημα οξύνεται με την κυβέρνηση ουσιαστικά να υιοθετεί λύσεις μάλλον περισσότερο χλιαρές.
Αυστηρότεροι όροι για τη Golden Visa – Ποιο θα είναι το ελάχιστο όριο τ.μ.
Η Golden Visa
Η Golden Visa σίγουρα δεν είναι η κύρια αιτία αύξησης των τιμών των ακινήτων, όπως άλλωστε είπε και ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ για την Golden Visa μόνο 20.000 αγοραπωλησίες έχουν γίνει συνολικά στα πλαίσιο του προγράμματος της Golden Visa.
Ωστόσο το υπουργείο αποφάσισε να αντιμετωπίσει πρώτα τη μικρή πληγή στην αγορά ακινήτων αυξάνοντας το όριο για τους επενδυτές της Golden Visa στις 800.000 ευρώ στις μεγάλεις πόλεις και στα υπερτουριστικά νησιά (Μύκονος,Σαντορίνη).
Άλλωστε μετά από μελέτη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά την προηγούμενη αύξηση των ορίων, παρατηρήθηκε μετριασμός των τιμών των ακινήτων στις περιοχές που το όριο της Golden Visa είχε φθάσει τις 500.000 ευρώ.
Οπότε στην οδό Νίκης είναι πεπεισμένοι πως το ίδιο θα συμβεί και με τη νέα αύξηση.
Ωστόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών γνωρίζουν καλά πως χρειάζονται και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης
Ο υφυπουργός Οικονομικών ,υπεύθυνος για τη φορολογική πολιτική, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον ΟΤ ανέφερε πως «εξετάζεται και θα εξεταστεί και μελλοντικά η πρόταση που είχε κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων».
Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει την τριετή φοροαπαλλαγή για τους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα κενά τους ακίνητα για ενοικίαση τουλάχιστον για διάστημα τριών ετών.
Το κλειδί
Tα κλειστά ακίνητα φαίνεται πως είναι το κλειδί στο στεγαστικό πρόβλημα κάτι που επισημαίνουν και φορείς της αγοράς.
Περίπου 750.000 κατοικίες είναι σήμερα δηλωμένες ως κενές, το 15% του συνολικού αποθέματος κατοικιών της χώρας, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να προσφέρει σημαντική «ανάσα», εάν επέστρεφε στην αγορά.
Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση θα «δουλέψει» και το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που αναμένεται να ανοίξει από μέρα σε μέρα. Αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στην αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους. Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.
Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.
Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.
Οι τιμές των ακινήτων
Την εκτίναξη στις τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα πιστοποιούν και τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Αναλυτικά, με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, εκτιμάται ότι το δ’ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 11,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Για το 2023, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,4%, έναντι αύξησης 11,9% το 2022.
Στη διετία, η σωρευτική άνοδος στις τιμές των διαμερισμάτων εκτιμάται στο 27%, με άνοδο 26,4% στις τιμές των νέων διαμερισμάτων και 27,4% στις τιμές των παλαιότερων.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων το δ’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 ήταν 10,8% στην Αθήνα, 14,6% στη Θεσσαλονίκη, 13,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 11,2% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Latest News
Στην Κέρκυρα κλιμάκιο της ΑΑΔΕ για το κύκλωμα των εφοριακών – Πότε απολογούνται οι κατηγορούμενοι
Το κύκλωμα εφοριακών κατηγορείται για τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις εκβιασμού, με θύματα τουλάχιστον 8 επιχειρηματίες του νησιού.
Πόσο αυξήθηκαν οι νέες ρυθμίσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
Ο μέσος όρος διαγραφής οφειλής ανέρχεται στο 27% προς χρηματοδοτικούς φορείς και 15,5% Δημόσιο κάτι που προβλέπει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο 2025-2028 που δείχνουν την κατάσταση που θα υπάρχει την επόμενη μέρα
Οι ξένοι σώζουν την τιμή της φέτας και του χαλλουμιού
Οι Έλληνες μείωσαν πάνω από 70% την κατανάλωση φέτας ΠΟΠ, ενώ οι Κύπριοι αντί για χαλλούμι τρώνε φθηνό εισαγόμενο grill cheese – Στο +6% οι εξαγωγές φέτας το 2024
Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού - Η τριτεκνία και η prepaid της ανεργίας
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 αυξάνονται τα κοινωνικά επιδόματα με στόχο τη στήριξη της οικογένειας
«Ανάσα» για την ελληνική οικονομία η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Το φθηνότερο κόστος δανεισμού αναμένεται να θωρακίσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία
Ανατροπή στην πληρωμή των συντάξεων - Πότε θα καταβληθούν
Αναλυτικά οι πληρωμές - Δείτε όλα τα ταμεία
Γιατί «τσιμπάει» ξανά η ακρίβεια στην Ελλάδα
Ο πληθωρισμός τροφίμων «ανεβαίνει» και πάλι, δείχνοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας παραμένουν αποτυχημένα
Πώς θα κινηθούν οι επενδύσεις στην Ελλάδα έως το 2028 - Πόσο θα ενισχύσουν το ΑΕΠ
Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης της Ελλάδας
Ξοδεύουμε περισσότερα για ψωμί και ζυμαρικά - Ανατροπή στις καταναλωτικές τάσεις [πίνακες]
Όλο και περισσότερα δαπανούν για τις ίδιες ποσότητες σε τρόφιμα και είδη παντοπωλείου οι καταναλωτές, δείχνει έρευνα του ΙΕΛΚΑ