Τις τεχνολογίες αιχμής και συγκεκριμένα την τεχνητή νοημοσύνη και τον ρομποτικό αυτοματισμό, αξιοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών για τη στοχοθεσία και την αξιολόγηση των προϊσταμένων στις δημόσιες υπηρεσίες με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας.
Την περασμένη Πέμπτη 21 Μαρτίου, τέθηκε σε λειτουργία μια ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι αξιολογητές καλούνται να επιβεβαιώσουν ή να τροποποιήσουν τους στόχους που έχουν ήδη καθοριστεί, δηλαδή να τους εναρμονίσουν με τις αρχές της έξυπνης στοχοθέτησης S.M.A.R.T. {Specific (Συγκεκριμένος), Measurable (Μετρήσιμος), Achievable (Εφικτός), Relevant (Σχετικός), Timely (Χρονικά περιορισμένος)}.
Η πρώτη φάση της αξιολόγησης για το 2023 έφερε την υποβολή περισσότερων από 20.000 εντύπων αξιολόγησης, περιλαμβάνοντας συνολικά 114.000 στόχους.
Εργαζόμενοι στο Δημόσιο: Θα… αξιολογηθεί η αξιολόγηση
Επεξεργασία στόχων
Οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά για την ανάλυση και επεξεργασία των στόχων, εντοπίζοντας εκείνους που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια S.M.A.R.T. και προτείνοντας βελτιώσεις για την ευθυγράμμισή τους με τα πρότυπα ποιότητας. Εκτός από τον εντοπισμό των ατελειών, δημιουργήθηκαν και συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση των στόχων, παρέχοντας έτσι ένα ισχυρό εργαλείο στους αξιολογητές για τη διαμόρφωση πιο αποτελεσματικών στρατηγικών.
Αυτή η διαδικασία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τους αξιολογητές να ανατροφοδοτήσουν και να βελτιώσουν τους στόχους, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την εκπαίδευση και την κατάρτιση τους για την καλύτερη εφαρμογή της διαδικασίας στοχοθέτησης. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε μια πιλοτική διαδικασία σε επιλεγμένους δημόσιους φορείς για την περαιτέρω βελτίωση του καθορισμού των στόχων μέσω της επεξεργασίας τους από έμπειρους αναλυτές.
Η επόμενη φάση
Σε επόμενη φάση, κάθε προϊστάμενος του δημοσίου θα μπορεί να συμβουλεύεται ένα «λεξικό στόχων» όταν κάνει στοχοθεσία για το τμήμα του. Θα έχει, δηλαδή, στη διάθεσή του ένα κατάλογο προτεινόμενων στόχων μέσα στην ψηφιακή πλατφόρμα, προσαρμοσμένο στις αρμοδιότητες του. Μέσα από αυτόν τον κατάλογο, θα μπορεί να επιλέγει ή να προσαρμόζει τους προτεινόμενους στόχους σύμφωνα με τις ανάγκες του. Εκτός αυτού, το υπουργείο σχεδιάζει με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης να εισαγάγει και έναν ψηφιακό βοηθό, ο οποίος θα υποστηρίζει τους προϊσταμένους κατά τη διαδικασία της στοχοθεσίας.
Οι αξιολογητές έχουν προθεσμία μέχρι τις 5 Απριλίου να χρησιμοποιήσουν την ειδική εφαρμογή που έχει αναπτυχθεί για την επικύρωση των στόχων του 2023. Παρά την υποστήριξη που προσφέρουν η τεχνητή νοημοσύνη και ο ρομποτικός αυτοματισμός, η τελική απόφαση για την επικύρωση των στόχων παραμένει στην αρμοδιότητα των αξιολογητών, επιβεβαιώνοντας την αυτονομία και την ευθύνη τους στη διαδικασία αξιολόγησης.
Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την Expertise France, που είναι ένα ΝΠΔΔ του γαλλικού δημοσίου και χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Reform).
Ενδυνάμωση και εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων
Η έμφαση που δίνεται στη χρήση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και ο ρομποτικός αυτοματισμός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση. Οι προσπάθειες αυτές αντικατοπτρίζουν μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματική προσέγγιση στην αξιολόγηση και την επίτευξη στόχων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καινοτομίας στον δημόσιο τομέα.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης στόχων, τα τελικά αποτελέσματα θα ενσωματωθούν στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα, καταλήγοντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης για το έτος 2023 και στην στοχοθεσία του 2024.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δημοσιεύσει ένα Εγχειρίδιο Στοχοθεσίας στην ιστοσελίδα της Απογραφής, παρέχοντας κατευθύνσεις και συμβουλές για τη διαδικασία στοχοθέτησης. Σε συνδυασμό με την παροχή ειδικευμένων διαδραστικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενισχύεται η κατανόηση και η εφαρμογή του νέου συστήματος στοχοθέτησης. Τα προγράμματα αυτά, διοργανωμένα από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, προσφέρουν τόσο θεωρητική όσο και πρακτική κατάρτιση, βοηθώντας τους αξιολογητές να κατανοήσουν πλήρως τις διαδικασίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική στοχοθέτηση.
Β. Χαραλαμπογιάννη: «Δημιουργούμε ένα πολύ καλύτερο αύριο για το ελληνικό Δημόσιο»
Η εφαρμογή αυτής της νέας προσέγγισης στη διαχείριση του δημόσιου τομέα αντανακλά μια γενικότερη κατεύθυνση προς την καινοτομία, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την αύξηση της διαφάνειας στις δημόσιες υπηρεσίες. Με τη συνδρομή της τεχνολογίας, το Υπουργείο Εσωτερικών επιδιώκει να εδραιώσει ένα πιο δυναμικό και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι προϊστάμενοι είναι πλήρως προσανατολισμένοι στην επίτευξη συγκεκριμένων, μετρήσιμων στόχων που εξυπηρετούν το κοινό συμφέρον.
Η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, σε πρόσφατη δήλωσή της επισήμανε τη σημασία αυτής της μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί μείζονα πυλώνα για την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών: «Μια εμβληματική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, είναι πλέον γεγονός. Η απόφαση να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τον ρομποτικό αυτοματισμό στη διοίκηση των δημόσιων οργανισμών αποτελεί μέρος της διαρκούς δέσμευσής μας για καινοτομία και αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας προσεκτικής και καλοσχεδιασμένης στην τελευταία λεπτομέρεια πολύμηνης προσπάθειας στο υπουργείο Εσωτερικών, σε στενή συνεργασία με την DG Reform και την Expertise France. Με τη διαδικασία επικύρωσης που ξεκίνησε την Πέμπτη, η στοχοθεσία αναδεικνύεται στην πράξη ως μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία στην προσπάθεια βελτιστοποίησης της λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου. Αμετάθετος σκοπός μας παραμένει η ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και η παροχή καλύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Κάνουμε πράξη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού προς τους πολίτες, που στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής μας είχε πει ότι η Δίκαιη Ελλάδα “θεμελιώνεται πρώτα και πάνω από όλα στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης”. Στο υπουργείο Εσωτερικών, μαζί με την υπουργό Νίκη Κεραμέως δημιουργούμε ένα πολύ καλύτερο αύριο για το ελληνικό Δημόσιο και την επαφή του με τους πολίτες», επισήμανε η κ. Χαραλαμπογιάννη.
Το μέλλον της δημόσιας διοίκησης φαίνεται να δρομολογείται από πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες. Με την υποστήριξη προηγμένων τεχνολογιών και την έμφαση στην κατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών στην Ελλάδα. Οι πολίτες αναμένουν με ενδιαφέρον τις θετικές εξελίξεις που θα προκύψουν από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ελπίζοντας σε μια πιο αποτελεσματική και προσβάσιμη δημόσια διοίκηση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους με διαφάνεια και ακεραιότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Ήταν ο Χένρι Κίσινγκερ ένας «doomer» της τεχνητής νοημοσύνης;
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Χένρι Κίσινγκερ μετατράπηκε σε εμπειρογνώμονα στην AI - Ένα μεταθανάτιο υστερόγραφο σε ένα θέμα που προκαλεί τριγμούς, σημειώνει ο Economist
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ
Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου