Ανοδικά κινούνται σήμερα Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, λόγω ανησυχιών για την πιο σφικτή παγκόσμια προσφορά που προκλήθηκε από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 52 σεντς, ή 0,6%, στα 85,95 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο 55 σεντς, ή 0,7%, στα 81,18 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν λιγότερο από 1% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο σημείωσε άνοδο περίπου 1% την περασμένη εβδομάδα, κράτησε ένα «ταβάνι» στις τιμές.

Ξεπέρασε τα 86 δολάρια το Brent στη σκιά των ουκρανικών επιθέσεων σε ρωσικές υποδομές

«Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία, παράλληλα με την υποχώρηση των ελπίδων κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή, προκάλεσαν ανησυχίες για την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου», σχολιάζει στο Reuters, ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading, μονάδα της Nissan Securities. .

Στο στόχαστρο οι υποδομές

Η Μόσχα εκτόξευσε 57 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επίθεση που είχε επίσης στόχο την πρωτεύουσα Κίεβο, δύο ημέρες μετά τον μεγαλύτερο αεροπορικό βομβαρδισμό του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας σε περισσότερα από δύο χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου, είπε το Κίεβο.

Η κίνηση ακολούθησε τις πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας στη ρωσική πετρελαϊκή υποδομή, με τουλάχιστον επτά διυλιστήρια να γίνονται στόχος drones μόλις αυτόν τον μήνα.

«Οι διακοπές στα διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία έχουν προσθέσει πίεση στις αγορές καυσίμων, οδηγώντας σε αύξηση της ζήτησης για διαθέσιμα φορτία αργού πετρελαίου», ανέφεραν αναλυτές της ANZ Research, προσθέτοντας ότι περίπου το 12% της συνολικής ικανότητας επεξεργασίας πετρελαίου της Ρωσίας επηρεάστηκε.

Η άρνηση των ινδικών διυλιστηρίων να παραλάβουν το ρωσικό αργό που μεταφέρεται στα δεξαμενόπλοια PJSC Sovcomflot λόγω των αμερικανικών κυρώσεων ενισχύει επίσης τη στενότητα της παγκόσμιας αγοράς, ανέφερε η ANZ.

Στη Μέση Ανατολή, οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν δύο ακόμη νοσοκομεία της Γάζας την Κυριακή, καθηλώνοντας ιατρικές ομάδες υπό σφοδρά πυρά, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Το Ισραήλ είπε ότι συνέλαβε 480 μαχητές στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Παρασκευή ότι το Ισραήλ κινδυνεύει με παγκόσμια απομόνωση εάν επιτεθεί στην παλαιστινιακή πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities