Το Άμστερνταμ μπορεί να ξεπεράσει το Λονδίνο σε μια πιθανή εισαγωγή 17 δισ. ευρώ (18,4 δισ. δολάρια) της μονάδας παγωτού της Unilever Plc, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας καταναλωτικών αγαθών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Πώς μπερδεύονται… γλυκά, τα παγωτά Ben & Jerry’s, η Unilever και το Παλαιστινιακό

Η Ολλανδία έχει «μια καλή πιθανότητα» να φιλοξενήσει το τμήμα μετά την απόσχισή του από την εταιρεία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Hein Schumacher στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof, σχόλια που θα εντείνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο πόλεων.

“Η πιο πιθανή οδός είναι να αποσχιστεί με ξεχωριστή εισαγωγή στο χρηματιστήριο και τη δική του έδρα”, είπε, προσθέτοντας ότι το τμήμα διοικείται επί του παρόντος από την Ολλανδία.

Aναδιάρθρωση

Ο όμιλος καταναλωτικών αγαθών ανακοίνωσε σχέδια αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων του την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος Schumacher επιδιώκει να αντιστρέψει χρόνια χαμηλών επιδόσεων.

Ολλανδοαγγλική μάχη

Ενώ η Unilever δεν έχει αποφασίσει πού θα εισαχθεί το τμήμα που κατέχει τα εμπορικά σήματα Ben & Jerry’s και Magnum, η ολλανδική κυβέρνηση θέλει η εταιρεία να ακολουθήσει την υπόσχεση που έδωσε πριν από τέσσερα χρόνια ότι θα επιλέξει την Ολλανδία εάν εισαγάγει ποτέ την ευρύτερη επιχείρηση τροφίμων της.

Τόσο το Λονδίνο όσο και το Άμστερνταμ έχουν προβληματικές χρηματιστηριακές αγορές που ταλανίζονται από υποαπόδοση και έλλειψη αρχικών δημόσιων προσφορών.

Η δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών του Λονδίνου το 2023 ήταν η χαμηλότερη εδώ και δεκαετίες, ενώ το Άμστερνταμ δεν είχε εισαγωγές πέρυσι, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοσή του από το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι καταχωρήσεις και στις δύο πόλεις επιβραδύνθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια εν μέσω αύξησης των επιτοκίων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να στραφούν από το Λονδίνο σε ανταγωνιστικά χρηματοπιστωτικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής εταιρείας κατασκευής τσιπ Arm Holdings Plc, ωθώντας τους πολιτικούς και τις ρυθμιστικές αρχές να προτείνουν μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του City.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είχε συνομιλίες με την ετικέτα γρήγορης μόδας Shein σχετικά με μια πιθανή εισαγωγή σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του Λονδίνου, ανέφερε το Bloomberg τον Φεβρουάριο. Κάλεσε επίσης τους μικροεπενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου να βοηθήσουν στην αναζωογόνηση των αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου με ένα σχέδιο για τη λεγόμενη βρετανική ISA, έναν αφορολόγητο λογαριασμό ταμιευτηρίου για επενδύσεις σε μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ελκυστικό το κλίμα

Μια προϋπόθεση για την επιλογή μιας ολλανδικής εισαγωγής είναι ότι το επιχειρηματικό κλίμα παραμένει ελκυστικό, δήλωσε ο Schumacher. “Η Ολλανδία είναι πολύ ψηλά σε όλες τις λίστες ανταγωνισμού σε αυτόν τον τομέα. Αλλά έχουμε δει κάποιες εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια», είπε, αναφέροντας αλλαγές στο φορολογικό όφελος για τους ομογενείς.

Το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη ορισμένες προτάσεις για να καθησυχάσει τις ανησυχίες του. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα περίγραμμα στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα σχετικά με εναλλακτικές λύσεις για την τράπεζα και τους φόρους επαναγοράς μετοχών, καθώς και για την εκκαθάριση της φορολογικής ελάφρυνσης των ομογενών, δήλωσαν στο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

«Μια προβλέψιμη κυβέρνηση και οι κανονισμοί είναι πολύ σημαντικοί», δήλωσε ο Σουμάχερ. Ο Ολλανδός, ο οποίος διαδέχθηκε τον Βρετανό Alan Jope πέρυσι, δήλωσε ότι μια αρχική δημόσια προσφορά είναι μία από τις πολλές επιλογές και η απόφαση θα ληφθεί τους επόμενους 18 μήνες.

Το 2018, η Unilever εγκατέλειψε ένα σχέδιο να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο για μια ενιαία έδρα στην Ολλανδία εν μέσω κατακραυγής μετόχων. Η απόφαση ήταν ένα πλήγμα για τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, ο οποίος εργάστηκε ως διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού στη Unilever τη δεκαετία του 1990 και ξόδεψε σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για να δελεάσει την εταιρεία.

Η Unilever σφράγισε τα σχέδιά της να εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020, αλλά δήλωσε σε επιστολή προς την ολλανδική κυβέρνηση εκείνη την εποχή ότι αν ποτέ αποσχίσει τη μονάδα τροφίμων και αναψυκτικών της, θα την καταγράψει στην Ολλανδία, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει ελκυστική τοποθεσία για επιχειρήσεις. Το παγωτό διαχωρίστηκε αργότερα από αυτό το τμήμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή