Σε αναζήτηση… μνηστήρων για το τμήμα παγωτού της βρίσκεται η Unilever, η οποία συνεργάζεται ήδη με συμβούλους προκειμένου να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, τραπεζίτες της Morgan Stanley και της JPMorgan προσέγγισαν επενδυτές για να προσελκύσουν ενδιαφέρον για την επιχείρηση παγωτού, η οποία περιλαμβάνει μάρκες όπως η Wall’s, η Magnum και η Ben & Jerry’s. Οι συζητήσεις παραμένουν σε προκαταρκτικό στάδιο.

Unilever: Τι σημαίνει η απόσχιση του κλάδου παγωτού για την ελληνική αγορά

Η επιχείρηση είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία της και θα μπορούσε να αποτιμηθεί μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οποιαδήποτε συμφωνία, είπαν οι πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Η Barclays αποτιμά την μονάδα παγωτού σε έως και 17 δισ. ευρώ.

Unilever: Αφήνει τα παγωτά – Περικοπές 7.500 θέσεων εργασίας

Την περασμένη Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το τμήμα παγωτού, θα τα πήγαινε καλύτερα ως αυτόνομη επιχείρηση. Πέρυσι παρήγαγε έσοδα 7,9 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση για το πώς θα χωριστεί η επιχείρηση δεν είχε ληφθεί, είπε η Unilever , αλλά πρόσθεσε ότι «η διάσπαση είναι η πιο πιθανή οδός διαχωρισμού» και ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χάιν Σουμάχερ παρουσίασε σχέδια για διάσπαση της επιχείρησης παγωτού και την περικοπή 7.500 θέσεων εργασίας ως μέρος ενός σχεδίου ανάκαμψης.

Είπε μάλιστα, ότι η επιχείρηση παγωτού θα εισαχθεί πιθανότατα στο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του 2025.

Επαφές

Κατόπιν αυτού, οι FT τονίζουν ότι οι σύμβουλοι της Unilever ξεκίνησαν αμέσως τις επαφές με εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το τμήμα παγωτού με έδρα την Ολλανδία αντιπροσωπεύει περίπου το 16% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Ο Σουμάχερ ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο και έχει εντολή από το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτς, να ταρακουνήσει την εταιρεία μετά από χρόνια ανεπαρκούς ανάπτυξης.

Το «αγκάθι» της Ban & Jerry’s

Στέλεχος ενός fund αναφέρει στους FT ότι η πώληση της μονάδας θα μπορούσε να είναι περίπλοκη εξαιτίας της Ben & Jerry’s, και πως το συγκεκριμένο brand θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό τίμημα, παρά τη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών.

Η Ben & Jerry’s έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στη μητρική της εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια λόγω της παρέμβασή της σε πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, η προσπάθειά της να σταματήσει την πώληση παγωτού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οδήγησε σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Unilever και του ανεξάρτητου συμβουλίου της μάρκας.

Η Ben & Jerry’s ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη: «Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε νέα ιδιοκτησιακή δομή, η Ben & Jerry’s παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση της τριμερούς αποστολής μας και είναι σε καλή θέση να συνεχίσει να αναπτύσσει την παγκόσμια εταιρεία μας».

Η CVC

Η CVC, η οποία αγόρασε την επιχείρηση τσαγιού της Unilever για 4,5 δισ. ευρώ το 2021, θα μπορούσε τώρα να διερευνήσει μια προσφορά για το τμήμα παγωτού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η διάθεση του τμήματος του παγωτού θα αφήσει τη Unilever με τέσσερις επιχειρήσεις που καλύπτουν ομορφιά και ευεξία, προσωπική φροντίδα, φροντίδα στο σπίτι και διατροφή.

Ο συνδυασμός των εκτεταμένων δραστηριοτήτων της Unilever —ο όμιλος παράγει επίσης σαπούνια Marmite, Hellmann’s και Dove, καθώς και προϊόντα καθαρισμού Domestos και Cif— και η υποτονική ανάπτυξη προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Peltz. Ο ακτιβιστής επενδυτής έχτισε σταδιακά μερίδιο στην εταιρεία προτού του απονεμηθεί μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο το 2022.

Οι FT υπογραμμίζονταν ότι οι Unilever, Morgan Stanley, JPMorgan και CVC αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή