Οι χώρου όπου φυλάσσεται το αποθεματικό του πολύτιμου σιροπιού σφενδάμου, στο Κεμπέκ του Καναδά, έχουν σχεδιαστεί για να χωράνε 133 εκατομμύρια λίβρες σε ετήσια βάση. Όμως το 2023, η προσφορά μειώθηκε στα 6,9 εκατομμύρια λίρες (3,1 εκατομμύρια κιλά).

Οι ειδικοί συνδέουν την έλλειψη τόσο με την αύξηση της ζήτησης όσο και με τον θερμότερο καιρό, που έχει διαταράξει την παραγωγή. Αλλά λένε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη διαθεσιμότητα ή την τιμή του σιροπιού σφενδάμου στους καταναλωτές – τουλάχιστον προς το παρόν.

ΕΕ: Συναγερμός για το «ξέπλυμα μελιού» με σιρόπια Κίνας

«Το στρατηγικό απόθεμα διατηρεί τη χαμηλότερη ποσότητα σιροπιού σφενδάμου από το 2008», δήλωσε στο BBC ο Simon Doré-Ouellet, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της εταιρείας Quebec Maple Syrup Producers. «Αλλά δεν προβλέπουμε προβλήματα εφοδιασμού στο εγγύς μέλλον».

Η βιομηχανία σιροπιού σφενδάμου δισεκατομμυρίων δολαρίων του Καναδά αντιπροσωπεύει το 75% της συνολικής παραγωγής σιροπιού σφενδάμου στον κόσμο.

Σύμφωνα με εθνικά δεδομένα, η πλειονότητα – περίπου το 90% – παράγεται στην επαρχία του Κεμπέκ, όπου δημιουργήθηκε το μοναδικό στρατηγικό απόθεμα σιροπιού σφενδάμου στον κόσμο πριν από 24 χρόνια.

Σε υποχώρηση από το 2020

Η ποσότητα σιροπιού σφενδάμου στο εθνικό απόθεμα – αποθηκευμένη σε δεκάδες χιλιάδες βαρέλια σε πολλές αποθήκες σε όλο το Κεμπέκ – έχει μειωθεί σημαντικά από το 2020. Εκείνο το έτος, το απόθεμα είχε πάνω από 103 εκατομμύρια λίβρες του πολύτιμου αυτού καναδικού προϊόντος.

Τώρα, η ποσότητα του αποθεματικού αντιστοιχεί μόνο στο 7% της αντίστοιχης πριν από τέσσερα χρόνια.

Μία αιτία για αυτή την εξέλιξη, όπως τόνισε ο κ. Doré-Ouellet, είναι οι κακές περίοδοι συγκομιδής των τελευταίων χρόνων.

Η παραγωγή σιροπιού σφενδάμου, η οποία γίνεται συνήθως μεταξύ των αρχών Μαρτίου και των τέλους Απριλίου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια λεπτή ισορροπία θερμοκρασιών κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της νύχτας και θερμότερων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας πάνω από 0ο Κελσίου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν τον σφένδαμο να απορροφά το νερό από το έδαφος, ενώ ο θερμότερος καιρός κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί πίεση που ωθεί το νερό προς το κάτω μέρος του δέντρου, καθιστώντας ευκολότερη τη συγκομιδή του χυμού.

Το 2021 και το 2023, οι θερμότερες ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που έγιναν αισθητές σε ολόκληρη τη χώρα οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής σιροπιού σφενδάμου, η οποία μειώθηκε κατά 21% το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτή η μείωση, ωστόσο, ήρθε μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια ρεκόρ παραγωγής, το 2020 και το 2019.

Ο κ. Doré-Ouellet είπε ότι λόγω της μη προβλεψιμότητας της συγκομιδής, οι διακυμάνσεις στην προσφορά του αποθέματος δεν είναι ασυνήθιστες.

«Το στρατηγικό απόθεμα δημιουργήθηκε για να σταθεροποιήσει την προσφορά – η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες – για τους αγοραστές», είπε. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αυτό ακριβώς έκανε».

Σε συνδυασμό με τα φτωχά χρόνια συγκομιδής, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για το χρυσό προϊόν.

Το 2021, ο Καναδάς εξήγαγε 161 εκατομμύρια λίβρες σιρόπι σφενδάμου σε 71 χώρες παγκοσμίως – μια αύξηση άνω του 19% από το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή