Reuters Breakingviews
Το Πεκίνο είναι γεμάτο από χορευτικά ζευγάρια αυτή την εβδομάδα, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι 100 περίπου πολυεθνικών κολοσσών όπως η Apple και η AMD συγκεντρώθηκαν για το διήμερο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας. Το φόρουμ γίνεται την ώρα που και οι δύο πλευρές δοκιμάζουν διαφορετικές κινήσεις: οι ξένες εταιρείες προσπαθούν να αποβάλουν τον κίνδυνο από την Κίνα, ενώ η κυβέρνηση προχωρά με τη σταδιακή κατάργηση ορισμένων υπερπόντιων τεχνολογιών. Αυτό κάνει την ολοένα και πιο δύσκολη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών να προετοιμάζεται για λάθη.
Το Κινεζικό Φόρουμ Ανάπτυξης, που δημιουργήθηκε το 2000 λίγο πριν η Λαϊκή Δημοκρατία γίνει μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έχει δεσμευτεί να «συνεργαστεί με τον κόσμο για κοινή ευημερία». Αυτή θα έπρεπε να είναι μουσική στα αυτιά ενός παγκόσμιου κοινού. Και στην εναρκτήρια ομιλία του φέτος ο Κινέζος Πρωθυπουργός Li Qiang είπε τις σωστές λέξεις, επαναλαμβάνοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να καλωσορίσει εταιρείες από όλες τις χώρες για να εμβαθύνουν τη θέση τους στην οικονομία των 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας.
Ωστόσο, μια ασταθής οικονομική ανάκαμψη και η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων επηρεάζουν αρνητικά. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά ένα πέμπτο τους πρώτους δύο μήνες του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, χειρότερα από την πτώση κατά 8% για ολόκληρο το 2023.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παγκόσμιοι γίγαντες είναι έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καμία αλυσίδα εφοδιασμού δεν είναι τόσο κρίσιμη για την εταιρεία των 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων όσο αυτή της Κίνας.
Σίγουρα, η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhones μεταθέτει ορισμένα από τα κατασκευαστικά της συμβόλαια αλλού, αλλά περισσότερο από το 75% των 200 μεγάλων προμηθευτών της εξακολουθούν να διατηρούν την παραγωγή στη χώρα.
Οι Κινέζοι ηγέτες, εν τω μεταξύ, φαίνονται πρόθυμοι να συνεργαστούν άμεσα με την επιχειρηματική ελίτ της Δύσης. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο Cook, ο Noel Quinn της HSBC και άλλοι πρόκειται να δειπνήσουν με τον Xi Jinping αυτή την εβδομάδα, μήνες αφότου ο ηγέτης της Κίνας συνέφαγε με εταιρικούς τιτάνες σε μια επίσκεψη στο Σαν Φρανσίσκο.
Ωστόσο, περισσότεροι κίνδυνοι εμφανίζονται στην πίστα. Η Ουάσιγκτον εδώ και αρκετά χρόνια πρωτοστατεί σε μια εκστρατεία για τον αποκλεισμό κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας όπως η Huawei και η SMIC από τα παγκόσμια δίκτυα, ώστε να αποτρέψει τη χώρα να αποκτήσει τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς. Το Πεκίνο θέλει επίσης να διαγράψει τα προϊόντα των ΗΠΑ από το πεδίο του. Οι Financial Times ανέφεραν την Κυριακή, για παράδειγμα, ότι οι μικροεπεξεργαστές AMD και Intel αποσύρονται πλέον σταδιακά από τους κυβερνητικούς υπολογιστές και τους διακομιστές.
Μπορεί να χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό. Αλλά όσο περισσότερος θόρυβος και περισπασμοί υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να σκοντάψουν οι χορευτές.
Latest News
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου