Την περασμένη εβδομάδα, η Nvidia ανακοίνωσε συμφωνίες με την Johnson & Johnson για χρήση παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στη χειρουργική και με την GE Healthcare για τη βελτίωση της ιατρικής απεικόνισης.

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο συνέδριο GTC AI 2024 — το οποίο περιλάμβανε επίσης την κυκλοφορία πάνω από 20 νέων εργαλείων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη — δείχνουν πόσο σημαντική είναι για τη Nvidia η ιατρική για μελλοντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες και έσοδα στον μη τεχνολογικό τομέα.

Super Micro Computer: Ιδού η εταιρεία τεχνολογίας που είχε καλύτερη χρονιά από την Nvidia

«Ο λόγος για τον οποίο η Nvidia είναι τόσο δημοφιλής σήμερα είναι επειδή βασικά παρείχε τον εξοπλισμό και την τεχνολογία για κάτι που απλά δεν μπορούσες να κάνεις πριν ή αν έπρεπε να κάνεις κάτι τέτοιο θα χρειαζόσουν πιθανώς τις πιο πολλές φορές περισσότερο χρόνο, χρήματα και κόστος», δήλωσε ο Raj Joshi, αναλυτής τεχνολογίας και αντιπρόεδρος της Moody’s Ratings. «Ο υγειονομικός τομέας, είτε πρόκειται για βιοτεχνολογία, είτε για χημικές ουσίες είτε για ανακάλυψη νέων φαρμάκων, είναι ένας πολύ ισχυρός τομέας».

Η τιμή της μετοχής της Nvidia είναι αυξημένη κατά 100% σε ετήσια βάση το τελευταίο χρόνο και ο κλάδος της βιοτεχνολογίας είναι ένα παράδειγμα των αναξιοποίητων δυνατοτήτων στις οποίες συνεχίζουν να στοιχηματίζουν οι επενδυτές. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων, ακόμη και να βρει χρήσεις για φάρμακα που μπορεί να απέτυχαν να παράγουν αποτελέσματα για την αρχική ασθένεια για την οποία αναπτύχθηκαν.

«Τους τελευταίους 18 μήνες περίπου, τείνουμε να πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο ελπίδα παρά διαφημιστική εκστρατεία, λόγω των απτών αποτελεσμάτων και στη συνέχεια των πολύ συναρπαστικών περιπτώσεων χρήσης του πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε στη φαρμακευτική βιομηχανία, τη βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας ή τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας», δήλωσε ο Arda Ural, ηγέτης της αγοράς στον κλάδο των επιστημών υγείας και ζωής της EY Αμερικής.

Η ανάπτυξη φαρμάκων είναι μια υψηλού ρίσκου διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία από την αρχική σύλληψη έως τις κλινικές μελέτες, είπε ο Ural. Είναι επίσης μια διαδικασία που μπορεί να κοστίσει δισεκατομμύρια, με μεγάλες πιθανότητες αποτυχίας.

Τεχνητή νοημοσύνη και βιοτεχνολογία

Περίπου το 41% των CEO της βιοτεχνολογίας που συμμετείχαν σε έρευνα της EY στα τέλη του 2023 δήλωσαν ότι εξέταζαν «συγκεκριμένους» τρόπους με τους οποίους η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις εταιρείες τους. «Αυτό είναι πολύ υψηλό [ποσοστό] για την εμπειρία μου, έχοντας περάσει 30 χρόνια σε αυτόν τον κλάδο», είπε ο Ural. «Αυτό είναι ένα πραγματικά μοναδικό χαρακτηριστικό που βλέπουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και το οποίο συλλέγεται πολύ πιο γρήγορα από άλλες τεχνολογίες».

Η εστίαση στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης από τη Nvidia στο συνέδριό της ήταν η ενίσχυση μιας φιλοδοξίας που είχε εδώ και πολύ καιρό. Κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης αποτελεσμάτων με επενδυτές τον Φεβρουάριο, η Nvidia ανέφερε διάφορους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία της προσαρμόστηκε στον ιατρικό τομέα. Εταιρείες όπως η Recursion Pharmaceuticals και Generate Biomedicines επεκτείνουν τη βιοϊατρική τους έρευνα με τη βοήθεια παρόχων cloud τόσο εξειδικευμένων που χρειάζονται υποδομή τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia για να διευκολύνουν τη διαδικασία.

«Στον υγειονομικό τομέα, η ψηφιακή βιολογία και η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη βοηθούν στην επανασχεδιασμό της όλης διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων, της χειρουργικής επέμβασης, της ιατρικής απεικόνισης και των “φορέσιμων” (wearable) συσκευών», δήλωσε η Colette Kress, οικονομική διευθύντρια της Nvidia.

«Έχουμε δημιουργήσει βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης την τελευταία δεκαετία, δημιουργώντας την πλατφόρμα υγειονομικής περίθαλψης NVIDIA Clara και το NVIDIA BioNeMo, μια υπηρεσία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη, την προσαρμογή και την αξιοποίηση βασικών μοντέλων AI για ανακάλυψη φαρμάκων με τη βοήθεια υπολογιστή».

Πέρυσι, η NVIDIA επένδυσε 50 εκατομμύρια δολάρια στην Recursion για τα πρότζεκτ της στην ανακάλυψη φαρμάκων. Η Recursion εισάγει τα βιολογικά και χημικά της δεδομένα για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα AI της NVIDIA στην πλατφόρμα cloud της. Η εταιρεία έχει επίσης συνεργαστεί με την Genentech της Roche για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και καλύτερων πρωτοκόλλων θεραπείας. Συνεργάστηκε επίσης το 2021 με τον Schrödinger για την ανακάλυψη φαρμάκων.

Η πλατφόρμα BioNeMo

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της NVIDIA στον υγειονομικό τομέα μέχρι σήμερα είναι η πλατφόρμα BioNeMo, μια παραγωγική υπηρεσία cloud AI ειδικά σχεδιασμένη για την ανάπτυξη φαρμάκων.

«Είναι ένα πράγμα να σχεδιάζεις ημιαγωγούς και υπολογιστικές πλατφόρμες για να κάνουν κάτι κάποιοι άλλοι. Αλλά είναι εντελώς άλλο πράγμα όταν μπορείς να δημιουργήσεις ολοκληρωμένα πακέτα τεχνολογίας που μπορείς να πουλήσεις σε έναν πελάτη», είπε ο Joshi.

Οι πλατφόρμες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης εστιασμένες στη βιοτεχνολογία έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος για τις φαρμακευτικές εταιρείες πέρα από τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων. Πολλές εταιρείες εξώθησαν τις διαδικασίες back office για την αλυσίδα εφοδιασμού, τις χρηματοοικονομικές και διοικητικές λειτουργίες, καθώς και την παραγωγή, για να εξοικονομήσουν χρήματα. Αλλά με την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και την έμφαση στην επιστροφή θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, η μετακίνηση θέσεων εργασίας στο εξωτερικό έχει γίνει ένα ολοένα και πιο αυξανόμενο κόστος.

«Τώρα μπορείτε να το κάνετε αυτό στον χώρο σας με την τεχνητή νοημοσύνη με πολύ χαμηλότερο κόστος, επειδή έχετε πλέον αυτοματισμό ρομποτικών διαδικασιών, που τροφοδοτείται από AI», είπε ο Ural. «Αυτό, όχι μόνο βοηθά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων, αλλά βοηθά επίσης στη μείωση του κόστους λειτουργίας μιας εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε περισσότερο το κεφάλαιό σας για την ανάπτυξη φαρμάκων και να βρείτε περισσότερες θεραπείες πιο γρήγορα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI