Τα χρηματοοικονομικά ήταν πάντα ένας τομέας που ευδοκιμούσε η καινοτομία και η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει περαιτέρω ευκαιρίες για να ταρακουνήσει τη βιομηχανία. Οπλισμένες με τεχνολογία αιχμής, οι εταιρείες ελπίζουν να διερευνήσουν νέους τρόπους εργασίας και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, σύμφωνα με τους FT.

ΑΙ: Γιατί τα βίντεο συνωμοσίας τεχνητής νοημοσύνης κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Υπάρχουν αρκετοί τομείς χρηματοδότησης όπου βλέπουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να έχει επιρροή», λέει ο Peter Weston, αναπληρωτής διευθυντής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον υπεύθυνο προσλήψεων Harvey Nash. «Για παράδειγμα, στην επενδυτική τραπεζική και τη διαχείριση επενδύσεων, έχουμε δει μια αλλαγή στον τομέα της πληροφορικής, όπου η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως η πρώτη γραμμή υποστήριξης για τις λειτουργίες του γραφείου βοήθειας».

Ταυτόχρονα, οι ασφαλιστές στρέφονται στην τεχνολογία για να βοηθήσουν στην αναδοχή και την τιμολόγηση των ασφαλίστρων. Πέρυσι, η βρετανική ασφαλιστική Hiscox παρουσίασε το δικό της μοντέλο AI, το οποίο δημιούργησε σε συνεργασία με την Google, μια κίνηση που χαιρετίστηκε ως η πρώτη στην ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου.

“Αυτό έχει πραγματικά αντίκτυπο, καθώς η μείωση των δευτερολέπτων από το χρόνο που απαιτείται για την απάντηση σε ένα ερώτημα μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της εξασφάλισης μιας συμφωνίας ή όχι”, λέει ο Weston, σύμφωνα με τους FT.

Ο Michael Conway, εταίρος και επικεφαλής μετασχηματισμού AI στην IBM Consulting στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, λέει ότι διάφοροι παράγοντες οδηγούν την αλλαγή. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι ότι οι πελάτες θέλουν μια ψηφιακή εμπειρία υψηλού επιπέδου κατά το χειρισμό των οικονομικών.

Eπιταχύνεται ο μετασχηματισμός

«Οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών, η ανταγωνιστική αναστάτωση, η εμφάνιση επιχειρηματικών οικοσυστημάτων και πλατφορμών, οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η επιχειρησιακή ανθεκτικότητα και οι ρυθμιστικές ενέργειες επιταχύνουν τον ρυθμό μετασχηματισμού των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών – και επιταχύνουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης», λέει ο Conway.

Η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα των εργαζομένων είναι βασικοί τομείς, προσθέτει, με τους εικονικούς βοηθούς να μεταβαίνουν από καινοτομίες και χρήσιμα αξεσουάρ σε δυνητικά μετασχηματιστικά εργαλεία.

“Οποιαδήποτε πολύπλοκη ροή εργασίας, από τον εντοπισμό οικονομικών εγκλημάτων και την αξιολόγηση της κανονιστικής συμμόρφωσης έως την επεξεργασία πληρωμών, μπορεί να επωφεληθεί από έναν εικονικό βοηθό που παράγει αποτελέσματα με δυνατότητα δράσης για να βοηθήσει έναν ανθρώπινο πράκτορα”, λέει.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας»

Τα δεδομένα από τον Harvey Nash αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία των εταιρειών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία. Σε μια έρευνα των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών πέρυσι, περισσότερο από το 60% δήλωσε ότι εξετάζει ενεργά, δοκιμάζει ή εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη. Τα επίπεδα απορρόφησης ποικίλλουν ανάλογα με την εργασία: κυμαίνονται από 70% για τη δημιουργία ή τη δοκιμή κώδικα έως 46% για τη δημιουργία γραφικών ή εικόνων.

«Πολλοί ηγέτες της τεχνολογίας το βλέπουν αυτό ως μόνο την αρχή ενός ταξιδιού του οποίου ο τελικός προορισμός δεν είναι ακόμη σαφής», λέει ο Weston. «Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδειχθεί πραγματικά μετασχηματιστική, αυτό μπορεί να μην είναι με τον τρόπο – ή τους τρόπους – που περιμένουν σήμερα οι άνθρωποι».

Αν και υπήρξε σημαντική εστίαση στο πού θα χαθούν θέσεις εργασίας, ο Conway είναι πεπεισμένος ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, αντί να τις αντικαταστήσει πλήρως, με νέες θέσεις απασχόλησης να ανοίγουν για να βοηθήσουν στην προώθηση της τεχνολογίας.

«Κινδυνεύουν» εργαζόμενοι γραφείου και προγραμματιστές

Ταυτόχρονα, ο Weston είναι σαφής ότι συμβαίνουν ορισμένες αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους τεχνολογικούς ρόλους, με τα μεγέθη των ομάδων πληροφορικής να συρρικνώνονται λόγω της αυξημένης αυτοματοποίησης. Οι εργαζόμενοι σε γραφεία υποστήριξης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, αν και αυτό θα μπορούσε να δώσει σε αυτούς τους εργαζόμενους την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και να εξειδικευτούν.

“Αναμένουμε ότι οι ειδικοί προγραμματιστές θα απειληθούν επίσης”, προσθέτει. «Θα γίνει όλο και πιο σημαντικό να έχουμε ένα ευρύ σύνολο δεξιοτήτων που επιτρέπει στους προγραμματιστές να κατανοήσουν την ευρεία λογική και να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη από αυτό».

Ωστόσο, η έκταση της χρήσης του παραμένει ασαφής, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να εισαγάγουν νέα νομοθεσία για την επίβλεψη της τεχνολογίας. Τα ζητήματα κυμαίνονται από το πόση ενέργεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διακομιστές AI έως τον τρόπο καταπολέμησης της χρήσης της από απατεώνες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση υιοθετεί μια προσέγγιση «υπέρ της καινοτομίας», με δεδηλωμένο στόχο να καταστήσει τη χώρα πιο ανταγωνιστική. Σε έγγραφο που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να δημοσιεύσουν την προγραμματισμένη προσέγγισή τους για την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τα τέλη Απριλίου, με την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

“Όποια και αν είναι η ποικιλία στις μεμονωμένες απόψεις, υπάρχει μια κοινή πεποίθηση στη βιομηχανία ότι η ρύθμιση και η ασφάλεια πρέπει να είναι πλήρως σε ισχύ πριν συμβεί πραγματική αλλαγή”, λέει ο Weston.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου