Αύξηση 24,6%, σημείωσε ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2023 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς ανήλθε σε €47,1 εκ., έναντι €37,8 εκ. στη χρήση του 2022. Ποσοστό 61,3% του κύκλου εργασιών του Ομίλου προέρχεται από τα δικαιώματα από τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες (κυρίως εκκαθάριση και δια κανονισμό των συναλλαγών) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και 23,0% προέρχεται από νέες εισαγωγές και υπηρεσίες προς τις εισηγμένες εταιρείες και υπηρεσίες πληροφόρησης .

Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, ποσοστό 15,7% προέρχεται από τις υπηρεσίες τεχνολογίας που περιλαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις σε άλλες οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ρεκόρ 15ετίας σε κέρδη και διανομή μερισμάτων

Το σύνολο του κόστους διαμορφώθηκε σε €26,2 εκ. έναντι €24,0 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο ως αποτέλεσμα της αύξησης των αμοιβών προσωπικού κατά 23,4% (€15,3 εκ. το 2023 έναντι €12,4 εκ. το 2022), ενώ τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 6,1%, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και των αμοιβών συμβούλων.

Σημειώνεται ότι, τα έξοδα προσωπικού το 2023 περιλαμβάνουν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι πρόβλεψη για μεταβλητές αποδοχές του προσωπικού, αναλογική με την ισχυρή
οργανική επίδοση, καθώς και πρόβλεψη αποζημιώσεων λόγω αποχώρησης προσωπικού.

Κέρδη στα 15,2 εκατ. ευρώ

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) του 2023 διαμορφώθηκαν σε €19,0 εκ. έναντι €12,5 εκ.
του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52,0%.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (ΕΒIΤ) το 2023 ανήλθαν στα 15,2 εκ. ευρώ, έναντι 8,7 εκ. το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 74,7%.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 58,5% και διαμορφώθηκαν στα 13,0 εκ. ευρώ έναντι 8,2 εκ. το 2022.

Σημειώνεται , ότι με βάση την κατευθυντήρια γραμμή για τους Εναλλακτικούς Δείκτες Μέτρησης Απόδοσης (ΕΔΜΑ) που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €0,221 έναντι €0,142 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τον σημαίνοντα θεσμικό του ρόλο στην ελληνική οικονομία και με αφετηρία το θετικό οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να δημιουργεί αξία, προσελκύοντας νέες εταιρίες προς εισαγωγή, συνεισφέροντας στην άντληση αναπτυξιακών κεφαλαίων για τη χώρα και δημιουργώντας νέες επενδυτικές ευκαιρίες για Έλληνες και ξένους επενδυτές, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του δ.σ. της AthexGroup Γιώργος Χατζηνικολάου.

Ο Γιάννος Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου , επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι το 2023 ήταν ένα έτος ισχυρών επιδόσεων για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η σημαντικότατη αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας μας, η ανάδειξη στις κορυφαίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης όσον αφορά την απόδοση του Γενικού Δείκτη, αλλά και οι αξιοσημείωτες
επιδόσεις όλων των άλλων δεικτών της αγοράς μας, επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη αναπτυξιακή δυναμική του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την ισχυροποίηση της θέσης του στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Η εικόνα της αγοράς το 2023

Ο Γενικός Δείκτης της Κύριας Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε το 2023 αυξημένος κατά 39,1% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Ο Γενικός Δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε αύξηση το 2023 κατά 65,7% συγκριτικά με το τέλος της αντίστοιχης περσινής περιόδου.
Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ανήλθαν στα €1,74 δισ., καταγράφοντας άνοδο κατά 50,0% έναντι του 2022.
Η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €111,0 εκ. διαγράφοντας αύξηση κατά 50,6% σε σχέση με το 2022 (€73,7 εκ.)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών