Σε μια μεγάλη αναπροσαρμογή βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η «σκόνη» του placement της Πειραιώς έπεσε και ήδη οι αποδόσεις ορισμένων τίτλων ήταν αρκούντως ελκυστικοί προς κατοχύρωση. Άλλωστε η αγορά ήδη μετρά οκτώ τίτλους της που τα κέρδη ξεπερνούν το 50% από την αρχή του έτους, αλλά έχει εννέα ακόμη που έχουν υποστεί πτώση που φτάνει σε διψήφια ποσοστά.

Έτσι, οι “νικητές” του πρώτου τριμήνου είναι αναμφισβήτητα η Quality & Reliability, με άλμα σχεδόν 90%, αλλά και η Moda Bagno με το δικό της +75%. Τα Phoenix και Cairo Mezz της Εναλλακτικής κερδίζουν 72% και 60% αντίστοιχα, με τη ΣΑΤΟ, Βιοτέρ, Κυριακούλης και RealCons να βρίσκονται στην 9άδα με κέρδη άνω του 50%.

PANTELAKIS: Αυξάνει στα 46 ευρώ την τιμή – στόχο της Mytilineos

Ωστόσο, η αγορά δεν είναι μόνο «τίτλοι», με την αγορά να βρίσκεται σε αναζήτηση των τίτλων που εν μέσω υψηλών επιτοκίων υστέρησαν, αλλά πλέον μπορούν να βγουν στο επίκεντρο, καθώς οι Κεντρικές Τράπεζες προετοιμάζουν την αλλαγή της νομισματικής τους πολιτικής. Άλλωστε, ο σημαντικός τρόπος θεμελιώδους ανάλυσης προϋποθέτει τρία στάδια, καθώς πρώτα αναλύουμε την γενική κατάσταση στην οικονομία, μετά τον κλάδο, και τέλος την εταιρεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, από τις αρχές του έτους, ο κλάδος των τροφίμων είναι αυτός που ξεχωρίζει, με τα βιομηχανικά προϊόντα και τον χρηματοοικονομικό να ακολουθούν με επίσης διψήφιες αποδόσεις. Ο δεύτερος μάλιστα έχει λάβει σημαντική ώθηση από τους τίτλους Mezz της Εναλλακτικής, με το CairoMezz να κερδίζει πάνω από 150%.

Σε μεγάλη απόσταση βρίσκονται όμως οι κλάδοι των τηλεπικοινωνικών, των οικιακών αγαθών, οι πετρελαϊκές και οι πρώτες ύλες.

Οι ηγέτες κάθε κλάδου

Ο κλάδος που απασχολεί πρωτίστως την αγορά, ο τραπεζικός δίνει σημαντικές αποδόσεις από την αρχή του έτους, με την Πειραιώς στο +23%, την Εθνική στο +17%, την Alpha Bank στο +13% και την Eurobank στο +11%. Αρνητικές, αλλά με μικρές απώλειες οι Optima Bank και Attica Bank.

Την ώθηση στον κλάδο των τροφίμων την έχει δώσει σαφώς η υπεραπόδοση της Εβροφάρμα, η οποία από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη που ξεπερνούν το 45%, ενώ κοντά στο +10% είναι και η Coca Cola.

Πιο “συμπαγής” ο κλάδος της Ενέργειας, με τις Ελληνκά Πετρέλαια, Motor Oil και Ελινόιλ να σημειώνουν κέρδη 11% έως 15%, με τις επιδόσεις του τριμήνου όμως να είναι εντός αυτού του εύρους.

Μικτή είναι η εικόνα στις Μεταφορές, με τον ΟΛΠ να είναι στο +21% περίπου και την Aegean στο +11%, ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ο ΟΛΘ να υπολείπονται με αποδόσεις +5% και +3,5% αντίστοιχα. Οριακή είναι και η επίδοση του Πετρόπουλου, στα Αυτοκίνητα, από την αρχή του έτους, παρά τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της εισηγμένης που διακινούνται.

Επίλεκτος και Μινέρβα οδηγούν την κούρσα στον κλάδο των Διαρκών Αγαθών και Ρούχων, ενώ στον παρεμφερή κλάδο των Οικιακών και Προσωπικών αγαθών, ο Σαράντης σημειώνει άλμα 28%, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης των τελευταίων ημερών, αφήνοντας τον Παπουτσάνη σχεδόν στάσιμο.

Καθόλου καλή δεν είναι η εικόνα στον κλάδο των Υπηρεσιών Υγείας, με το Ιατρικό Αθηνών και τη Medicon να είναι στο “κόκκινο” με απώλειες 4% και σχεδόν 7% αντίστοιχα, ενώ η Lavipharm στα Φαρμακευτικά σημειώνει κέρδη 16,8%.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει τη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης, η Interlife κερδίζει μόλις 3,5% από την αρχή του έτους. Διφορούμενη είναι και η εικόνα στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε έναν τομέα της οικονομίας με ισχυρή ανάκαμψη, με την Alpha Real Estate να κερδίζει 30% και την Briq Properties να είναι στο +3,70%, αλλά τη Λάμδα να ενισχύεται μόλις 1,3% από τις αρχές του έτους. Στο κόκκινο είναι ο “ταλαιπωρημένος” Κέκροπας, αλλά και οι ΑΕΕΑΠ, Trastor, Orilina, Trade Estates και Premia.

Με κέρδη άνω του 23% είναι και οι “software” τίτλοι των Ίλυδα και Entersoft, με τις “hardware” Space και  CPI να κερδίζουν έως 7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών