Εδώ και λίγες ημέρες ξεκίνησε η… πορτοκαλί περίοδος στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Και όχι δεν πρόκειται για κάποια καλλιτεχνική τάση που προέκυψε ξαφνικά στο δημόσιο/ηλεκτρονικό βιβλίο. Απλά πολλές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) δίπλα στην επωνυμία τους έχουν πλέον την ένδειξη «Σε Αναστολή Καταχώρησης» εντός πορτοκαλί πλαισίου.

ΓΕΜΗ: Έρχονται υψηλά πρόστιμα για μη δημοσίευση ισολογισμών

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο λόγος για τον οποίο χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής καταχωρήσεων είναι η μη εμπρόθεσμη δημοσίευση στο ΓΕΜΗ των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση του 2022 (σ.σ. κάποιες και για τη χρήση του 2021), παρότι τελειώνει και το πρώτο τρίμηνο του 2024. Κάποιες άλλες έχουν «ξεχάσει» να πιστοποιήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο ή να προβούν σε δημοσίευση ισολογισμού έναρξης εκκαθάρισης, όπως επίσης έχουν νομική υποχρέωση.

Το αποτέλεσμα είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως π.χ. προμηθευτές, εργαζόμενοι, τράπεζες, δημόσια διοίκηση, τοπικές κοινωνίες, εταίροι μειοψηφίας, ανταγωνιστές, οικονομικοί αναλυτές κ.ά., να μένουν χωρίς ενημέρωση όσον αφορά τις βασικές υποχρεώσεις εμπορικής διαφάνειας από πλευράς επιχειρήσεων.

Υπολογίζεται ότι 40.000 επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και των νομικών μορφών δεν τηρούν τις ελάχιστες υποχρεώσεις που έχουν ως προς την εταιρική διαφάνεια, καθυστερώντας να δημοσιεύσουν στο ΓΕΜΗ πράξεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαντικές, τόσο για τη σύννομη λειτουργία τους, όσο και για την προστασία των τρίτων.

Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει θεραπεία αυτής της στρέβλωσης, όσες εταιρείες με… ασθενή μνήμη εντοπίζονται από το σύστημα, που σημειωτέο σε καμιά περίπτωση δεν είναι όλες, τίθενται αυτόματα σε αναστολή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, βάσει του νόμου 4919 του 2022.

Πορτοκαλί κάρτα

Όσες εταιρείες έχουν πάρει «πορτοκαλί κάρτα» δεν δύνανται να υποβάλλουν οποιαδήποτε νέα αίτηση καταχώρισης πράξης ή στοιχείου είτε στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΓΕΜΗ είτε στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ, έως την ολοκλήρωση της καταχώρησης των πράξεων που εκκρεμούν.

Κάνοντας μια απλή αναζήτηση στο ΓΕΜΗ διαπιστώνεται πως ακόμη και μεγάλες εταιρείες, ελληνικές και πολυεθνικές, βρίσκονται σε αναστολή καταχωρήσεων αυτή τη στιγμή.

Για παράδειγμα η SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών Α.Ε. (Leroy Merlin), σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις στο ΓΕΜΗ, τέθηκε για πρώτη φορά σε αναστολή καταχωρήσεων στις 10 Δεκεμβρίου 2022 γιατί δεν είχε δημοσιεύσει εμπρόθεσμα τον ισολογισμό του 2021. Μάλιστα με νέα ανάρτηση στις 23 Μαρτίου 2024 η εταιρεία φαίνεται ότι δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα στο ΓΕΜΗ ούτε τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2022, με συνέπεια να τίθεται επίσης σε αναστολή καταχωρήσεων.

Ανάλογη περίπτωση είναι και η εταιρεία ΣΠΑΡ ΕΛΛΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Τέθηκε σε αναστολή καταχώρησης στις 18 Μαρτίου 2023 γιατί δεν είχε δημοσιεύσει εμπρόθεσμα στο ΓΕΜΗ τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2021 και με νέα ανάρτηση στις 21 Μαρτίου 2024 τέθηκε σε αναστολή καταχώρισης αυτόματα γιατί δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2022.

Μεταξύ άλλων, για μη δημοσίευση του ισολογισμού για το 2022 έχουν τεθεί σε αναστολή καταχώρησης η UNILEVER – KNORR ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ – ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ – ΤΡΟΦΙΜΩΝ, η ΕΛΑΪΣ – UNILEVER HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ-ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΟΝΣΕΡΒΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (Κύκνος), η ELBISCO ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, η WOLT ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΛΛΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΦΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Ποιοι είναι οι λόγοι της αναστολής καταχώρισης;

Οι λόγοι για τους οποίους το εγγεγραμμένο στο ΓΕΜΗ νομικό πρόσωπο τίθεται σε αναστολή καταχώρησης είναι οι εξής:

α) η μη εμπρόθεσμη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών του καταστάσεων στο ΓΕΜΗ,

β) η έλλειψη νόμιμης διοίκησης ή εκκαθαριστών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από έξι (6) μήνες,

γ) η παράλειψη δημοσίευσης ισολογισμού έναρξης εκκαθάρισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός (1) έτους από τη θέση της εταιρείας σε κατάσταση λύσης-εκκαθάρισης,

δ) η αναστολή ή απενεργοποίηση του ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ,

ε) η παράλειψη πιστοποίησης καταβολής του μετοχικού κεφαλαίου (για ΑΕ) ή του εταιρικού κεφαλαίου (για ΙΚΕ) εντός των προθεσμιών που ορίζονται στις ειδικότερες διατάξεις.

Πρόστιμα

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 50 του νόμου 4919/2022 για όσους «ξεχνούν» τις υποχρεώσεις τους προβλέπεται η επιβολή προστίμων από 100 έως 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και τον εταιρικό τύπο ή την κατηγορία μεγέθους που ανήκει η εταιρική οντότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις