Η στέγη στο Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει κρίση, αλλά, η ιδιοκτησία ακινήτου στο Λονδίνο παραμένει καλύτερη αξία από την ενοικίαση, ακόμη και μετά από τον υπερδιπλασιασμό των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, αντανακλώντας την αύξηση του κόστους ενοικίων.

Στοιχεία από την τράπεζα Halifax έδειξαν ότι το μηνιαίο κόστος για νέους αγοραστές κατοικίας στην βρετανική πρωτεύουσα ήταν £2.241 το 2023, το υψηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο — αλλά εξακολουθεί να είναι 12 αγγλικές λίρες το μήνα φθηνότερο από την ενοικίαση ενός αντίστοιχου ακινήτου.

Πολυτελή ακίνητα: Μεσίτες από Ντουμπάι φέρνουν το ανατολίτικο παζάρι στα κορυφαία ακίνητα του Λονδίνου

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την οικονομική πίεση πολλών νεότερων ενοικιαστών στο Λονδίνο, καθώς αντιμετωπίζουν υπέρογκο κόστος ενοικίασης, ενώ επίσης αγωνίζονται να δημιουργήσουν αρκετές αποταμιεύσεις για να μπουν στην αγορά κατοικίας. Τα ιδιωτικά ενοίκια στο Λονδίνο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 11% σε πάνω από £2.000  το μήνα κατά μέσο όρο το τελευταίο έτος, καθώς οι περιορισμοί της προσφοράς συγκρούστηκαν με την ισχυρή ζήτηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σε υψηλό 15ετίας τα επιτόκια στεγαστικών

Αυτό σημαίνει ότι νέοι ιδιοκτήτες κατοικιών εξακολουθούν να έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι των ομολόγων τους που νοικιάζουν, παρά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που εκτοξεύτηκαν σε υψηλά 15 ετών το περασμένο καλοκαίρι. Ενα «πάγωμα» στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, αναμένεται να ανατρέψει περαιτέρω την ισορροπία υπέρ των ιδιοκτητών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τη Halifax.

Τα νούμερα που ευνοούν την αγορά δεν εξηγούν τη δυσκολία που έχουν πολλοί άνθρωποι να βρουν αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσουν μια υποθήκη. Ξεχωριστή έρευνα από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών έδειξε ότι περισσότεροι νέοι βασίζονται στην υποστήριξη της οικογένειας για να αγοράσουν ένα σπίτι και όσοι δεν έχουν αυτόν τον πόρο έχουν κολλήσει στην ενοικίαση.

«Το αυξημένο κόστος δανεισμού, παράλληλα με την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών για αγορά, ωθεί την ιδιοκτησία πιο μακριά για τους επίδοξους αγοραστές για πρώτη φορά σε πολλά μέρη της χώρας», επεσήμανε ο Κιμ Κινέρντ, διευθυντής στεγαστικών δανείων στο Halifax, σε έκθεσή του την Τετάρτη. .

Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ περιοχών

Ενώ τα δεδομένα της Χάλιφαξ έδειξαν ότι συνολικά οι ιδιοκτήτες για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπιζαν χαμηλότερο μηνιαίο κόστος από τους ενοικιαστές, το χάσμα έχει κλείσει και υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των περιοχών. Μόνο στο Λονδίνο, τη Σκωτία και τη νοτιοδυτική Αγγλία η ιδιοκτησία ήταν φθηνότερη από την ενοικίαση με το αντίστροφο να ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.

Τα στοιχεία της Capital Economics σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι η ενοικίαση ήταν φθηνότερη από την αγορά κατοικίας για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια το 2023. Ωστόσο, προέβλεψε ότι αυτό θα αντιστραφεί ξανά τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς τα ενοίκια αυξάνονται και το κόστος των στεγαστικών δανείων μειώνεται.

«Η ιστορία των τελευταίων δύο ετών ήταν μια επιβράδυνση στις συναλλαγές και όχι στις τιμές, κάτι που έκανε την ενοικίαση φθηνότερη επιλογή σε ορισμένες περιοχές, παρόλο που η αγορά ενοικίων έχει υποφέρει από έλλειψη προσφοράς», δήλωσε στο Bloomberg ο Τομ Μπιλ, επικεφαλής έρευνας για την βρετανική κατοικία στην Knight Frank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή