❚❚
FTSE [Large Cap] 0 0 0 FTSEA [Δείκτης Αγοράς] 0 0 0 FTSEM [Mid Cap] 0 0 0 HELMSI [Mid & Small Cap] 0 0 0 ΔΤΡ [Τράπεζες] 0 0 0 ΦΙΕΡ [FIER.ATH] 0 0 0 ΜΠΡΙΚ [BRIQ.ATH] 0 0 0 ΛΕΒΚ [LEBEK.ATH] 0 0 0 CENER [CENER.ATH] 0 0 0 ΓΕΚΤΕΡΝΑ [GEKTERNA.ATH] 0 0 0 DIMAND [DIMAND.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΚΑ [INTRK.ATH] 0 0 0 ΜΙΓ [MIG.ATH] 0 0 0 ΙΝΤΕΤ [INTET.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΠΔ [XYLEPR.ATH] 0 0 0 ΔΕΗ [PPC.ATH] 0 0 0 ΕΝΤΕΡ [ENTER.ATH] 0 0 0 ΕΕΕ [EEE.ATH] 0 0 0 ΑΝΔΡΟ [ANDRO.ATH] 0 0 0 ΕΣΥΜΒ [EUROC.ATH] 0 0 0 ΔΑΙΟΣ [DAIOS.ATH] 0 0 0 ΜΕΝΤΙ [MEDIC.ATH] 0 0 0 ΑΡΑΙΓ [AEGN.ATH] 0 0 0 ΛΑΜΨΑ [LAMPS.ATH] 0 0 0 ΑΒΕ [AVE.ATH] 0 0 0 TITC [TITC.ATH] 0 0 0 ΕΚΤΕΡ [EKTER.ATH] 0 0 0 ΜΟΥΖΚ [MOYZK.ATH] 0 0 0 ΚΛΜ [KLM.ATH] 0 0 0 ΜΕΒΑ [MEVA.ATH] 0 0 0 ΦΡΛΚ [FOYRK.ATH] 0 0 0 ΕΒΡΟΦ [EVROF.ATH] 0 0 0 ΔΑΑ [AIA.ATH] 0 0 0 ΕΛΒΕ [ELBE.ATH] 0 0 0 ΚΑΡΕΛ [KARE.ATH] 0 0 0 ΜΠΕΛΑ [BELA.ATH] 0 0 0 ΑΤΡΑΣΤ [ATRUST.ATH] 0 0 0 ΚΕΠΕΝ [KEPEN.ATH] 0 0 0 ΦΡΙΓΟ [FRIGO.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΠ [XYLEP.ATH] 0 0 0 ΣΙΔΜΑ [SIDMA.ATH] 0 0 0 ΑΣΚΟ [ASCO.ATH] 0 0 0 ΑΑΑΚ [AAAK.ATH] 0 0 0 ΒΙΟΤ [BIOT.ATH] 0 0 0 ΒΙΟ [VIO.ATH] 0 0 0 ΚΑΜΠ [KAMP.ATH] 0 0 0 ΞΥΛΚ [XYLEK.ATH] 0 0 0 ΡΕΒΟΙΛ [REVOIL.ATH] 0 0 0 ΟΛΠ [PPA.ATH] 0 0 0 ΓΕΒΚΑ [GEBKA.ATH] 0 0 0 ΟΛΥΜΠ [OLYMP.ATH] 0 0 0 ΙΑΤΡ [IATR.ATH] 0 0 0 ΑΔΜΗΕ [ADMIE.ATH] 0 0 0 ΙΝΛΟΤ [INLOT.ATH] 0 0 0 ΠΕΙΡ [TPEIR.ATH] 0 0 0 ΙΛΥΔΑ [ILYDA.ATH] 0 0 0 CNLCAP [CNLCAP.ATH] 0 0 0 ΧΑΙΔΕ [HAIDE.ATH] 0 0 0 ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ [TRESTATES.ATH] 0 0 0 ΚΕΚΡ [KEKR.ATH] 0 0 0 ΥΑΛΚΟ [YALCO.ATH] 0 0 0 ΠΡΟΦ [PROF.ATH] 0 0 0 ΕΛΣΤΡ [ELSTR.ATH] 0 0 0 ΛΙΒΑΝ [LIVAN.ATH] 0 0 0 ΣΠΥΡ [SPIR.ATH] 0 0 0 ΒΑΡΝΗ [VARNH.ATH] 0 0 0 ΚΡΕΚΑ [KREKA.ATH] 0 0 0 ΑΛΜΥ [ALMY.ATH] 0 0 0 ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ [BLEKEDROS.ATH] 0 0 0 ΛΑΝΑΚ [LANAC.ATH] 0 0 0 ΤΖΚΑ [PROFK.ATH] 0 0 0 ΑΚΡΙΤ [AKRIT.ATH] 0 0 0 ΦΛΕΞΟ [FLEXO.ATH] 0 0 0 ΠΡΔ [PRD.ATH] 0 0 0 ΟΠΑΠ [OPAP.ATH] 0 0 0
ESG

Πώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με οδηγό τις αξίες της παράγει ένα καλύτερο αύριο

Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας της χώρας δεσμεύτηκε να προχωρήσει στον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης

Πώς η Αθηναϊκή Ζυθοποιία με οδηγό τις αξίες της παράγει ένα καλύτερο αύριο

«Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο». Κάθε λέξη αυτής της φράσης είναι για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία οδηγός και αντικατοπτρίζει απόλυτα το όραμα και τη βασική δέσμευση της εταιρίας σε όλη την 60χρονη ιστορία της.

Η έννοια «παράγουμε» αποτυπώνει την παραγωγή, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και αποτελεί σημαντική αξία αλλά και δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης.

Το «καλύτερο» αποτυπώνει τη συνεχή εξέλιξη και βελτίωση της εταιρίας και την επιδίωξη της ίδιας και των ανθρώπων της να γίνονται συνεχώς καλύτεροι για ένα καλύτερο αύριο με μέριμνα για τις μελλοντικές γενιές.

Είναι γεγονός πως η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας της χώρας από πολύ νωρίς κατανόησε την έννοια και την κρισιμότητα της βιωσιμότητας και δεσμεύτηκε να προχωρήσει στον δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης με την προστασία του περιβάλλοντος να αποτελεί κρίσιμη και σημαντική πτυχή σε αυτή την προσπάθεια. Φυσικά, εκτός από το περιβάλλον πυξίδα αποτελούν για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία η ευημερία της κοινωνίας, στην οποία η εταιρεία δρα και επιδιώκει να συμμετέχει ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης αλλά και η χρηστή εταιρική διακυβέρνηση προς όφελος των ανθρώπων της και του ευρύτερου οικοσυστήματος της εταιρείας. Έτσι, βασισμένη στις αρχές του ESG, δηλαδή στους κρίσιμους πυλώνες περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση, η υιοθέτηση της βιώσιμης ανάπτυξης εφαρμόζεται στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνειδητά και ολιστικά, αφού εκτείνεται σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της και όλα τα στάδια της δραστηριοποίησής της, από το χωράφι ως το ποτήρι.

Πιο συγκεκριμένα, στον πυλώνα περιβάλλον, η εταιρεία αξιολογεί τις δράσεις της με βάση συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής που βλέπει μακριά και κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της εταιρείας για την επίτευξή τους. Είναι αξιοσημείωτο, πως η εταιρεία κατάφερε το 2021 να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 20% σε σχέση με το 2018, συνεισφέροντας σημαντικά στο στόχο της για μηδενικές εκπομπές έως το 2030. Ακόμη, έχει επιτύχει ανάκτηση των αποβλήτων κατά 99,6%. Διαχειρίζεται υπεύθυνα τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί, όπως το νερό και το κριθάρι, όπου εδώ αξίζει να σημειωθεί πως από το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού τα προϊόντα παράγονται σε συντριπτικό ποσοστό 98% από βιώσιμη καλλιέργεια. Μάλιστα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συμβάλει ενεργά στην κυκλική οικονομία μέσω ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των φιαλών της, όπου το 95% είναι επιστρεφόμενες, ενώ φροντίζει ώστε και τα ψυγεία στα σημεία πώλησης να είναι 100% πράσινα και τα υλικά συσκευασίας που προμηθεύεται να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της, φροντίζει για την αποτελεσματικότερη δυνατή επαναχρησιμοποίηση υλικών, έχοντας καταφέρει να αξιοποιήσει σε ποσοστό 79,4% ανανεώσιμες πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας. Παράλληλα, αναπτύσσονται νέοι τρόποι αξιοποίησης των υποπροϊόντων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία παραγωγής, όπως τα υπολείμματα βύνης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές.

Στον στόχο για την ολοένα και μεγαλύτερη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος συμμετέχουν και οι μεταφορές των προϊόντων της, μέσω της βελτιστοποίησης των δρομολογίων και των φορτώσεων.

Φυσικά το νερό αποτελεί κύρια προτεραιότητα στη στρατηγική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ως πολύτιμος φυσικός πόρος και κύριο συστατικό της μπίρας σε ποσοστό που ανέρχεται σχεδόν στο 95%. Ως εκ τούτου η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη σημασία στη χρηστή διαχείριση του νερού, τη διατήρηση της καλής ποιότητάς του και τη μείωση της σπατάλης του. Ως προς την ορθολογική χρήση των υδατικών πόρων, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μειώνει τις ποσότητες που καταναλώνονται κατά τη διαδικασία παραγωγής, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το νερό που επιστρέφει στο οικοσύστημα είναι καθαρό. Σε αυτό το πλαίσιο, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει ήδη πετύχει μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ορθολογική χρήση του νερού κατά τη διαδικασία παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει και για τη γενικότερη αντίστοιχη ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά.

Βλέπουμε πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία σταθερά, με οδηγό να παράγει ένα καλύτερο αύριο και πιστή στη δέσμευσή της να συμβάλει στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), σε απόλυτη ευθυγράμμιση και με τη στρατηγική του Ομίλου HEINEKEN, εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία μεταφράζεται σε συγκεκριμένους στόχους, δράσεις και αποτελέσματα με τον άνθρωπο να βρίσκεται στο κέντρο αυτών.

Εργοστάσιο Πάτρας – Ένα “πράσινο” εργοστάσιο πρότυπο για τη χώρα

Το εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα είναι ένα από τα δύο εργοστάσια της εταιρείας στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής μπίρας και μηλίτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτελεί σημαντικό μοχλό ώθησης της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής. Παράλληλα, γίνεται κέντρο διοχέτευσης εμπειρικής γνώσης μέσα από τη συνεργασία με την εκπαιδευτική και ερευνητική κοινότητα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και γενικότερα τις ενέργειες που δρομολογούνται από την εταιρεία με στόχο την επαφή και διάδραση της συγκεκριμένης εργοστασιακής μονάδας με τα νέα μυαλά της χώρας μας και την εξοικείωσή τους με τον συναρπαστικό κόσμο της ζυθοποιίας. Γνωρίζοντας όλα αυτά, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός πως η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να μετατρέψει το εργοστάσιο ζυθοποιίας στην Πάτρα μέχρι το 2028 σε ένα από τα πρώτα «πράσινα» εργοστάσια του μητρικού ομίλου της Heineken στην Ευρώπη με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Για την επίτευξη του σημαντικού αυτού στόχου, έχουν δρομολογηθεί πολύ μεγάλες επενδύσεις για τα επόμενα 3 χρόνια με βασικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος και στόχο το 2028 οι ενεργειακές απαιτήσεις των εγκαταστάσεων να καλύπτονται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μεταφράζεται σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ήδη για το 2024 προγραμματίστηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1ΜW στις στέγες των κτιρίων του εργοστασίου, ενώ ξεκινά και η εγκατάσταση ενός πάρκου παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο έκτασης 34 στρεμμάτων που θα καλύπτει το 20% των ενεργειακών αναγκών του εργοστασίου. Παράλληλα, σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη για την κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών του εργοστασίου σε θερμική ενέργεια, με χρήση σύγχρονων και αποδοτικών μέσων όπως αντλίες θερμότητας απαλλαγμένες από ορυκτά καύσιμα.

Βέβαια ανεξάρτητα από τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί εντός των υποδομών της εργοστασιακής μονάδας, είναι αξιοσημείωτο πως ήδη από τις αρχές του 2023 το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο εργοστάσιο, προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως για την τριετία 2024 – 2026 έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις της τάξεως των 65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% περίπου θα αφορά σε «πράσινες» επενδύσεις. προσβλέποντας στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και τη συνεχή ανάπτυξη και προώθηση των εξαγωγών της εταιρείας. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις μεταξύ άλλων στόχο έχουν να ενισχύσουν τομείς όπως η παραγωγικότητα και η εξυπηρέτηση πελατών και κυρίως επιδρούν θετικά στο εργασιακό περιβάλλον.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, γίνεται κατανοητό πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κάνει πράξη την αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της να παράγει ένα καλύτερο αύριο τόσο για την ίδια όσο και για την κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232433