To δεύτερο τρίμηνο με ισχυρά κέρδη έκλεισε χθες ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του Καναδά σκαρφαλώνοντας σε νέο υψηλό όλων των εποχών, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο  δείκτης S&P/TSX του Χρηματιστηρίου του Τορόντο έκλεισε με άνοδο  59,95 μονάδων ή 0,3% στις 22.167,03 μονάδες. Ο δείκτης σημείωσε επίσης υψηλό ρεκόρ εντός της ημέρας, στις 22.220,91 μονάδες, επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Απρίλιο του 2022.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Θετικό το κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο η China Vanke

Η αγορά θα παραμείνει κλειστή σήμερα λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής.

«Οι συναλλαγές τον τελευταίο μήνα έχουν στραφεί πραγματικά σε αποπληθωρισμό» εξηγεί στο Reuters ο Mike Archibald, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην AGF Investments. «Τα εμπορεύματα λειτουργούν εξαιρετικά καλά. Οι τράπεζες έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται τόσο νότια των συνόρων όσο και εδώ στον Καναδά.»

Το ράλι ρεκόρ σημειώθηκε καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία του Καναδά αυξήθηκε κατά 0,6% τον Ιανουάριο, ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξής του σε ένα χρόνο. Ωστόσο, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα του Καναδά θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο.

Για τον μήνα Μάρτιο ο TSX σημείωσε άνοδο 3,8%, ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας κερδών. Ενισχύθηκε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο, μετά από άνοδο 7,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

«Πιστεύω ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια σκέλη σε αυτή την ιστορία εμπορευμάτων και αν συμβαίνει αυτό, ο Καναδάς θα είναι σε πολύ καλή θέση για το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Archibald.

Οι μετοχές εταιρειών του κλάδου φυσικών πόρων αντιπροσωπεύουν το 30% της στάθμισης του TSX. Ο κλάδος των υλικών, που περιλαμβάνει μεταλλουργεία και εταιρείες λιπασμάτων, σημείωσε άνοδο 2,1% την Πέμπτη, καθώς η τιμή του χρυσού ανέβηκε.

Η Nutrien Ltd , ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων ποτάσας στον κόσμο, εξετάζει τις αποεπενδύσεις στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters. Οι μετοχές της εταιρείας ενισχύθηκαν κατά 1,1%.

O κλάδος της ενέργεια έκλεισε επίσης υψηλότερα, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, καθώς το πετρέλαιο ενισχύθηκε κατά 2,2% στα 83,17 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές