
Αμερικανός δικαστής απέρριψε την Πέμπτη επτά αγωγές επενδυτών, που κατηγόρησαν την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley ότι τροφοδότησαν την ταχεία κατάρρευση τον Μάρτιο του 2021 της εταιρείας Archegos Capital Management του Bill Hwang, αξίας 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Jed Rakoff στο Μανχάταν απέρριψε τους ισχυρισμούς των επενδυτών για χειραγώγηση της αγοράς και εμπιστευτικές συναλλαγές με επιφύλαξη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ασκηθούν εκ νέου αγωγές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο ένας άλλος δικαστής είχε απορρίψει τις αγωγές, αλλά επέτρεψε στους επενδυτές να μηνύσουν εκ νέου την Goldman και τη Morgan Stanley. Οι τράπεζες της Wall Street ήταν δύο από τους κύριους μεσίτες της Archegos.
Ο Rakoff απέφυγε να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει γνωμοδότηση εν ευθέτω χρόνω.
Η κατάρρευση της Archegos προκάλεσε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες όπως η Credit Suisse, η οποία αργότερα εξαγοράστηκε από την ελβετική αντίπαλο UBS και την ιαπωνική Nomura Holdings.
Ο Hwang και ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Archegos, Patrick Halligan, αντιμετωπίζουν την προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου ποινική δίκη στο Μανχάταν για το ρόλο τους στην κατάρρευση.
Και οι δύο δήλωσαν αθώοι για τις κατηγορίες περί απάτης με κινητές αξίες, απάτης μέσω καλωδίων και συνωμοσίας για εκβιασμό. Ο Hwang έχει επίσης δηλώσει αθώος σε ξεχωριστές κατηγορίες για χειραγώγηση της αγοράς. Η δίκη μπορεί να διαρκέσει μήνες.
H κατάρρευση
Η κατάρρευση της Archegos Capital Management, ενός fund το οποίο αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει μετοχές αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε ντόμινο συνεπειών
Η επενδυτική εταιρεία του Bill Hwang, η οποία κατέληξε να ενεργοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα margin call στην ιστορία, ήταν μια καταστροφή που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα συνέβαινε.
Μολονότι υπάρχουν πολλά τα οποία έχουμε ακόμη να μάθουμε για το πώς η Archegos είχε δομήσει τις γιγαντιαίες επενδύσεις της – και, κυρίως, το πώς ακριβώς οι διάφορες τράπεζες οι οποίες της παρείχαν χρηματοδότηση εκτέθηκαν σε αυτές – σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία του Hwang ήταν πίσω από μια σειρά συναλλαγών που μέχρι πρόσφατα εκτίνασσαν τις μετοχές των ViacomCBS και Discovery, ακόμη και όταν η ευρύτερη αγορά παρουσίαζε πτώση.
Δυστυχώς για τον Hwang, η αγορά ήταν τελικά υπερβολικά μεγάλη για να ποντάρει εναντίον της. Καθώς ορισμένες από τις εταιρείες στις οποίες είχε στοιχηματίσει, συμπεριλαμβανομένων του κινεζικού κολοσσού αναζήτησης στο διαδίκτυο Baidu και της ViacomCBS, βρέθηκαν σε φάση sell-off, η στρατηγική της Archegos γύρισε “μπούμερανγκ”. Μαζί με τον Hwang, οι χρηματοδότες της εταιρείας του κατέληξαν επίσης να υφίστανται οικονομικό πόνο.
Το fund του διέθετε περιουσιακά στοιχεία αξίας περί τα 10 δισ. δολ., με τις συνολικές του θέσεις να είχαν πιθανότατα ξεπεράσει και τα 50 δισ., κάτι που κατέστη δυνατό από τη χρηματοδότηση εκ μέρους μερικών από τα πιο διάσημα ονόματα της Wall Street, από τη Goldman Sachs έως τη Morgan Stanley.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων