Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Βιετνάμ αυξήθηκε κατά 5,66% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι εξαγωγές ανέβηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, παρά το υψηλότερο κόστος αποστολής λόγω της αναταραχής στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν πιο αυξημένη σε σχέση με το 3,41% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά πιο περιορισμένη έναντι αυτής του τέταρτου τριμήνου 2023 κατά 6,72%. Οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου είναι γενικά χαμηλότεροι λόγω των εορτών.

Βιετνάμ: Την επόμενη 10ετία αναμένεται να δει έκρηξη πλούτου

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, βιομηχανικός κόμβος και βασικός εξαγωγέας smartphone, ηλεκτρονικών ειδών και ενδυμάτων, επιδιώκει να στηρίξει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αφού έχασε τον στόχο ανάπτυξης του περασμένου έτους λόγω της χαμηλής παγκόσμιας ζήτησης και των ελλείψεων σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο φετινός στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί σε 6,0% έως 6,5%.

Ο κλάδος της μεταποίησης και των κατασκευών κατέγραψε αύξηση κατά 6,28%, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών είχε αύξηση κατά 6,12% στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι εξαγωγές αγαθών από το Βιετνάμ αυξήθηκαν απότομα στο εν λόγω τρίμηνο, παρά τις διακοπές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις των Χούτι, οι οποίες κατά τις επίσημες εκτιμήσεις, φέρεται να οδήγησαν σε αύξηση του κόστους κατά 55% έως 73% για τα φορτία που διακινούνται από τη χώρα.

Οι εξαγωγές αγαθών στο εξεταζόμενο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 17% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 93,06 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,9% στα 84,98 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα το Βιετνάμ να καταγράψει εμπορικό πλεόνασμα 8,08 δισ. δολ.

Οι αποστολές ηλεκτρονικών ειδών αυξήθηκαν κατά 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές smartphones αυξήθηκαν κατά 10% και των ενδυμάτων κατά 7,9%.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ στο Βιετνάμ

Η βιομηχανική παραγωγή την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου αυξήθηκε κατά 5,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές καταναλωτή τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 3,97% σε ετήσια βάση και οι λιανικές πωλήσεις κατά 8,2%.

Αύξηση εισαγωγών άνθρακα για τις ενεργειακές ανάγκες

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Pham Minh Chinh διαβεβαίωσε τους ξένους επενδυτές ότι δεν θα επαναληφθούν οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας του περασμένου έτους για τα εργοστάσιά τους, καθώς το Βιετνάμ αυξάνει τις εισαγωγές άνθρακα.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Βιετνάμ το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 65,5 δισεκατομμύρια kWh, σύμφωνα με τον GSO.

Ωστόσο, η οικονομία του Βιετνάμ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εξωτερικούς κινδύνους, όπως γεωπολιτική ένταση, η τρομοκρατία, οι διακοπές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή