Θανατηφόρα επίθεση από τους Χούθι δέχθηκε νωρίτερα σήμερα το εμπορικό πλοίο υπό σημαία Μπαρμπάντος,  μεταφοράς χύδην φορτίου True Confidence. Όπως μετέδωσε το Associated Press, από το χτύπημα έχουν χάσει τη ζωή τους δύο μέλη του πληρώματος. Δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση αν οι δύο νεκροί συγκαταλέγονται στους 3 αγνοούμενους ή τους 4 σοβαρά εγκαυματίες, που είχε αναφερθεί νωρίτερα.

Η επίθεση στο υπό σημαία Μπαρμπάντος πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου TRUE CONFIDENCE κλιμακώνει περαιτέρω τη σύγκρουση σε μια κρίσιμη θαλάσσια διαδρομή που συνδέει την Ασία και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και έχει διαταράξει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα.

Από το ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας διευκρινίστηκε ότι το πλοίο είναι αμερικάνικης ιδιοκτησίας και το διαχειρίζεται εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Επίσης κανένα μέλος του πληρώματος δεν είναι Έλληνας.

Πάντως το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για ελληνικών συμφερόντων πλοίο και επικαλείται δηλώσεις του ιδιοκτήτη και διαχειριστή του πλοίου που επιβεβαιώνουν το χτύπημα. Όπως αναφέρει το πρακτορείο το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο περίπου 50 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού του Άντεν της Υεμένης την Τετάρτη, σε μια επίθεση που εικάζεται ότι προέρχεται από τις δυνάμεις των Χούθι, δήλωσε ο ιδιοκτήτης και ο χειριστής του πλοίου.

Χούθι: Νέα επίθεση σε πλοίο ανοιχτά της Υεμένης

Ανάληψη ευθύνης

Ο Ταξίαρχος Γιαχία Σαρί ανέφερε: «Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης κατά του αμερικανικού πλοίου (TRUE CONFIDENCE) στον Κόλπο του Άντεν, με αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων. Το πλήγμα ήταν ακριβές και οδήγησε σε εκδήλωση πυρκαγιάς σε αυτό.

Η επιχείρηση στόχευσης έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε τα προειδοποιητικά μηνύματα των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ανανεώνουν τον συναγερμό τους προς όλα τα πλοία σε απάντηση των εκκλήσεων των ναυτικών δυνάμεων της Υεμένης και όλα τα πληρώματα των πλοίων που στοχοποιήθηκαν πρέπει να αποχωρήσουν γρήγορα μετά την πρώτη επίθεση.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης επιμένουν να τηρούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά καθήκοντά τους για την υποστήριξη του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού και οι επιχειρήσεις τους στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν από την CENTCOM και εταιρείας της εμπορικής ναυτιλίας, την δεδομένη στιγμή όλο το πλήρωμα είναι εκτός πλοίου, τέσσερις άνδρες νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα, τρεις αγνοούνται και το πλοίο είναι φλεγόμενο και ακυβέρνητο. Η ζημιά αφορά τόσο το πλοίο, όσο και το φορτίο.

Σύμφωνα με το BBC πριν από το περιστατικό της Τετάρτης, το True Confidence με σημαία Μπαρμπάντος φέρεται να δέχθηκε κλήση από ομάδα που αυτοαποκαλείται «ναυτικό της Υεμένης» και του ζητήθηκε να αλλάξει πορεία.

Στη συνέχεια, τα κοντινά πλοία ανέφεραν ένα δυνατό κρότο και ένα μεγάλο νέφος καπνού, σύμφωνα με την υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO).

Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη και κάποια μέλη του πληρώματος βρίσκονταν σε σωσίβιες λέμβους, ανέφερε το Κέντρο Ναυτικής Ασφάλειας της ΕΕ-Horn of Africa (MSCHOA), προσθέτοντας ότι πλοία του ναυτικού παρείχαν βοήθεια.

Το πλήρωμα

Σύμφωνα με το BBC είχε πλήρωμα 20 ατόμων, αποτελούμενο από έναν Ινδό, τέσσερις Βιετναμέζους και 15 υπηκόους Φιλιππίνων. Στο πλοίο επέβαιναν και τρεις ένοπλοι φρουροί – δύο από τη Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ.

Πυρκαγιά

Στο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά και πλέει ακυβέρνητο ανέφερε η ανακοίνωσή τους, την οποία επικαλείται το Reuters, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των 20 μελών του πληρώματος και των τριών ένοπλων φρουρών που βρίσκονται στο πλοίο.

Ωστόσο, ναυτιλιακή πηγή δήλωσε ότι τρεις ναύτες αγνοούνται από το υπό σημαία Μπαρμπάντος πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου και άλλοι τέσσερις έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Ένας αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι εθεάθη καπνός να βγαίνει από το True Confidence. Ο αξιωματούχος, ο οποίος επίσης αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι μια σωσίβια λέμβος είχε επίσης παρατηρηθεί στο νερό κοντά στο πλοίο.

Το True Confidence

Το True Confidence ανήκει στην εταιρεία True Confidence Shipping που είναι εγγεγραμμένη στη Λιβερία και το διαχειρίζεται η Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα, ανέφεραν οι δύο εταιρείες στην κοινή τους δήλωση και πρόσθεσαν ότι το πλοίο δεν είχε καμία σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Να σημειωθεί πάντως ότι τα ίδια στοιχεία για το πλοίο δίνει και η βάση δεδομένων Equasis.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά