Έντονο είναι το ενδιαφέρον των hedge funds – πελατών της Goldman Sachs – για τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου σε ευρωπαϊκές μετοχές, με την έκθεσή τους να αυξάνεται στο 22,4% έως τις 21 Μαρτίου. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του βιβλίου Prime Services της Goldman Sachs Global Banking & Markets, η Ευρώπη είναι η πιο καθαρά αγορασμένη περιοχή μέχρι στιγμής φέτος.

Εννέα από τους έντεκα τομείς στην Ευρώπη αγοράζονται καθαρά, από την αρχή του έτους. Οι εταιρείες διακριτικής ευχέρειας καταναλωτών και υλικών είναι οι μόνοι κλάδοι που έχουν πωληθεί καθαρά το 2024.

Ευρωπαϊκά ομόλογα: Κυρίαρχοι παίκτες τα hedge funds

Ποιες στρατηγικές αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου έχουν ζήτηση;

«Αν έπρεπε να επισημάνουμε μια στρατηγική που σίγουρα είναι στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή, τότε θα υποδεικνύαμε την πίστωση», εξήγησε ο Freddie Parker, συνεπικεφαλής του Prime Insights and Analytics στο Global Banking & Markets.

Περίπου το 44% των επενδυτών σχεδιάζει να αυξήσει την έκθεσή του σε hedge funds με πιστωτική στρατηγική φέτος και μόνο το 3% σχεδιάζει να τη μειώσει. Το ενδιαφέρον για άλλες προσεγγίσεις, όπως η πορεία της οικονομία και τα κεφάλαια πολλαπλών στρατηγικών, έχει μειωθεί, αναφέρει η έκθεση.

Όπως και πέρυσι, η προβληματική πίστωση και η μακροπρόθεσμη πίστωση (στρατηγική στοιχηματισμού στην ανατίμηση καθώς και υποτίμηση των τιμών των ομολόγων, συχνά συμπεριλαμβανομένης της αντιστάθμισης κινδύνου) ήταν οι πιο περιζήτητες επιμέρους στρατηγικές για τα hedge funds, σύμφωνα με την έρευνα.

«Το συνολικό περιβάλλον υψηλών επιτοκίων στο πλήρωμα του χρόνου θα πρέπει να είναι καλύτερο για τις στρατηγικές hedge funds», επισημαίνει ο Parker. Η απόδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου βελτιώνεται ιστορικά σε περιόδους υψηλότερων επιτοκίων, επειδή τείνουν να παράγουν χαμηλότερες συσχετίσεις εντός των μετοχών και των ομολόγων και ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων για επενδύσεις. Αυτό δίνει στους διαχειριστές κεφαλαίων περισσότερες ευκαιρίες να παράγουν καλύτερες αποδόσεις από το μέσο όρο.

Αφού είδαμε μια αξιοσημείωτη μείωση του ενδιαφέροντος για στρατηγικές hedge funds που επικεντρώνονται στην τεχνολογία, τα μέσα και τις τηλεπικοινωνίες (TMT) πέρυσι, η ζήτηση για hedge funds που επενδύουν σε αυτόν τον τομέα ανέκαμψε και είναι πλέον ο πιο περιζήτητος.

Σε ποιες γεωγραφικές περιοχές επενδύουν οι managers κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου;

Το ενδιαφέρον των managers για την Ασία συνεχίζει επίσης να μειώνεται. Η ζήτηση για την περιοχή κορυφώθηκε το 2021, με σχεδόν τους μισούς managers που συμμετείχαν στην έρευνα να εκφράζουν ενδιαφέρον να αυξήσουν την έκθεσή τους στην Ασία. Τώρα είναι το λιγότερο περιζήτητο, υστερώντας από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Φέτος είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που η διάθεση για την Ευρώπη ξεπερνά τις άλλες δύο περιφέρειες, με το 17% των managers να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν την κατανομή τους εκεί. Σε αυτό το πλαίσιο, το επίπεδο της απόλυτης ζήτησης για την Ευρώπη μειώθηκε από έτος σε έτος για το 2024, από 20% το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης