Η Microsoft και η OpenAI σχεδιάζουν την κατασκευή κέντρου δεδομένων που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια και θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «Stargate».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας The Information, η Microsoft πιθανότατα θα είναι υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο θα είναι έως και 100 φορές πιο δαπανηρό από μερικά από τα μεγαλύτερα σημερινά κέντρα δεδομένων.

Βρήκε η Microsoft τρόπους να γλιστρά από τους κανόνες για τα μονοπώλια;

Η επόμενη σημαντική αναβάθμιση τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI αναμένεται να κανει την εμφάνισή της στις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι τα στελέχη της Microsoft θέλουν να λανσάρουν το Stargate το 2028.

Ο προτεινόμενος υπερυπολογιστής που προορίζεται να εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ μιας σειράς εγκαταστάσεων που θέλουν να κατασκευάσουν οι δύο εταιρείες τα επόμενα έξι χρόνια.

Το Information απέδωσε το υπολογιζόμενο κόστος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα άτομο που μίλησε για το θέμα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OpenAI Σαμ Άλτμαν και σε ένα άτομο που είδε ορισμένες από τις αρχικές εκτιμήσεις κόστους της Microsoft, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ακριβώς η ταυτότητα των συγκεκριμένων πηγών.

Το πλάνο των OpenAI και Microsoft προβλέπει διανομή των υπερυπολογιστών σε πέντε φάσεις κατασκευής, με το Stargate να ορίζεται ως η πέμπτη φάση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Microsoft εργάζεται και σε έναν μικρότερο υπερυπολογιστή τέταρτης φάσης για τις ανάγκες της OpenAI που σκοπεύει να τεθεί σε λειτουργία περί το 2026.

Η Microsoft και το OpenAI βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη μέση της τρίτης φάσης του εν λόγω σχεδίου των πέντε φάσεων, με μεγάλο μέρος του κόστους των επόμενων δύο φάσεων να περιλαμβάνει την προμήθεια των επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης που απαιτούνται, αναφέρει το Information.

«Σχεδιάζουμε πάντα για την επόμενη γενιά καινοτομιών υποδομής που απαιτούνται για να συνεχίσουμε να πιέζουμε τα όρια της ικανότητας τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Φρανκ Σο, εκπρόσωπος της Microsoft

Το σύνολο των προσπαθειών ενδέχεται να κοστίσουν πάνω από 115 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή πάνω από τρεις φορές περισσότερο από ό,τι η Microsoft ξόδεψε πέρυσι σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για διακομιστές, κτίρια και άλλο εξοπλισμό, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI