Το τελευταίο chatbot του Grok-1.5 που έχει αναπτύξει η startup τεχνητής νοημοσύνης xAI του Ίλον Μασκ θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος με ανάρτησή του στο X την Παρασκευή.

«Το Grok 2 θα υπερβαίνει την τρέχουσα τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις μετρήσεις. Βρίσκεται σε εκπαίδευση τώρα», πρόσθεσε ο Μασκ.

Το μυστικό σχέδιο του Μασκ να συγχωνεύσει την Tesla με την OpenAI

Το Grok-1.5, η βελτιωμένη έκδοση του chatbot Grok, θα διατεθεί στους πρώτους δοκιμαστές και στους υπάρχοντες χρήστες του Grok στο X τις επόμενες ημέρες, δήλωσε η xAI σε σχετική ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

Νωρίτερα, μέσα στον Μάρτιο, ο Μασκ δήλωσε ότι η xAI θα διαθέσει σαν λογισμικό ανοικτού κώδικα το chatbot Grok, λίγες μέρες αφότου ο δισεκατομμυριούχος μήνυσε τη Microsoft και την OpenAI επειδή φέρεται  να εγκατέλειψε την αρχική του αποστολή υπέρ ενός κερδοσκοπικού μοντέλου λειτουργίας.

Θέλοντας να ανταγωνιστεί την OpenAI και την Alphabet (Google) ο Μασκ λάνσαρε την xAI πέρυσι. Ο Μασκ ήταν ένας από τους συνιδρυτές της OpenAI το 2015, αποσύρθηκε όμως από το διοικητικό της συμβούλιο το 2018 και πρόσφατα κατηγόρησε την εταιρεία για την «πολιτική ορθότητα» του ChatGPT.

Στόχος της δικής του προσπάθειας, είχε εξηγήσει, είναι να δημιουργήσει μια τεχνητή νοημοσύνη που λέει την αλήθεια και προσπαθεί να καταλάβει «τη φύση του Σύμπαντος» -ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.

«Σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, είναι το καλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή» υποστήριξε ο Μασκ αναφερόμενος στο πρώτο μοντέλο της xAI.

Η εταιρεία στελεχώθηκε με πρώην ειδικούς της DeepMind που ανήκει στην Google, της Microsoft και άλλων κορυφαίων εταιρειών ΑΙ.

Αν και η xAI είναι ξεχωριστή οντότητα από την Tesla και το X (πρώην Twitter), οι τρεις εταιρείες του Μασκ συνεργάζονται στενά. Η Tesla συναρμολογεί αυτό τον καιρό τον υπερυπολογιστή Dojo για εφαρμογές αυτόνομης οδήγησης.

Το μοντέλο της xAI εκπαιδεύτηκε σε κέντρα δεδομένα της Oracle, ανέφερε τον Σεπτέμβριο ο συνιδρυτής της Oracle Λάρι Έλισον, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται ως στενός φίλος του Μασκ.

Σχετικά με το όνομα του chatbot, το Grok, όπως εξήγησε ο ίδιος ο Μασκ, βασίζεται στον Οδηγό για τον Γαλαξία του Οτοστόπ, ένα εγχειρίδιο για διαστρικούς ταξιδιώτες που επινόησε ο χιουμορίστας Ντάγκλας Άνταμς για το κλασικό του μυθιστόρημα του 1979 με το ίδιο όνομα.

Η προέλευση του ονόματος του chatbot, ωστόσο, βρίσκεται σε ένα εντελώς διαφορετικό έργο επιστημονικής φαντασίας. «Grok», ένα ρήμα που σημαίνει «καταλαβαίνω βαθιά ή διαισθητικά», επινοήθηκε από τον Ρόμπερτ Χάινλαϊν για το μυθιστόρημά του το 1961 “Stranger in a Strange Land”. Στην ιστορία του Χάινλαϊν, ένας άνθρωπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άρη μεταφέρεται στη Γη ως ενήλικας και επιδεικνύει ψυχικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI