Με κέρδη για την αμυντική βιομηχανία της χώρας του επέστρεψε ο Γάλλος πρόεδρος, μετά το τριήμερο ταξίδι του στη Βραζιλία. Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο οικοδεσπότης του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα υπέγραψαν συνολικά 23 συμφωνίες μεταξύ των οποίων και αυτή για την στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στα ζητήματα του περιβάλλοντος, στη βάση των συμβάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Συμφωνίας του Παρισιού.

Γαλλία: Όχι στη CETA για ελεύθερο εμπόριο ΕΕ – Καναδά

Στο ίδιο πλαίσιο, οι δύο πρόεδροι εγκαινίασαν ένα πρόγραμμα για την προστασία των τροπικών δασών του Αμαζονίου της Βραζιλίας και της (Γαλλικής) Γουιάνας, που αναμένεται να «κινητοποιήσει» ένα δισεκατομμύριο ευρώ ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Την περασμένη Τετάρτη ο Μακρόν και ο Λούλα μετέβησαν στην Ιταγκουάι, στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι δύο ηγέτες παρακολούθησαν την τελετή καθέλκυσης ενός υποβρυχίου που βασίζεται στο γαλλικό κλάσης Scorpène και αποτελεί «προϊόν» συνεργασίας των δυο χωρών η οποία άρχισε το 2008 κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του Βραζιλιάνου προέδρου και είχε προϋπολογισμό 40 δισεκατομμύρια ρεάλ , περίπου 7,4 δισ. ευρώ. Η τελετή έδωσε την ευκαιρία στους δύο προέδρους να περιγράψουν την επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών σε θέματα άμυνας, τμήματα της οποίας είναι η συνέχιση του προγράμματος των υποβρυχίων καθώς και η  ανάπτυξη  και παραγωγή στη Βραζιλία των βαρέων στρατιωτικών ελικοπτέρων H225M Caracal.

«Βρίσκομαι εδώ για να γιορτάσω 16 χρόνια συνεργασίας στην παραγωγή υποβρυχίων και για να πω ότι τις επόμενες δεκαετίες θέλουμε να προχωρήσουμε περισσότερο και να δρομολογήσουμε πιο φιλόδοξα σχέδια», δήλωσε ο Μακρόν. «Θέλουμε η Βραζιλία και η Γαλλία να είναι μεγάλες και ισχυρές γιατί η κατάσταση στον κόσμο μας ανησυχεί», πρόσθεσε. Ο Λούλα, από την πλευρά του, προέβλεψε τη δημιουργία μιας διμερούς επιτροπής για τους εξοπλισμούς με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών και την προώθηση μεγαλύτερης ισορροπίας στο εμπόριο αμυντικών προϊόντων.

Λούλα και Μακρόν στην καθέλκυση του υποβρυχίου «Tonelero», αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο χωρών. Ανάδοχος ήταν η σύζυγος του προέδρου της Βραζιλίας Rosângela “Janja” da Silva.

Η Γαλλία διατηρεί την αρνητική της θέση στη συμφωνία ΕΕ- Mercosur

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου υπεγράφησαν ακόμα συμφωνίες για τη συνεργασία Γαλλίας και Βραζιλίας στα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας , των στρατηγικών ορυκτών (DTSEM) και επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση για συνεργασία στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών.

Ωστόσο, το ταξίδι του Εμμανουέλ Μακρόν δεν άλλαξε τις … δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν στη συνεργασία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες, ο Μακρόν απέρριψε για άλλη μια φορά τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur, στην τρέχουσα διατύπωσή της. Ένα κείμενο που «συμφωνήθηκε πριν από 20 χρόνια», δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του κόσμου όπως είναι σήμερα, είπε ο Γάλλος πρόεδρος για να προσθέσει χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τους βιομήχανους ή τους αγρότες μας να κάνουν προσπάθειες όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τη μείωση των εκπομπών και, αντίθετα, να ανοίξουν την ευρωπαϊκή αγορά σε ανθρώπους που δεν κάνουν τις ίδιες προσπάθειες».

Η ταινία La La Land

Ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απένειμε στον φιλοξενούμενο του την ανώτατη τιμητική διάκριση της Δημοκρατίας της Βραζιλίας. Αλλά δεν ήταν μονον αυτό. Ενδεικτικό του κλίματος ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο και τον ομόλογό του αλλά και των αποτελεσμάτων του ταξιδιού είναι ένα tweet του Εμμανουέλ Μακρόν.

«Κάποιοι συνέκριναν τις εικόνες της επίσκεψής μου στη Βραζιλία με αυτές ενός γάμου και τους λέω: Ήταν ένας γάμος!», έγραψε στο Χ (πρώην twitter) μαζί με μια φωτογραφία του ίδιου και του Λούλα που έχει υποστεί photoshop στην αφίσα της ταινίας «La La Land» στη θέση του Ράιαν Γκόσλινγκ και της Έμα Στόουν. «Η Γαλλία αγαπάει τη Βραζιλία και η Βραζιλία αγαπάει τη Γαλλία!»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ