Την αξιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στη χώρα του και των αντίστοιχων πιστωτικών δομών στις χώρες-μέλη της ΕΕ για την χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε μια γενικότερη οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από το ακριβό χρήμα προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Fed εξάλλου, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον Ιούνιο.

Ο Μακρόν «θέλει να επαναφέρει στο τραπέζι το βαλτωμένο ζήτημα της ένωσης των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ», σημειώνει χαρακτηριστικά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που μεταδόθηκε την Τρίτη κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου του Χρηματιστηρίου Euronext, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους εταίρους για την ενεργοποίηση κεφαλαίων που λιμνάζουν στα Ταμεία Παρακαταθηκών και Δανείων των κρατών-μελών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ευρώπη

Η πρόταση Μακρόν συνιστά ουσιαστικά τη διεθνοποιημένη εκδοχή ενός σχεδίου νόμου που παρουσίασε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις αρχές Μαρτίου ο βουλευτής του κόμματός του «Αναγέννηση», Αλεξάντρ Ολρουά, για την ενίσχυση της ελκυστικότητας του Παρισιού ως διεθνούς χρηματοοικονομικού κέντρου. Ο Ολρουά πρότεινε μέτρα «για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης από την αγορά γαλλικών εταιρειών μέσα σε μια συγκυρία διπλής μετάβασης, οικολογικής και ψηφιακής, που αυξάνει τις ανάγκες για νέα κεφάλαια».

Συγκεκριμένα, ο Ολρουά διαπιστώνοντας ότι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προσελκύουν σήμερα πολύ λιγότερους επενδυτές συγκριτικά με τις μεγάλες και κυρίως τις εισηγμένες εταιρείες που απολαμβάνουν την κούρσα του Χρηματιστηρίου του Παρισιού από ρεκόρ σε ρεκόρ, πρότεινε την κινητοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Caisse des Dépôts et Consignations), μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά μεριδίων σε επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούν χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γαλλίας.

Πατώντας στη βάση αυτή ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε στο συνέδριο του Euronext να εξεταστούν οι δυνατότητες απλούστευσης των κριτηρίων επιλεξιμότητας για σχέδια επενδυτικών δράσεων που θα καλύψουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ολόκληρης της Ευρώπης.

Πέραν αυτού ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης τα κεράλαια που τοποθετούνται στα συνταξιοδοτικά αποταμιευτικά προγράμματα και στις ασφάλειες ζωής να κατευθύνονται περισσότερο προς τις μικρομεσαίες και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Ο Μακρόν μιλά για funds που διαχειρίζονται ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές.

Αμερικανικό μοντέλο

«Ένας νόμος για την πράσινη βιομηχανία θα πρέπει να προβλέπει μέτρα που θα κατευθύνουν αυτά τα αποταμιευτικά κεφάλαια προς τις μη εισηγμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ένα μέρος των κεφαλαίων θα προωθείται και σε εισηγμένες εταιρείες», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι «απαιτείται επίσης η λήψη διοικητικών μέτρων που θα διευκολύνουν την εισαγωγή νέων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο».

Στο πλαίσιο αυτό ο προτεινόμενος (στη Γαλλία) νόμος Ολρουά προβλέπει κίνητρα για την ενθάρρυνση της έκδοσης μετοχών με πολλαπλά δικαιώματα ψήφου. «Είναι ένα πολυαναμενόμενο βήμα προς τα εμπρός, που θα αποβεί προς όφελος κυρίως των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας μας», σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό χρηματοδότησης που εφαρμόζεται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιτρέπει στους ιδρυτές μιας εταιρείας να αντλούν κεφάλαια εκδίδοντας μετοχές, αλλά να διατηρούν ταυτόχρονα μεγαλύτερο έλεγχο στην επιχείρηση από τους νέους κατόχους κοινών μετοχών.

Μετεκλογική προτεραιότητα

Σε ό,τι αφορά την προώθηση της ένωσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, ο Μακρόν εκτίμησε ότι «είναι επείγον να σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή και αυτό θα συμβεί αν το θέμα ενταχθεί μεταξύ των προτεραιοτήτων δράσης της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διοριστεί από τις εθνικές κυβερνήσεις μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου».

Ο Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε στους εταίρους του ότι η χώρα του ενδιαφέρεται πολύ να συζητήσουν διεξοδικά τη δημιουργία «εναρμονισμένων αποταμιευτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με ίδια κεφάλαια και για την προώθηση μιας ενιαίας εποπτείας των υποδομών της αγοράς». Η εποπτεία ωστόσο «είναι ένα άλλο θέμα, στο οποίο δεν υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών», σημειώνει το AFP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή