Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και το επιτελείο του αποφάσισαν να μειώσουν την παρουσίαση ειδήσεων μέσω του Facebook, επικαλούμενοι πολιτική πόλωση και αύξηση των προσπαθειών για αντιμετώπιση φαινομένων παραπληροφόρησης.

Το Facebook καταργεί από αυτό το μήνα τη λειτουργία Facebook News για τους χρήστες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Πέρσι η υπηρεσία αυτή είχε διακοπεί σε Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία. Πρόκειται για εξέλιξη που μπορεί να σημάνει τη μείωση της παρουσίασης ειδησεογραφικού περιεχομένου και σε άλλες χώρες και πλατφόρμες, όπως το Instagram, από την εταιρεία κολοσσό στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει –τουλάχιστον μέχρι τη λήξη τους- τις υπάρχουσες συμφωνίες για μετάδοση ειδήσεων μέσω του Facebook που έχει η Meta με εκδοτικούς οργανισμούς στην Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και αφορούν το Facebook News, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Η Meta αφήνει να εννοηθεί ότι όταν θα λήξουν οι εν λόγω συμφωνίες με τις εκδοτικές εταιρείες για τη μετάδοση τέτοιων ειδήσεων επ’ αμοιβή, αυτές μπορεί να μην ανανεωθούν.

Ο συνιδρυτής και επικεφαλής της Meta παίρνει την απόφαση αυτή μετά από αυστηρή κριτική που δέχεται εδώ και χρόνια η εταιρεία του. Οι επικριτές της Meta την κατηγορούν συμβάλλει στην πολιτική πόλωση και ότι δεν αντιμετωπίζει καίρια φαινόμενα παραπληροφόρησης για περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε ιστοσελίδες του Facebook.

Δεν επηρεάζονται οι σύνδεσμοι ειδήσεων από χρήστες και εκδότες

Οι χρήστες θα εξακολουθούν να μπορούν να μοιράζονται και να βλέπουν συνδέσμους («links») στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Επίσης οι εκδοτικές εταιρείες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να προωθούν και να διαφημίζουν στις ιστοσελίδες του Facebook ρεπορτάζ κι άλλο περιεχόμενό τους. Όμως η υπηρεσία Facebook News δεν θα συγκεντρώνει πια σε κεντρικό επίπεδο τίτλους ειδήσεων και άλλου περιεχομένου για να παρουσιάζει ανεξάρτητα και συγκεντρωτικά το περιεχόμενο αυτό στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η εξέλιξη «δεν επηρεάζει τις αναρτήσεις από λογαριασμούς που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι χρήστες. Επηρεάζει (περιεχόμενο ειδήσεων) που προτείνει το σύστημα και οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν αν θέλουν (να δουν) περισσότερα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Meta, Ντάνι Λέβερ.

Η απόφαση της Meta να καταργήσει τη λειτουργία Facebook News ελήφθη καθώς πλησιάζουν μεταξύ άλλων οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και οι συζητήσεις για το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όχι μόνο αυξάνονται συνεχώς.

Πολλοί διαβάζουν ειδήσεις στα social media

Τα μηνύματα που έρχονται από την πλατφόρμα και τους χρήστες για την πρόσβαση σε ειδησεογραφικό περιεχόμενο μέσω του Facebook είναι μεικτά. Οι ειδήσεις αποτελούν λιγότερο από το 3% αυτού που βλέπουν οι χρήστες παγκοσμίως στις ροές τους στο Facebook, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Meta. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε ακόμη πως ότι ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το Facebook News στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ μειώθηκε πέρσι πάνω από 80%.

Ωστόσο μελέτη του 2023 από την Pew Research την οποία επικαλείται το AP News, αναφέρει ότι οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ λαμβάνουν τις ειδήσεις τους σε αρκετά μεγάλο βαθμό κι αρκετές φορές μέσα στη διάρκεια της ημέρας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα του Facebook μάλιστα φαίνεται να βρίσκεται αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις τους για τέτοια ενημέρωση.

Τρεις στους δέκα ενήλικες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι λαμβάνουν τακτικά ειδήσεις μέσω του Facebook σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Pew. Επίσης το 16% των ενηλίκων των ΗΠΑ λένε ότι λαμβάνουν τακτικά ειδήσεις από το Instagram, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που επίσης ανήκει στη Meta.

Οι χρήστες του Instagram εξέφρασαν πρόσφατα δυσαρέσκεια για την επιλογή της εφαρμογής να σταματήσει «προληπτικά», όπως ανέφερε η Meta, να προτείνει πολιτικό περιεχόμενο που δημοσιεύεται σε λογαριασμούς που οι χρήστες δεν ακολουθούν. Ενώ η επιλογή απενεργοποίησης του φίλτρου ήταν πάντα διαθέσιμη στις ρυθμίσεις χρήστη, πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν ότι η Meta έκανε την αλλαγή αυτή, δείχνουν στοιχεία του AP News.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα