Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο στις αρχές της διαπραγμάτευσης στα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, υποστηριζόμενες από ενδείξεις βελτιωμένης ζήτησης και κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που είχαν πυροδοτήσει ένα ράλι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ σε υψηλό πέντε μηνών κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Ιουνίου αυξήθηκαν κατά 37 σεντς στα 87,79 δολάρια το βαρέλι ενώ το συμβόλαιο Μαΐου για τα futures του αμερικανικού αργού WTI αυξήθηκε 32 σεντς στα 84,03 δολάρια το βαρέλι.

ΟΠΕΚ: Μείωση της της παραγωγής πετρελαίου – ‘Eρευνα του Reuters

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ και την Κίνα ανεβάζουν τις τιμές, έγραψε σε σημείωμα ο Tony Sycamore, αναλυτής αγοράς της IG.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα και τις ΗΠΑ κινήθηκε ανοδικά τον Μάρτιο για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες και 1-1/2 χρόνια, αντίστοιχα, κάτι που οι αγορές θεωρούν ως δείκτη της αυξανόμενης ζήτησης πετρελαίου. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ανέβουν έως και στα 95 δολάρια, εάν σπάσουν το επίπεδο τεχνικής αντίστασης των 84,00 δολαρίων το βαρέλι, δήλωσε ο Sycamore. Η τελευταία φορά που το συμβόλαιο του WTI έφτασε σε αυτό το επίπεδο ήταν τον Αύγουστο του 2022.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα διαμορφώθηκε στα 83,71 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, το υψηλότερο κλείσιμο από τον Οκτώβριο του 2023.

Στη Μέση Ανατολή, ένα ισραηλινό χτύπημα στην πρεσβεία του Ιράν στη Συρία σκότωσε επτά στρατιωτικούς συμβούλους, ανάμεσά τους τρεις ανώτερους διοικητές, σηματοδοτώντας μια κλιμάκωση της σύγκρουσης που εκτείνεται εδώ και σχεδόν μισό χρόνο και πυροδοτεί ανησυχίες για πιο απτές επιπτώσεις στην προμήθεια πετρελαίου.

«Μέχρι σήμερα, η αγορά δεν ανησυχεί για διαταραχές του εφοδιασμού, με τον πόλεμο να παραμένει περιορισμένος. Η εμπλοκή του Ιράν θα μπορούσε να απειλήσει τον εφοδιασμό του σε πετρέλαιο», έγραψαν αναλυτές της ANZ σε σημείωμα.

Ο ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης την Τετάρτη για να επανεξετάσει την εφαρμογή των περικοπών της παραγωγής από την αγορά και τα μέλη. Τα μέλη του Οργανισμού αναμένεται να διατηρήσουν την τρέχουσα πολιτική εφοδιασμού τους, ζητώντας εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities